UŞAK ÜNİVERSİTESİ BANAZ MESLEK YÜKSEKOKULU ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA DERSLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE ANALİZİ

Üniversiteler, bilim yuvası olmalarının yanı sıra, ülke kalkınmasının da temel taşlarını oluşturmaktadır. Meslek Yüksekokulları da üniversitelerin gelişimine katkı sağlayan birimler olarak varlığını sürdürmektedir. Bu çalışmada Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri programında öğrenim gören öğrencilerinin mesleki uygulama dersleri ile ilgili görüşlerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın evrenini, 2017-2018 eğitim–öğretim yılında Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri programı kayıtlı öğrenciler arasında kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 116 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilere toplam 26 ölçekten oluşan anket uygulanmıştır. Anket çalışması 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 6 soruluk öğrencilerin demografik yapı ile ilgili bilgileri (cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, sınıfı, programı tercih etme durumu ve okunan programın tercih edilme nedeni), yer alırken, ikinci kısımda ise katılımcıların mesleki uygulama derslerine ilişkin düşüncelerini ortaya koymak için 21 ifade yer almaktadır. Anket soruları oluşturulurken daha önce yapılmış çalışmadan (Koca vd., 2015) yararlanılmıştır. Bu ifadelerin değerlendirilmesinde 5’li likert ölçeği (1: Kesinlikle hayır, 2: Hayır, 3: Fikrim yok, 4: Evet, 5: Kesinlikle evet) tekniği uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz ve değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğrencilerin mesleki alanıyla ilgili mesleki uygulama derslerini daha iyi anladıkları, mesleğine olan ilgiyi arttırdığı, mesleki uygulama derslerin gerekli olduğu, mesleki uygulamalarda ders saatlerinin daha fazla olması gerektiği belirtilmiş olup, yine araştırmada öğrencilerin işe yerleştiklerinde mesleki uygulamada edindikleri tecrübe, bilgi ve deneyimlerin faydalı olacağı ve kendilerini daha bilgili ve bilinçli hale getireceği gibi sonuçlara ulaşılmıştır.

___

  • Aksoy, S., Çevik, B., Çakıcıer, N., (2013), Gümüşova Meslek Yüksekokulu’nda İş Güvenliği Bilincinin Belirlenmesi, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(1): 69-76.
  • Binici, H., Arı, N., (2004), Mesleki ve Teknik Eğitimde Arayışlar, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(3): 383-396.
  • Ceylan, H., (2012), Türkiye’deki İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Electronic Journal of Vocational Colleges, 2(2): 94-104.
  • Gökdoğan, O., Sarıgöz, O., (2012), Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Mesleki Uygulama Dersi İle İlgili Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Batman University Journal of Life Sciences, 1(1): 1091-1100.
  • Emir, O., Arslan, S., Kılıçkaya S., (2008), Turizm İşletmeciliği Programı Öğrencilerinin Staj Uygulamaları Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Örneği, Afyon Kocatepe Üniversitesi IIBF Dergisi, 10(2): 273–291.
  • Karaman, A., Metin, A.E., Güven, Ş., (2017), Ormancılık ve Orman Ürünleri Program Öğrencilerinin Öğrencilerinin Staj Yapma Eğilimlerinin Belirlenmesi: Uşak Üniversitesi Örneği, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1): 101-114.
  • Koca, T., Özgüler, A.T., Aksungur, S., (2015), İnönü Üniversitesi Arapgir Meslek Yüksekokulunda Eğitim Gören Teknik Programlar Öğrencilerinin Mesleki Uygulama Dersleri İle İlgili Görüşleri ve Analizi, Electronic Journal of Vocational Colleges, 5(5): 23-30.
Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)-Cover
  • ISSN: 2146-7420
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Yakup Yakut
Sayıdaki Diğer Makaleler

Isıl İşlem Uygulanan ve Verniklenen Odunun Doğal Yaşlandırma İşleminden Sonra Renk Kararlılığının Belirlenmesi

Ergün BAYSAL, Şaban KART, Çağlar ALTAY, Hilmi TOKER, Türkay TÜRKOĞLU, Cihan CİBO

Fütürizm Akımı Bağlamında Makine Mühendisliğinin Geleceği

Serhat AKSUNGUR, Tarkan KOCA

Alkali Silika Reaksiyonuna Maruz Betonun Yapısal Davranışının Araştırılması

Korkmaz YILDIRIM

Vandalizmin Azaltılmasında Peyzaj Tasarım Kriterlerinin Belirlenmesi

Hande ASLAN

Fotovoltaik Termal Sistemlerin Yararlı İş Potansiyeli

Bekir Adem ÇAKMAKÇI, Engin HUNER, Taner DİDAR, Yasin BEKTAŞ

Sürdürülebilir Kalkınma Açısından Mekan Tüketiminin Koruma ve Kullanma Dengesi Üzerine Etkisi: Bodrum Türkbükü Örneği

Gülay ÖRMECİ GÜNEY, Aslı KARATAŞ

UŞAK ÜNİVERSİTESİ BANAZ MESLEK YÜKSEKOKULU ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA DERSLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE ANALİZİ

Abdurrahman KARAMAN, Ahmet Erkan METİN

Hermetik ve Yoğuşmalı Kombi Cihazlarının Performanslarının Deneysel Olarak Karşılaştırılması

Tarkan KOCA, Serhat AKSUNGUR

Türkiye’de Alternatif Enerji Kaynakları için Mesleki Eğitim Veren Kuruluşlar ve Durumları

Ali Özhan AKYÜZ, Kazım KUMAŞ, Durmuş TEMİZ, Fatih YOLDAŞ, Onur İNAN

Kırsal Bölgeler İçin Düşük Maliyetli Sabit Mıknatıslı Senkron Alternatör Tasarımı ve Analizi

Engin HÜNER, Hayrettin TOYLAN, Taner DİNDAR, Yasin BEKTAŞ