Hacettepe Üniversitesi’nde Uzaktan Eğitim Yöntemi İle Okutulan Türk Dili Derslerinin Başarı Oranlarının Ön lisans ve Lisans Programlarında Karşılaştırılması

Eğitim öğretimde son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerden biri de uzaktan eğitim yönteminin üniversitelerde uygulamaya konulmasıdır. Bu yöntem bazı üniversitelerde eğitim öğretim programındaki tüm dersleri kapsayabildiği gibi bazı üniversitelerde ise seçilen birkaç ders için uygulanmaktadır. Hacettepe Üniversitesi’nde Türk Dili derslerinde uzaktan eğitim yöntemi iki yıldan bu yana tüm akademik birimlerde uygulanmaktadır. Hacettepe Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarında, bu yöntemin başarısını ve etkilerini Türk Dili dersinde tespit edebilmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Hacettepe Üniversitesi’nin (H.Ü.) etik komisyonundan gerekli izinler alınmış, ön lisans ve lisans öğrencilerinin Türk Dili derslerinden aldıkları notlar tarama yöntemiyle incelenerek, karşılaştırılmıştır. Buradan elde edilen veriler Microsoft Excel programı ile analiz edilerek değerlendirilmiştir. Örneklem olarak; lisans programında H.Ü. Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği bölümü, ön lisans programında ise H.Ü. Başkent OSB Teknik Bilimler MYO Bilgisayar Programcılığı, İnşaat Teknolojisi, İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi, Harita ve Kadastro programları alınmıştır. Veriler değerlendirildiğinde lisans programında eğitim gören öğrencilerin Türk Dili dersindeki başarı oranlarının ön lisans programında eğitim gören öğrencilere göre önemli ölçüde yüksek olduğu bulgusuna varılmıştır. Bu bulgulara göre, ön lisans öğrencilerinin uzaktan eğitim yöntemiyle okudukları Türk Dili derslerindeki başarı oranlarının düşük olma nedenleri; ön lisans öğrencilerinin dersle ilgili motivasyon yetersizliği, öğretim elemanı ile karşılıklı etkileşimin yeterince sağlanamaması ve teknik altyapıdaki yetersizlikler olarak sıralanabilir. Ön lisans öğrencilerinin başarı oranlarının yükseltilebilmesi için önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Abazaoğlu, İ. ve Umurhan, H. (2015). “Uzaktan Eğitim ve Öğretim Üyelerini Uzaktan Eğitime Teşvik Eden Faktörler”, Journal of Research in Education and Teaching, Cilt:4 Sayı:4 Makale No: 35.
  • Alkan, C. (1996). “Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi”, Türkiye 1. Uluslararası Uzaktan Eğitim Sempozyumu. Ankara, 12-15 Kasım.
  • Anadolu Üniversitesi, A. Tanıtım Sayfası. Ağustos 1, 2012 tarihinde Açıköğretim Tanıtım Sayfası: https://www.anadolu.edu.tr/aos/aos_tanitim/aos.aspx
  • Arat, T. ve Bakan, Ö. (2011). “Uzaktan Eğitim ve Uygulamaları”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, Cilt:14, Sayı:1-2, Sayfa:363-374.
  • Balaban, E. (2012). “Dünyada ve Türkiye’de Uzaktan Eğitim ve Bir Proje Önerisi”, İstanbul: Işık Üniversitesi.
  • Çoban, S. (2012). “Uzaktan ve Teknoloji Destekli Eğitimin Gelişimi”, XVII. Türkiye'de İnternet Konferansı, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Yunus Emre Kampusu, Eskişehir
  • Demirel, Ö. (2011), Eğitimde Yeni Yönelimler: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Gelişli, Y. (2015). “Uzaktan Eğitimde Öğretmen Yetiştirme Uygulamaları: Tarihçe ve Gelişim”, Journal of Research in Education and Teaching, Cilt:4 Sayı:3 Makale No: 34.
  • H.Ü. Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezihttp://www.huzem.hacettepe.edu.tr/uzaktan_egitim_programlari.html Erişim Tarihi 13.06.2018
  • İşman, A. (2005). “Uzaktan Eğitim Ankara”, Pegem A Yayıncılık.
  • İşman, A. (2011) , Uzaktan Eğitim. Ankara : Pegem Akademi Yayıncılık
  • Kırık, M.A. (2014). “Uzaktan Eğitimin Tarihsel Gelişimi ve Türkiye’deki Durumu”, Marmara İletişim Dergisi, Sayı: 21 s. 73-94.
  • Ozan, Ö. (2010). “Uzaktan Eğitimin Tarihsel Gelişim Süreci”, URL: http://www.ozlemozan.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1226:uzaktanegitimin- tarihsel-gelisim-sureci&catid=108:uzaktan-egitim-&Itemid=291, Erişim Tarihi: 01 Aralık 2015.
  • Özbay, O (2015) “Dünyada ve Türkiye’de Uzaktan Eğitimin Güncel Durumu”, InesJournal Uluslararası Eğitim Bilimler Dergisi, Yıl: 2, Sayı: 5, s. 376-394
  • Özdemir, Ç., Çakıroğlu, M., Bayılmış, C. ve Ekiz, H. (2004). "Teknolojik Gelişme İçin Eğitimin Önemi ve İnternet Destekli Öğretimin Eğitimdeki Yeri", The Turkish Journal of Educational Technology, Cilt: 3, Sayı: 3, 17.
  • Özdil, İ. (1986) Uzaktan Öğretimin Evrensel Çerçevesi ve Türk Eğitim Sisteminde Uzaktan Öğretimin Yeri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
  • United States Distance Learning Association (USDLA) URL: http://www.usdla.org/04_research_info.html, Erişim Tarihi: 30 Kasım 2015.
  • Uşun, S. (2006), Uzaktan Eğitim. Ankara: Nobel Yayın DağıtımUzunboylu, H, (2011), Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık
  • Ünlükahraman, O. (2011). "Web Tabanlı Eğitimde Web Madenciliği Uygulaması İle Öğrenci Davranışlarının Analizi", Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Yalçınkaya, S. (2006). “Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Sistemi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanlarının Yatkınlıkları”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Adana.
  • Yeşil, Y. (2017) “Türkiye'de Mesleki Eğitimin Gelişimi Açısından Uzaktan Eğitim Faaliyetlerinin Önemi” Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.22, S.3, s.757-767.