KARŞILAŞTIRMALI SİYASAL SİSTEMLERİN DOĞASI ve GELECEĞİ

Karşılaştırmalı siyasal sistemlerin geleceği belirsiz. Siyaset biliminin bu alt disiplini, bugünlerde kendi doğasını ve işlevini belirleyecek bir “dönüm noktası”yla karşı karşıyadır. Bu makalede, ‘kurumsalcılık’ın şu ya da bu türünü izlemenin alternatiflerinden ya da tamamen rasyonel tercihe dayalı ‘basitleştirmeler’i tercih etmekten kaçınması gereken (kasten çarpıtılmış) bir savunmada bulunuyorum. Bu (savunma) çağdaş siyasi evrenin ‘girift karşılıklı bağımlılığını’ kapsamalı; ve olgu ve kavram seçimlerini buna bağlı olarak düzenlemelidir: Alışılmışın dışında bir paradigma ya da metot önerme iddiasında bulunmadan. Burada, karşılaştırmalı araştırmaya yön veren, daha fazla olumsal ve daha az öngörülebilir bağlamda bazı anlamlı işaretleri ortaya çıkaracağım.

___

  • Almond, G. (1990), A Discipline Divided. Schools and Sects in Political Science, Newbury Park: Sage. Almond, G. et al. (1973), Crisis, Choice and Change: Historical Stories of Political Development, Boston: Little Brown.
  • Ragin, C.C. (1987), The Comparative Method, Berkeley: University of California Press.—(1994), Constructing Social Research, Thousand Oaks: Pine Forge Press.
  • Sartori, G. (1970), 'Concept misinformation in comparative politics', American Political Science Review, LXIV(4): 1033-1053.
  • Schmitter, P.C. (1996), 'Imagining the future of the Euro-Polity with the help of new concepts', in G. Marks, F. Scharpf, P.C. Schmitter and W. Streeck (eds), Governance in the European Union, London: Sage Publications, pp. 121-150.
  • Tilly, C. (1984), Big Structures, Large Processes, Huge Comparisons, New York: Russell Sage Foundation.