BİLİM OLMAK, BİLİM KALMAK YA DA EDEBİ METNE DÖNÜŞMEK: DÜNYA VE TÜRKİYE’DE TARİHTE YÖNTEM ÜZERİNE PROF. DR. ÖZER ERGENÇ İLE SÖYLEŞİ

Bu söyleşide, tarih araştırıcılığı ve yazıcılığının yöntemi, sorunları ve bunların çözümlerine ilişkin çareler üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda son yıllarda yeni tarih yaklaşımlarının Türk tarihine bakışı, söyleşinin önemli bölümünü oluşturmuştur. Yeni yaklaşımların akademik endişelerde mi, yoksa geliştirilen yeni siyasal eğilimlere dayanak olması için mi öne çıkarıldığı konusu üzerinde durulmuştur. Konuşma sırasında öne çıkan önemli düşüncelerden birisi, ithal yaklaşımların, kavram ve terimlerin üzerinde kurulan yeni tarih anlatılarının, gerçeği yakalama hedefini yok ettiği ve Cumhuriyet dönemi tarihçiliğinin başarılarını devam ettirecek yeni tarihçilerin yetişmesini güçleştirdiğidir.

___

  • Avaner, Tekin, "Bilim Olmak, Bilim Kalmak: Dünya ve Türkiye'de Tarihte Yönetim Üzerine Prof. Dr. Özer Ergenç ile Söyleşi", Memleket Siyaset Yönetim, C. 2, S. 4, 2007, s. 59-95.