ALMAN İDARİ YARGILAMA USULÜNDE GRUP DAVA UYGULAMASI

İdari yargı yerlerinin ağır iş yükünü azaltmak ve davaların daha hızlı ve az masraflı bir şekilde sonuçlanması amacıyla ihdas edilen kurumlardan biri de grup davalardır. Buna göre, aynı veya benzer içerikli bir idari işleme karşı birden çok kişinin aynı hukuki koruma talebiyle açtığı davalar grup dava olarak nitelendirilir. Bunlardan biri ya da birkaçı emsal dava olarak seçilir ve önce karara bağlanır. Daha sonra grup dava kapsamında yer alan diğer davalar da bu karar doğrultusunda sonuçlandırılır. Böylece aynı usul işlemlerinin tekrar tekrar yapılmasının ve içtihatlardaki farklılıkların da önüne geçilir. Grup dava uygulaması Türk idari yargı reformu taslağında da yer almaktadır. Alman idari yargılama usulünde de benzer bir grup dava 20 seneyi aşkın süredir uygulanmaktadır ve uygulamadaki eksiklikleri ve problemleri ortaya çıkarması açısından incelemeye değerdir. Ancak usul ekonomisini sağlamayı amaçlayan bu kurum adil yargılanma hakkı açısından bazı sorunlar da içermektedir.

CLASS-ACTION IN GERMAN ADMINISTRATIVE COURT PROCEDURE

One of the judicial institutions that is established in order to decrease the work overload of the administrative courts and complete the proceedings faster and cheaper is "class-action". Here under, many proceedings, which are brought against an administrative decision that have the same and similar content by many people with the same demand, are classified as class-action. Firstly, one or more of these proceedings are concluded as modal procedure. Than other suspended proceedings are concluded depending on the first decision. By this way the repetition of the same procedural actions and the difference between the jurisprudence is prevented. Class-action is also regulated in the latest draft of the Turkish administrative justice reform. In German administrative court procedure, a similar class-action has been implemented for more than 20 years and it is worth of examining as it shows the inadequacies and problems in the practice. This institution, aiming to maintain judical economy, contain some problems towards right of fair trial.

___

  • Bader Johann, Funke-Kaiser Michael ve diğerleri, Verwaltungsgerichtsordnung, 5. Auflage, München, C. F. Müller, 2011.
  • Eyermann Erich, Fröhler Ludwig; Verwaltungsgerichtsordnung: Kommentar, 13. Auflage, München, C.H. Beck, München.
  • Gärditz Klaus F.; VwGO, Köln, Carl Heymann's Verlag, 2013.
  • Herbert Posser, Heinrich Amadeus Wolf, VwGO Kommentar, 2. Auflage, München, C. H. Beck, 2014.
  • Gerhardt Michael, Jacob Peter; "Massenverfahren und Musterprozeß vor den Verwaltungsgerichten", DÖV, 9, 1982, s. 345-353.
  • Glaeser Walter Schmitt, "Massenverfahren vor den Verwaltungsgerichten", DRiZ, 1980, s. 289-297.
  • Jacobs, White, Ovey, The European Convention on Human Rights, 5. Edition, New York, Oxford, 2010.
  • Kopp Ferdinand, Schenke Wolf-Rüdiger; Verwaltungsgerichtsordnung Kommentar, München, C. H. Beck, 2011.
  • Paetow Stefan, "Erstinstanzliche Grossverfahren vor dem BVerwG", NVwZ, Heft 1, 2007, s. 36-40.
  • Peukert Frowein, Europäische Menschennrechtskonvention: EMRK-Kommentar, 3. Auflage, Rhein, Engel, 2009.
  • Redeker Konrad, von Oertzen Hans-Joachim; Verwaltungsgerichtsordnung, 14. Auflage, Stuttgart, Kohlhammer, 2010.
  • Sancakdar Oğuz, "İdari Yargılama Usulünde İvedi Yargılama ve Grup Davaları", Danıştay ve İdari Yargı Günü 146. Yıl Sempozyumu, 12 Mayıs 2014. Ankara, s. 109-198.
  • Schmidt Johann, "Die Bewaltigung von verwaltungsgerichtlichen Massenverfahren", DVB, 1982, s. 148-152.
  • Sezginer Murat, "İdari Yargılama Hukukunda Yargılamanın Hızlandırılması ve Grup Dava Uygulaması", Danıştay ve İdari Yargı Günü 146. Yıl Sempozyumu, 12 Mayıs 2014, Ankara, s. 199-218.
  • Helge Sodan, Jan Ziekow; Verwaltungsgerichtsordnung, 2. Auflage, Baden-Baden, Nomos, 2006.