Fazelya (Phacelia tanacetifolia Bentham) çeşitlerinde bal arısının (Apis mellifera L.) tarlacılık tercihinin araştırılması

Türkiye'de arıcılar kolonilerini geliştirmek amacıyla bal üretim dönemi öncesi, erken ilkbaharda Akdeniz sahil kesiminde kışlatmaları ve göçer arıcılık sistemini benimsemeleri üretimin temel presibini oluşturmaktadır. Arılar için narenciye, meyve, yem bitkileri alanları ve meralar başlıca besin kaynaklarıdır. Ancak bu bitkilerin tarımının monokültür şeklinde çok geniş alanlarda yapılmasına karşın, çiçeklenme dönemlerinin kısa süreli oluşu, sürdürülebilir arıcılık faaliyetlerini kısıtlamaktadır. Bu nedenle arılar için besin kaynağı olabilecek yeni bitkilerin yetiştirilmesi önem kazanmaktadır. Bu araştırma, Çukurova Bölgesi'de yeni denenen üç fazelya çeşidi arasında bal arılarının tercihlerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla Turan 82, T-98/1 ve T-98/2 (Phacelia tanacetifolia Bentham) çeşitleri materyal olarak seçilmiştir. Bu üç farklı fazelya çeşidinde çiçeklenme periyodu boyunca çiçek yoğunluğu ve çiçekleri ziyaret eden işçi arı sayıları, her bir çeşide ait parselde belirlenen üç ayrı noktada haftada bir gün belirlenmeye çalışılmıştır. Turan 82, T-98/1 ve T-98/2 fazelya çeşitlerinde birim alandaki çiçek sayısı sırasıyla 1077,60±231,43, 971,10±283,06 ve 1021,10±403,57 çiçek/ $m^2$ olarak bulunmuştur. Çiçekleri ziyaret eden arı sayıları ise bu çeşitlerde sırasıyla ortalama 68,10±17,30, 62,36±14,93 ve 62,23±21,57 bal arısı/ $m^2$ arasında değişmiştir. Çukurova Bölgesi'nde ekilen üç fazelya çeşidini çiçeklenme periyodunda ziyaret eden arı sayıları ile çeşitler arasındaki ilişki önemsiz (p>0,05) bulunmuştur. Arılık çevresinde bal üretim dönemi girilmeden önce erken ilkbaharda fazelya yetiştirilmesi, çşide bağımlı olmadan arı kolonilerinin gelişimine önemli düzeyde etkili olabilmiştir.

Research on honeybee (Apis mellifera L.) foraging preferences among varieties of phacelia (Phacelia tanacetifolia Bentham)

Migratory management of beehives is essential for the beekeepers in Turkey, both for wintering their colonies at the low coastal arable lands of the Mediterranean region and for the colonies in early spring before reaching the main nectar flowering season. Existing citrus fields, pasture lands and forage fields are the main food sources for the bees. But these plants are cultivated in large areas as monoculture with a short flowering period, which is a hindering factor for sustainable beekeeping. Therefore, introduction of new crops as food sources for bees is important. the objective of this research was to determine the preferences of bees is important. The objective of this research was to determine the preferences of bees for the Phacelia species, which were new to the Çukurova region for natural feeding of beess by planting these around the apiary. Three Phacelia (Phacelia tanacetifolia Bentham) varieties with many flowers, namely Turan 82, T-98/1 and T-98/2 were introduced. The study counted the flower density and the visitor worker bees during the flowering period one day per week at each of the three plots. the densities of the flowers were:1077,60±231,43 flowers/ $m^2$, for Turan 82 971,10±283,06 flowers/ $m^2$ for T-98/1, 1021,10±403,57 flowers/ $m^2$ for T-98/2.

___