Tüketicilerin Onlıne Alışverişlerine İlişkin Karar Alma Tarzlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma- A Research Towards Consumers’ Decision-Makıng Styles Regarding Onlıne Purchasing Behavior

İnsanın hayatı boyunca yaptığı en önemli zihinsel aktivitelerden biri karar vermedir. Tüketici davranışlarının en temel sorusu ise pazarlama biliminde tüketici adını alan insanların “nasıl karar verdiklerini” anlamaktır. Bu soruyu cevaplandırmaya yönelik birçok model ve teori geliştirilmiştir. Geliştirilen bu teori ve modeller, günümüzde önemli tüketim trendlerinden biri haline gelen online alışveriş davranışını açıklamaya yönelik çalışmalarda sıkça kullanılmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmanın amacı; farklı segmentlerden seçilmiş tüketicilerin, çeşitli değişkenler dikkate alınarak, online alışveriş deneyimleri esnasında hangi karar alma tarzına sahip olduklarını incelemektir. Bu amaç kapsamında farklı yaş, cinsiyet, gelir seviyesi ve eğitim seviyelerinden seçilmiş 45 deneğe online alışveriş sitelerinden birinde hesap açmaları sağlanarak çeşitli değişkenler ortamında (alışveriş için ayrılan farklı bütçe ve süre gibi) hangi karar verme tarzıyla seçimlerini yaptıkları sorulmuş ve deneklerden cevaplarını bir anket yardımıyla vermeleri istenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre medeni durum, gelir seviyesi, alışveriş süresi ve alışveriş bütçesi açısından karar alma tarzlarında farklılık olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Akkılıç, M. E. ve Özbek, V. (2012), “İnternet Üzerinden Yapılan Alışverişlerde Ürüne Yönelik Yorumların Tüketici Satın Alma Kararı Üzerindeki Etkisi”, Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, Sayı: 10, (1-14).
  • Bandara, Wanninayake W. M. C. V. (2014), “Consumer Decision-Making Styles and Local Brand Biasness: Exploration in the Czech Republic”, Journal of Competitiveness, Vol. 6, Issue 1, (3-17).
  • Cesur, Z. ve Tayfur, G. (2015), “İnternetten Alışveriş Davranışında Algılanan Tüketici Riskleri: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma”, Electronic Journal of Vocational Colleges, Mayıs, (19- 33).
  • Ceylan, H. H. (2013), “Tüketici Tipleri Envanterinin Türk Kültürüne Uyarlanması”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 22, Sayı 2, (41-58).
  • Dursun, İ., Alnıaçık, Ü. ve Kabadayı, E. T. (2013), “Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği: Yapısı Ve Boyutları”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt 9, Sayı 19, (293-304).
  • Erel, C. (2008), “İnternetten Alışverişlerde Algılanan Risk Üzerine Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Hair, J. F., Black C. W., Babin, J. B. ve Anderson, E. R. (2010), Multivariate Data Analysis, 7th Edition, Pearson.
  • İslamoğlu, A. H. ve Alnıaçık, Ü. (2013), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Kaş, E. (2015), “Otel Rezervasyon Siteleri Üzerinden Yapılan Online Alışverişin Teknoloji Kabul Modeliyle İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Nayeem, T. ve Casidy, R. (2015), “Australian Consumers' Decision-Making Styles for Everyday Products”, Australian Marketing Journal (AMJ), Vol.23, Issue 1, (67-74).
  • Sezgin, Ş. A. (2015), “E-Ticaret Sektörü, Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü”, https://ekonomi.isbank.com.tr/UserFiles/pdf/e-ticaret_raporu_eylul_2015.pdf (17.03.2016).
  • Siu, N. Y. M., Wang, C. C. L., Chang, L. M. K. ve Hui, A. S. Y. (2001), “Adapting Consumer Style Inventory to Chinese Consumers: A Confirmatory Factor Analysis Approach”, Journal of Internatıonal Consumer Marketıng, Vol. 13(2), (29-47).
  • Solomon, M. R., Bamossy, G., Askegaard, S. ve Hogg, M. K. (2010), Consumer Behaviour A European Perspective, 4th Edition, Prentice Hall.
  • Sproles, G. B. (1985), “From Perfectionism to Faddism: Measuring Consumer' Decision-Making Styles”, Proceedings, American Council on Consumer Interests, (79-85).
  • Sproles, G. B. ve Kendall, E. L. (1986), “A Methodology for Profiling Consumers' Decision- Making Styles”, Journal of Consumer Affairs, Vol.20, Issue 2, ( 267–279).
  • Sungwon, B., Do Young, P. ve Soonhwan, L. (2010), “Consumer Decision-Making Styles for Singaporean College Consumers: An Exploratory Study”, ICHPER-SD Journal of Research, Vol. 5, No. 2, (70-76).
  • Tanksale, D., Neelam, N. ve Venkatachalam, R. (2014), “Consumer Decision Making Styles of Young Adult Consumers in India”, Procedia - Social and Behavioral Sciences, Vol.133, (211-218).
  • Tarnanidis, T., Owusu-Frimpong, N., Nwankwo, S. ve Omar, M. (2015), “A Confirmatory Factor Analysis of Consumer Styles Inventory: Evidence from Greece”, Journal of Retailing and Consumer Services”, Vol.22, (164-177).
  • Topaloğlu, C. (2009), “Tüketicinin Satın Alma Davranışını Etkileyen Alışveriş Motivasyonları: Online Alışveriş Üzerine Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.
  • Wlash, G., Mitchell, V. W. ve Thorsten, H. D. (2001), “German Consumer Decision-Making Styles”, Journal of Consumer Affairs, Vol. 35, Issue 1, (73-95).
  • Yeşilada, F. ve Kavas, A. (2008), “Understanding the Female Consumers' Decision Making Styles”, İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt:9, Sayı:2, (167-185).
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kadın İşgörenlerin Karşılaştığı Sorunların İş Bırakma Eğilimlerine Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma- The Effects of The Problems Faced By Female Workers On Its’ Intention To Quit: A Research On Hotels

Elbeyi PELİT, Evren GÜÇER, Şerif Ahmet DEMİRDAĞ

Temel Bileşenler Analizi Ve K-Ortalama Kümeleme Yönteminin Birlikte Kullanımı: Bir Örnek Uygulama- Combined Use Of Principal Component Analysis And K-Clustering Method: A Case Study

Nilgün ŞENGÖZ, Gültekin ÖZDEMİR

İflasın Ertelenmesinde Borca Batıklık Bilançosunun Oluşturulması: Bir Uygulama - Creating A Balance Sheet Of Insolvency In Postponing Bankruptcy: An Application

Ferhat BİTLİSLİ, Tayfun YILMAZ

Modern Dünyada Mecnun Olmak: Louis Aragon’un Elsa’nın Mecnunu Ve Sezai Karakoç’un Leylâ İle Mecnun Adlı Kitaplarının Karşılaştırılması Being Mecnun In The Modern World: The Comparison Of The Louis Aragon’s Elsa’nin Mecnunu And Sezai Karakoç’s Leylâ Ile Me

Gökhan TUNÇ

Ameliyathane Cerrahi Ekibinin Teknik Olmayan Becerilere İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi - Determinatoin of Operating Room Surgical Team Attitudes Related To Non-Technical Skills

İzzet AYDEMİR, Türkan YILDIRIM

Katılım Bankalarında Finansal Performans Analizi: Türkiye Örneği - Financial Performance Analysis Of Participation Banks: The Case Of Turkey

Yusuf ESMER, Haşim BAĞCI

Kümelenme Düzeyi Üzerine Bir Araştırma: Bucak İlçesi Mermer Sektörü Örneği - A Research On Clustering Level: Case of Marble Sector In Bucak Province

Gülhan DURAN

Yenilenebilir Enerji Kaynak Ve Teknolojilerinin Unsurları: Küresel Ve Avrupa Birliği Ölçeğinde Karşılaştırmalı Analiz Ve Değerlendirme - Renewable Energy Sources And Technologies Facts: Global And European Union Scale Relative Analysis And Assessment

Çağrı SELVİ

İşgörenlerin Örgütsel Adalet Algılamalarının İş Tatminleri Üzerindeki Etkisi: Alanya’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama- Employees' Organizational Justice Perceptıon's Impact On Job Satisfaction: A Study On Five Star Hotels in Alanya

Burçin Cevdet ÇETİNSÖZ, Mithat TURHAN

Turizme Hizmet Sunan Pastane İşletmelerinde Çalışan Dondurma Üretim Personelinin Hijyen Ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi Ve Uygulama Düzeyi Üzerine Bir Araştırma-A Research On Knowledge And Practıce Levels About Food Safety And Hygiene Of Employees In

Onur KIZILCIK, İbrahim GİRİTLİOĞLU