Toplam Kalite Yönetimi Çerçevesinde Öğrenci Memnuniyeti: Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Uygulaması - Student Satisfaction Within The Framework Of Total Quality Management: An Application Of Namık Kemal University Hayrabolu Vocation

Öz Ülkelerin gelişebilmesi ve kalkınabilmesi için nitelikli işgücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Nitelikli işgücünün yetiştirilebilmesi ise eğitim ve öğretimin kalitesi, öğretim üyelerinin özellikle kendi alanları ile ilgili bilgi donanımına sahip olması ve fiziki koşulların sağlanması sonucunda gerçekleşebilmektedir. Öğrencilerin bu koşullardan memnun olup olmadıklarının ölçülmesi de toplam kalitenin artmasına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Namık Kemal Üniversitesine bağlı Hayrabolu Meslek Yüksekokulunda sosyal bilimler ile ilgili bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Öğrencilerin memnuniyetlerini belirlemek için akademik personel ve danışmanlık, eğitim ve öğretim, fiziksel koşullar gibi başlıklar altında yer alan ifadeler anket tekniği kullanılarak öğrencilere yöneltilmiştir. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testleri ile Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Öğrenim görülen bölümler arasında memnuniyet düzeylerinde farklılıklar olduğu görülmüş ve araştırmanın sonucunda öğrencilerin memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu konularla ilgili öneriler sunulmuştur.

___

Altunışık, Remzi-Coşkun, Recai-Bayraktaroğlu, Serkan-Yıldırım, Engin (2012), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, 7. Baskı, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.

Baykara, Süleyman (1999),.Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi’nin Uygulanabilirliği ve Bir Model Önerisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

Deming, W. Edwards (1981), “Improvement of Qualityand Productivity Through Action by Management”, National Productivity Review (pre-1986), ABI/INFORM Global, December, Cilt:1, Sayı:1, (12-22).

Edwards, David (1991), “Total Quality Management in HigherEducation”, Management Services, ABI/INFORM Global, December, Cilt:35, Sayı:12, (18-20).

Ekinci, C. Ergin-Berrin Burgaz (2007), “Hacettepe Üniversitesi Öğrencilerinin Bazı Akademik Hizmetlere İlişkin Beklenti ve Memnuniyet Düzeyleri”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, (120-134).

Gülcan Yaprak-Yeşim Kuştepeli-Ceyhan Aldemir (2002),“Yüksek Öğretim’de Öğrenci Doyumu: Kurumsal Bir Çerçeve ve Görgül Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Cilt:7, Sayı:1, (99-114).

Hodgkinson, Myra-Mike Kelly (2007), “Quality Management and Enhancement Processesin UK Business Schools: A Review”, QualityAssurance in Education, Cilt: 15, Sayı:1, (77-99).

Hoyer, Robert W.-Brooke B. Y. Hoyer (2001), “What is Quality?”,QualityProgress, ABI/INFORM , July, Cilt:34, Sayı:7, (52-62).

İçli, Gülnür-Burcu Vural (2010), “Toplam Kalite Yönetimi ve Uygulamaları Çerçevesinde Kırklareli Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Öğrenci Memnuniyet Araştırması”, Marmara Üniversitesi İ.B.B.F. Dergisi, Cilt XXVIII, Sayı 1, (335-349).

Kalaycı, Şeref (2010), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, 5. Baskı, Asil Yayın Dağıtım, İstanbul.

Kantoğlu, Barış-Orhan Torkul-Remzi Altunışık (2013), “E-öğrenmede Öğrenci Memnuniyetini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesine Yönelik Model Önerisi”, Business and Economics Research Journal, Cilt:4, Sayı: 1, (121-141).

Karahan, Mehmet (2013), “Yükseköğretim Kurumları Kalite Yeterliliklerinin Öğrenci Memnuniyeti ve Sürdürülebilirlik Açısından İncelenmesi: İnönü Üniversitesi Malatya MYO Uygulaması”, Dicle Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 2, Sayı:3, (1-9).

Montano, Carl B.-Gleen H. Utter (1999), “Total Quality Management In Higher Education”, Quality Progress, ABI/INFORM, August, Cilt:32, Sayı:8, (52-59)

Namık Kemal Üniversitesi, AKTS ve TYYÇ Kataloğu, http://bilgipaketi.nku.edu.tr/Hakk%C4%B1m%C4%B1zda/0/s/5467/5970, (10.01.2014).

Namık Kemal Üniversitesi, Hayrabolu Meslek Yüksekokulu, http://hayrabolumyo.nku.edu.tr/AnaSayfa/0/s/419/722, (10.01.2014).

Sökmen, Alptekin (2011), “Öğrenci Memnuniyetine Yönelik Ankara’daki Bir Meslek Yüksekokulunda Araştırma”, işletme Araştırmaları Dergisi, 3 (4), (66-79).

Şahin, Ali, E. (2009), “Eğitim Fakültesinde Hizmet Kalitesinin Eğitim Fakültesi Öğrenci Memnuniyet Ölçeği (EF-ÖMÖ) ile Değerlendirilmesi”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 37, (106122).

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gagauz Türkçesi Ve Türkiye Türkçesi Arasındaki Yalancı Eşdeğerler

Himmet BÜKE

Batı Troas’ta Surlarla Çevrili Bir Yerleşim: Sakar Dağı

Bilge Ayça POLAT BECKS

Müzik Eğitiminde Öğretim Materyallerinin Kullanımı

Ayşegül ATAK YAYLA, Fatmagül DALMIŞLI

Phokaıa'da Seramik Çöplüğü Ve Atölye Alanlarında Bulunan Roma Dönemi Seramikleri: Tava Formu - The Roman Period Ceramics Found in Ceramic Dumpster and Workshop Fields from Phokaia: Frying Pan Form

Murat FIRAT

Toplam Kalite Yönetimi Çerçevesinde Öğrenci Memnuniyeti: Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Uygulaması

Betül AKAN

Toplam Kalite Yönetimi Çerçevesinde Öğrenci Memnuniyeti: Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Uygulaması - Student Satisfaction Within The Framework Of Total Quality Management: An Application Of Namık Kemal University Hayrabolu Vocation

Betül AKAN

Kamu Çalışanlarının Örgütsel Değişim Direncini Etkileyen Uygulamalar∗

Uysal KERMAN, Sezai ÖZTOP

Müzik Eğitiminde Öğretim Materyallerinin Kullanımı - Use Of Instructional Materials In Music Education

Ayşegül ATAK YAYLA, Fatmagül DALMIŞLI

Vadeli İşlem Piyasalarında Optimal Hedge Rasyosunun Tahmini: 1979'dan Günümüze Bir Literatür Araştırması Optimal Hedge Ratio Estimation In Derivative Markets: A Literature Review From 1979 To Present

İsmail ÇELİK, Arife ÖZDEMİR

Yerel Halkın Yöre Turizmi Hakkındaki Düşüncelerinin Ortaya Çıkartılması: Burdur Örneği - Determınıng Local People's Aspect Of Tourısm: A Research In Burdur

Cansu SOLMAZ