"MEKSİKA DALGASI": ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN COVID-19 İLE İLGİLİ BİLİŞSEL YAPILARININ ANALİZİ

Bu çalışmada, sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin Covid-19 ile ilgili bilişsel yapılarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Fenomenoloji desenine göre tasarlanan çalışmada veri toplamak amacıyla kelime ilişkilendirme testi kullanılmıştır. Testte anahtar kavram olarak Covid-19 belirlenmiş ve Covid-19’un neyi çağrıştırdığı, neye benzetildiği, olumsuz etkileri, olumlu etkileri ve geleceği nasıl şekillendireceği üzerinden öğrencilerin bilişsel yapıları ortaya konmuştur. Ulaşılan 80 öğrenciden her bir kategoriye ait 800 olmak üzere toplamda 4000 kelimelik bir veri seti elde edilmiş, veriler içerik analizine tabi tutularak temalaştırılmıştır. Analiz sonucunda çağrışım olarak “maske” ve “mesafe”, benzetme olarak “grip” ve “veba”, olumsuz etki olarak “eğitimde yaşanan aksaklıklar” ve “psikolojinin bozulması”, olumlu etki olarak “aile ile vakit geçirme” ve “kendine vakit ayırma”, gelecek etkisi olarak ise “tedbirli yaşam” ve “ekonomik problemlerde artış” kodları öne çıkmıştır. Sonuç olarak, Covid-19 denilince üniversite öğrencilerinin aklına daha çok tedbir ve korunmaya dair çağrışımlar gelmiş, öğrenciler Covid-19’u bulaşıcı ya da ölümcül hastalıklara benzetmiş, olumsuz etkilerin başında kısıtlama ve tedbirler düşünülmüş, olumlu etkiler olarak süreç gelişim ve öğrenme fırsatı olarak görülmüş ve gelecekte bu salgın sebebiyle toplumsal yaşamın dönüşeceğine dair düşünceler ortaya çıkmıştır.

"MEXICAN WAVE": ANALYSIS OF COGNITIVE STRUCTURES OF UNIVERSITY STUDENTS RELATED TO COVID-19

In this study, it is aimed to examine the cognitive structures of health management students about Covid-19. The word association test was used to collect data in the study, which was designed according to the phenomenology design. In the test, covid-19 was determined as the key concept and the cognitive structures of the students were revealed through what Covid-19 evokes, what it is like, negative effects, positive effects and how it will shape the future. From the 80 students reached, a data set of 4000 words in total, 800 belonging to each category, was obtained and the data were themed by subjecting them to content analysis. In the analysis, "mask" and "distance" as connotations, "comprehension" and "plague" as analogy, "disruptions with education" and "disorder of psychology" as negative effects, "spending time with family" and "spending time for yourself" as positive effect and, as a future, the codes of "prudent life" and "increase in economic problems" have emerged. All codes were gathered in themes and top themes and interpreted. As a result, when it comes to Covid-19, university students have more connotations of precaution and protection; students likened Covid-19 to infectious or fatal diseases; restrictions and measures were considered at the beginning of the negative effects; as positive effects, the process was seen as an opportunity for development and learning, and there were thoughts that social life would transform in the future due to this epidemic.

___

  • Aristovnik, A. Keržič, D. Ravšelj, D. Tomaževič, N. ve Umek, L. (2020). Impacts of the Covid-19 Pandemic on Life of Higher Education Students: A Global Perspective. Sustainability, 12(20), 8438, 1-34.
  • Aslan, I., Ochnik, D. ve Çınar, O. (2020). Exploring Perceived Stress among Students in Turkey During the COVID-19 Pandemic. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(23), 8961, 1-17.
  • Bahar, M. ve Özatlı, S. (2003). Kelime İletişim Testi Yöntemi ile Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Canlıların Temel Bileşenleri Konusundaki Bilişsel Yapılarının Araştırılması. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(2), 75-85.
  • Bilgin, N. (2014). Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi Teknikler ve Örnek Çalışmalar (3. Baskı). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Bostan, S., Erdem, R., Öztürk, Y., Kılıç, T. ve Yılmaz, A. (2020). The Effect of Covid-19 Pandemic on the Turkish Society. Electronic Journal of General Medicine, 17(6), 1-8.
  • Cao, W., Fang, Z., Hou, G., Han, M., Xu, X. Dong, J. ve Zheng, J. (2020). The Psychological Impact of the Covid-19 Epidemic on College Students in China. Psychiatry Resesarch, 287, 1-5.
  • Çakır Kardeş, V. (2020). Covid-19 Güncellemeleri İle Salgın Dönemlerinde Anksiyete Bozuklukları ve Depresyon B Coşar, (Ed.), Psikiyatri ve Covid-19 içinde (23-29). (1. Baskı). Ankara: Türkiye Klinikleri.
  • Ekici, G. ve Kurt, H. (2014). Öğretmen Adaylarının “AIDS” Kavramı Konusundaki Bilişsel Yapıları: Bağımsız Kelime İlişkilendirme Testi Örneği. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 18(3), 267-306.
  • Elmer, T. Mepham, K. ve Stadtfeld, C. (2020). Students Under Lockdown: Comparisons of Students’ Social Networks and Mental Health Before and During the COVID-19 Crisis in Switzerland. PLOS ONE, 15(7), 1-22.
  • Göksu, Ö., ve Kumcağız, H. (2020). Perceived Stress Level and Anxiety Levels in Individuals in Covid-19 Outbreak. Turkish Studies, 15(4), 463–479.
  • Güler, A., Halıcıoğlu, M. B. ve Taşğın, S. (2015). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma (2. Baskı) Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Herring, D. A. ve Sattenspiel, L. (2007). Social Contexts, Syndemics, and Infectious Disease in Northern Aboriginal Populations. American Journal of Human Biology, 19(2), 190-202.
  • Islam, M. A., Barna, S. D., Raihan, H., Khan, M. N. A. ve Hossain, M. T. (2020). Depression and Anxiety Among University Students During the Covid-19 Pandemic in Bangladesh: A Web-Based Cross-sectional Survey. PLOS ONE, 15(8), 1-12.
  • Italian National Civil Protection Department. Covid-19 Monitoring and data dashboard. Erişim 16 Aralık 2020, https://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/b0c68bce2cce478eaac82fe38d4138b1
  • Jungmann, S. M. ve Witthöft, M. (2020). Health Anxiety, Cyberchondria, and Coping in the Current Covid-19 Pandemic: Which Factors Are Related to Coronavirus Anxiety?. Journal of Anxiety Disorders, 73, 1-9.
  • Landi, G., Pakenham, K. I., Boccolini, G., Grandi, S., ve Tossani, E. (2020). Health Anxiety and Mental Health Outcome During Covid-19 Lockdown in Italy. The Mediating and Moderating Roles of Psychological Flexibility, Frontiers in Psychology, 1, 1-14.
  • Mayring, P. (2011). Nitel Sosyal Araştırmaya Giriş, (A. Gümüş ve M. S. Durgun, Çev.), Ankara: Bilgesu Yayınları.
  • Öztürk, R. (2020). Yeni Normal Dönemde Salgın ile Mücadele Politikaları ve Hazırlık Çalışmaları, M. Şeker, A. Özer ve C. Korkut, (Ed.), Küresel Salgının Anatomisi İnsan ve Toplumun Geleceği içinde (77-93), Ankara: TÜBA.
  • Pietrabissa, G. ve Simpson, S. G. (2020). Psychological Consequences of Social Isolation During Covid-19 Outbreak. Frontiers in Psychology, 11, 1-4.
  • Sağlık Bakanlığı. (2020). Covid-19 Bilgilendirme Platformu. Erişim 16 Aralık 2020, https://covid19.saglik.gov.tr/
  • Son, C., Hegde, S., Smith, A., Wang, X. ve Sasangohar, F. (2020). Effects of Covid-19 on College Students’ Mental Health in the United States: Interview Survey Study. Journal of Medical Internet Research, 22(9), 1-14.
  • Üstün, Ç. ve Özçiftçi, S. (2020). Covid-19 Pandemisinin Sosyal Yaşam ve Etik Düzlem Üzerine Etkileri: Bir Değerlendirme Çalışması. Anatolian Clinic Journal of Medical Sciences, 25, (Speciel Issue 1), 142-153.
  • WHO. (2020a). Erişim 16 Aralık 2020, https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
  • WHO. (2020b). WHO Coronavirus Disease (Covid-19) Dashboard. Erişim 30 Kasım 2021, https://covid19.who.int/
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (8. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-1658
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

AŞILAMANIN COVID-19 ÖLÜMLERİNE ETKİSİ: ÜLKELERİN GELİR GRUPLARINA GÖRE BİR ARAŞTIRMA

Osman ŞENOL, Ümit ÇIRAKLI, Durmuş GÖKKAYA

BELEDİYELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİN KURULMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Onur Kemal YILMAZ

OTOMOTİV FİRMALARININ ENDÜSTRİ 4.0 ÖNCESİ VE SONRASI FİNANSAL PERFORMANSLARININ ANALİZİ: BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ'NDE BİR UYGULAMA

İsmail Fatih CEYHAN, Merve KARA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MODELİNDE HİZMET PAYLAŞIMI ANALİZİ: KATI ATIK YÖNETİMİ VE TEMİZLİK HİZMET ALANI

Gamze ÇÜRÜKSULU USTA

COVİD-19 SALGIN DÖNEMİNDE PSİKO-SOSYAL DESTEK UYGULAMASINDA AKTİF ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Merve Nur OKTAR, Zeynep UYANIK NEGİZ

TÜRKİYE'DE SICAK PARA HAREKETLERİ İLE BORSA GETİRİSİ VE LİKİDİTESİ ARASINDA ASİMETRİK VE NEDENSELLİK İLİŞKİNİN ANALİZİ

Tuncer YILMAZ

TURİZM SEKTÖRÜNDE BUMERANG YÖNETİCİLER: NEDEN GİTTİLER? NEDEN DÖNDÜLER?

Pınar ÇELİK ÇAYLAK, Nisa EKŞİLİ, Cenk TUFAN

GENEL HASTANELERİN YATAK KULLANIM PERFORMANSININ PABON LASSO YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Ferda IŞIKÇELİK, İsmail AĞIRBAŞ

ETİK LİDERLİK VE ÖRGÜTSEL DEMOKRASİNİN ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE İŞE ADANMIŞLIĞIN ARACI ROLÜ

Ethem TOPÇUOĞLU, Erdoğan KAYGIN

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN ANALİZİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN POLİTİKA İLKELERİ ÖNERİSİ

Fatih KIRIŞIK