FİNANSAL RİSKLER İLE FİRMA DEĞERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: BORSA İSTANBUL FİRMALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Çalışmada, finansal riskler ile firma değeri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda, 2012-2017 yılları arasında Borsa İstanbul 100 Endeksinde pay senetleri devamlı olarak işlem gören firmalara ilişkin veriler, panel veri analizi ile incelenmiştir. Finansal riskler, faiz, sermaye, kur, likidite ve kredi riskleri ile temsil edilmiştir. Firma değeri ise Tobin’s Q, Piyasa Değeri/Defter Değeri ve Fiyat/Kazanç oranları ile ölçülmüştür. Analiz kapsamında üç farklı model oluşturulmuştur. Birinci modelde sermaye ve likidite riskleri ile TQ arasında anlamlı ve negatif ilişki tespit edilirken, kur, kredi ve faiz riski ile anlamlı herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. İkinci modelde, kredi riski ile Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı arasında anlamlı ve negatif ilişki tespit edilirken, faiz, sermaye, kur ve likidite riskleri ile anlamlı herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Üçüncü modelde ise kur ve kredi riskleri ile Fiyat/Kazanç oranı arasında anlamlı ve negatif ilişki tespit edilirken, faiz, sermaye ve likidite riskleri ile anlamlı herhangi bir ilişki tespit edilememiştir.

DETERMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN FINANCIAL RISKS AND FIRM VALUE: AN APPLICATION ON ISTANBUL STOCK EXCHANGE COMPANIES

This study is aimed at revealing the relationship between financial risks and firm value. In this context, the data from the firms, whose shares are continuously traded on Borsa Istanbul 100 Index between 2012-2017, is analyzed by the panel data analysis. Financial risks are represented by interest, capital, currency, liquidity and credit risks. Firm value is measured by Tobin Q, Market Value/Book Value and Price/Earning ratios. Within the scope of the analysis, three different models are specified. In the first model, while a negative and significant relationship was found between capital and liquidity risks and Tobin Q, no significant relationship was observed with currency, credit and interest risk. In the second model, while a negative and significant relationship was found between credit risk and Market Value/Book Value, no significant relationship was observed with interest, capital, currency and liquidity risks. In the third model, while a negative and significant relationship was found between credit and currency risks and Price/Earning ratio, no significant relationship was observed with interest, capital and liquidity risks. Consequently, it has been revealed that in order to increase their firm value, Borsa Istanbul 100 index firms should consider sales and receivable policies, financial decisions, liquidity position and exchange rates.

___

  • ALLAYANNIS, G. ve WESTON, J. P. (2001). The Use of Foreign Currency Derivatives and Firm Market Value, Review of Financial Studies, 14 (1), 243-276.
  • AZİM, A., HASSAN, M. ve ZAKİA, A. (2015). Risk Management And Disclosure And Their Impact on Firm Value: The Case of Egypt, International Journal of Business, Accounting, & Finance, 9(1), 30-43.
  • BALTAGI, B. H. (2013). Econometric Analysis of Panel Data, Fifth Edition Chichester: Jhon Wiley&Sons Ltd.
  • BALTAGI, B. H. ve LI, Q. (1991). A Joint Test for Serial Correlation and Random Individual Effects, Statistics and Probability Letters, 11, 277-280.
  • BALTAGI, H. B. (2005). Econometric Analysis of Panel Data. England: Wiley.
  • BECK, N. ve KATZ, J. (1995). What To Do (and Not to Do) with Time-Series Cross-Section Data, American Political Science Review, 89(3), 634-647.
  • BHARGAVA, A., FRANZINI, L. ve NARENDRANATHAN, W. (1982). Serial Correlation and the Fixed Effects Model, The Review of Economic Studies, 49(4), 533–549.
  • BORN, B., BREITUNG, J. (2016). Testing for Serial Correlation in Fixed-Effects Panel Data Models, Econometric Reviews, 35(7), 1290-1316.
  • BORSA İSTANBUL (www.borsaistanbul.com), Erişim Tarihi: 01.04.2018.
  • BREUSCH, T. S. ve PAGAN, A. R. (1980). The Lagrange Multiplier Test And Its Applications to Model Specification in Econometrics, The Review of Economic Studies, 47(1), 239-253.
  • ÇAĞDAŞ, B. ve GÜRSOY, C. T. (2003). Şirketlerde Finansal Risk Yönetimi Amaçlı Bir Modelin Geliştirilmesi Yöntem ve Aşamaları, İtüdergisi/d mühendislik, 2(3), 55-64.
  • DAMODARAN, A. (2012). Investment Valuation: Tools and Techniques for Determining the Value of Any of Any Asset, USA: John Wiley & Sons.
  • FATHI, S., ZAREI, F. ve ESFAHANI, S. S. (2012). Studying the Role of Financial Risk Management on Return on Equity, International Journal of Business and Management, 7(9), 215-221.
  • GONZALEZ, F. P. ve YUN, H. (2013). Risk Management and Firm Value: Evidence from Weather Derivatives, The Journal of Finance, 68(5), 2143-2176.
  • GREGORY, J. (2015). The XVA Challenge: Counterparty Credit Risk, Funding, Collateral and Capital, John Wiley & Sons: United Kingdom.
  • HAIR, J., ANDERSON, R., TATHAM, R. ve BLACK, W. (1998). Multivariate Data Analysis, New Jersey: Prentice-Hall.
  • HONDA, Y. (1985). Testing The Error Components Model With Non-Normal Disturbances, Review of Economic Studies, 52, 681-690.
  • MUTETI, S. R. (2014). Relationship Between Financial Risk Management And Financial Performance of Commercial Banks In Kenya, Kenya: A Research Project, College of Humanities and Social Sciences.
  • PAGACH, D. P. ve WARR, R. S. (2010). The Effects of Enterprise Risk Management on Firm Performance, 01.04.2018 tarihinde SSRN: https://ssrn.com/abstract=1155218 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1155218 internet sitesinden alınmıştır.
  • SAYILGAN, G. (1995). Finansal Risk Yönetimi, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 323-334.
  • SWEETING, P. (2017). Financial Enterprise Risk Management, United Kingdom: Cambridge University Press.
  • ŞENOL, Z. ve KARACA, S. S. (2017). Finansal Risklerin Firma Değeri Üzerine Etkisi: BİST Örneği, Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, 3(1), 1-18.
  • ŞENOL, Z., KARACA, S. S. ve ERDOĞAN, S. (2017). The Effects of Fınancial Risk Management on Firm's Value: An Empirical Evidence From Borsa Istanbul Stock Exchange, Financial Studies, 21(4), 27-45.
  • TABACHNICK, B. ve FIDELL, L. (2001), Using Multivariate Statistics. Boston: Allyn and Bacon.
  • TAMIMI, H. A., MINIAOUI, H. ve ELKELISH, W. W. (2015). Financial Risk and Islamic Banks’ Performance in The Gulf Cooperation Council Countries, International Journal of Business and Finance Research, 9(5), 103-112.
  • YÜCEL, T., MANDACI, P. E. ve KURT, G. (2007). İşletmelerin Finansal Risk Yönetimi ve Türev Ürün Kullanımı: İMKB 100 Endeksinde Yer Alan İşletmelerde Bir Uygulama, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 36, 106-114.
  • ZULFIQAR, S. ve ANEES, A. N. (2012). Liquidity Risk And Performance of Banking System, Journal of Financial Regulation and Compliance, 20(2), 182-195.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-1658
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE İTHAL TÜTÜN PİYASASININ PAZAR GÜCÜ

Yrd. Doç. Dr. Kübra ÖNDER

TÜRKİYE’DE KURUMSAL KALİTE, REEL GELİR VE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR İLİŞKİSİ

Ali ACARAVCI, Seyfettin ARTAN, Sinan ERDOĞAN, Tunay BOSTAN GÖKTÜRK

KADINLARA UYGULANAN SOSYAL POLİTİKALARA YÖNELİK HALKIN ALGI VE TUTUMLARININ ARAŞTIRILMASI: BURDUR KENT MERKEZİ ÖRNEĞİ

Azime ARISOY, Adem KORKMAZ

İÇSEL PAZAR YÖNLÜLÜK, PAZARLAMA YETENEKLERİ, ÖRGÜTSEL PERFORMANS ETKİLEŞİMİ: ANTALYA İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA

Ahmet Buğra HAMŞIOĞLU

SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE VE BREZİLYA’DAKİ SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Nigar Özçetin, Şaban Uzay

ŞİDDETE MARUZ KALAN YA DA BARINMA SIKINTISI YAŞAYAN KADINLARIN SOSYAL VE EKONOMİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

İpek Beyza ALTIPARMAK

İSRAİL’İN DAHA FAZLA GÜVENLİK EDİNİMİ AÇISINDAN DAHİYA DOKTRİNİNİN ANALİZİ

Zafer BALPINAR

TÜRKİYE’DE SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİ HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİ: UZUN HAFIZA TESTLERİNDEN KANITLAR

Harun Kaya, İsmail ÇELİK

TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN MEVDUAT BANKALARININ PERFORMANS ANALİZİ: BÜYÜKLÜK VE SAHİPLİK YAPISI AYRIMIYLA BİR KARŞILAŞTIRMA

Mustafa Çelik

SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE ENERJİ TÜKETİMİ İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: YAPISAL KIRILMALI EŞBÜTÜNLEŞME TEKNİĞİNDEN KANITLAR

Güray Enes KARAAĞAÇ, Reşat CEYLAN