BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDININ MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI ÜZERİNDE ALGI DÜZEYİNİN ARAŞTIRILMASI

Bu çalışmanın amacı Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardının (BOBİ FRS) muhasebe meslek mensupları üzerindeki algı düzeyinin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada, Batı Akdeniz Bölgesinde çalışan muhasebe meslek mensuplarına yönelik gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde BOBİ FRS’nin algı düzeyi saptanmaya çalışılmaktadır. BOBİ FRS’nin muhasebe meslek mensupları tarafından uygulanacağı düşünüldüğünde, katılımcıların BOBİ FRS hakkındaki algıları ve bakış açıları son derece önem taşımaktadır. Literatürde muhasebe meslek mensuplarının BOBİ FRS hakkındaki düşüncelerinin tespitine yönelik yapılmış herhangi bir çalışmanın bulunmaması nedeniyle bu çalışmanın sonuçlarının alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 

INVESTIGATION OF THE PERCEPTION LEVEL ON PROFESSIONAL ACCOUNTANTS OF FINANCIAL REPORTING STANDARD FOR LARGE AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES

The purpose of this study is to determine the perception levels of the “Financial Reporting Standard for Large and Medium Sized Enterprises” (BOBI FRS) on professional accountants. For this purpose, in order to determine the perception levels of BOBI FRS, a questionnaire was conducted for professional accountants working in the Western Mediterranean Region. When BOBI FRS is considered to be practiced by professional accountants, the participants' perceptions and perspectives on BOBI FRS are extremely important. It is believed that the results of this study will contribute to the field because there is no study about the professional accountants’ thoughts for BOBI FRS in the literature.

___

  • ALATAŞ, A., KILIÇ, İ. (2018). Özet Tablolar ile BOBİ FRS ve TMS/TFRS Arasındaki Farkların Karşılaştırılması, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı: 64, 453-478.
  • ATAMAN, B., CAVLAK, H. (2017). Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ile Tam Set Türkiye Muhasebe ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının (TMS/TFRS) Karşılaştırılması, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(3), 153-168.
  • ÇATIKKAŞ, Ö., ESEN, Ö.M., ŞUEKİNCİ, C. (2018). Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ve Yıllara Yaygın İnşaat Muhasebesi Uygulama Örneği, Sayıştay Dergisi, Sayı:108, 191-209.
  • GENÇOĞLU, Ü.G. (2017). Temel Konularda BOBİ FRS ve TMS/TFRS Karşılaştırması, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 76, 1-24.
  • GÖKÇEN, G., ÖZTÜRK, E. (2017), Tam Maliyet ve Normal Maliyet Yöntemlerinin UFRS (TFRS) VE BOBİ FRS’deki Düzenlemeler Çerçevesinde İncelenmesi, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(2), 105-114.
  • KGK (KAMU GÖZETİM KURUMU). (t.y.), Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı, 20 Mayıs 2018 tarihinde http://kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/PDF%20linkleri/bobi_frs.PDF adresinden alındı.
  • KILINÇ, Y. (2016). Yatırım Amaçlı Gayrimenkullerin Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) ile Yerel Finansal Raporlama Çerçevesi Taslağı Açısından Karşılaştırmalı İncelenmesi ve Muhasebeleştirilmesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(43), 1935-1946.
  • ÖZERHAN, Y. (2016). Yerel Finansal Raporlama Çerçevesi Taslağındaki Ölçümleme Esasları Üzerine Bir Değerlendirme, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 18(2), 307-336.
  • ÖZTÜRK, C. (2018), Yerel Finansal Raporlama Çerçevesi ve Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı: Bir Literatür İncelemesi (2016-2017), İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(1), 763-781.
  • ÖZTÜRK, E. (2017), Finansal Varlıkların Ölçme ve Muhasebeleştirme Esaslarının Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları Açısından Karşılaştırılması, İşletme Araştırmaları Dergisi, 9(3), 594-617.
  • RESMİ GAZETE. (2017), Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Hakkında Tebliğ, 29 Temmuz 2017 Sıra No:56, Sayı: 30138 (Mükerrer).
  • TÜM, K. (2018), Raporlama Döneminden Sonraki Olayların Bağımsız Denetim Standartları (BDS 560) ve Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Kapsamında İncelenmesi, Journal of Politics, Economy and Management, 1(1), 49-61.
  • ÜNKAYA, G., DABBAĞOĞLU, K. (2016). Yerel Finansal Raporlama Çerçevesi Taslağında Önerilen Satış Geliri ve Ticarî Alacak Muhasebesi Üzerine Bir Eleştiri, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 12(46), 121-136.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-1658
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ŞİRKET İÇİNDEN VE DIŞINDAN ATANAN GENEL MÜDÜRLERİN FİRMA PERFORMANSINA ETKİLERİ: TÜRKİYE'DE GENEL MÜDÜR DEĞİŞİMLERİ İLE İLGİLİ BULGULAR

Aylin ATAAY

TEDARİKÇİLERİN ETKİNLİKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE VERİ ZARFLAMA ANALİZİ YÖNTEMLERİNE DAYANAN MODEL ÖNERİSİ VE BİR VAKA ÇALIŞMASI

Semih COŞKUN, Olcay POLAT, Leyla ÖZGÜR POLAT

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI VE DOPAMİN ODAKLI GERİBİLDİRİM ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Hüseyin Bilal MACİT, Gamze MACİT, Orhan GÜNGÖR

SOSYAL MEDYA ANALİTİĞİ İLE DEĞER YARATMA: DUYGU ANALİZİ İLE GELECEĞE YÖNELİM

Burcu AKIN, Umman Tuğba GÜRSOY ŞİMŞEK

KARANLIK ÜÇLÜ ÖLÇEĞİ: TÜRKÇE’ YE UYARLAMA, GÜVENİLİRLİK VE GEÇERLİLİK ÇALIŞMASI

Duygu TOPLU YAŞLIOĞLU, Özgür ATILGAN

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YÖNETİCİ VE LİDERE İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YOLUYLA İNCELENMESİ

Emine Önder, Öznur Tulunay Ateş

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BAŞINDA EĞİTİMDEN MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN KARİYER HEDEFLERİNE ETKİSİ: MUHASEBE VE FİNANSAL YÖNETİM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Osman TUĞAY, Adile AKTAR

TÜRKİYE’DE YAPISAL MALİ REFORMLARIN BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ

Özge UYSAL ŞAHİN, Sevda AKAR

OTEL İŞLETMELERİNDE UYGULANAN SOSYAL SORUMLULUK FAALİYETLERİNİN TURİSTLERİN SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: İSTANBUL ÖRNEĞİ

Cenk Murat KOÇOĞLU

MOBİLYA SEKTÖRÜNDE SATIŞ SONRASI HİZMETLERİN ÜRÜNLERİN DEĞER ALGILARI ÜZERİNE ETKİSİ VE BURSA İLİ İNEGÖL İLÇESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Mehmet CIRANOĞLU