Giresun-İkisu Doğu Ladini (Picea orientalis (L.) Link.) Gençleştirme Sahalarının Silvikültürel Değerlendirmesi

Bu çalışma, önemli ticari ve sosyo-kültürel orman ağacı türlerimizden olan Doğu ladini (Picea Orientalis (L.) Link.)’nin Giresun-İkisi Orman İşletmesi örneğinde doğal gençleştirme çalışmalarının incelenmesi ve türün silvikültürel uygulamalarına katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, türün 2011-2015 yılları arasında doğal gençleştirme uygulanmış dört farklı deneme sahasından ve her deneme alanından üç tekrarlı olarak 100’er m2(5x20m) büyüklüğünde alanlar örneklenmiştir. Örneklenen bu alanlarda çap, boy ve yaş ölçümleri ile birlikte gençleştirmenin başarı durumunun belirlenmesi amacıyla 2m2 büyüklüğündeki alanlarda fidan sayımları gerçekleştirilmiştir. Uygulanan varyans analizi sonucunda Doğu ladini ile sahadaki diğer türlerin (Doğu Karadeniz göknarı ve Doğu kayını) gençliği arasında genel olarak boy, çap ve yaş için istatistiksel bakımdan anlamlı (p≤0.05) farklılıklar bulunmuştur. Uygulanan korelasyon analizi sonucunda da, çalışmaya konu özellikler arasında istatistiksel bakımdan anlamlı (p≤0.05) pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Yapılan sayımlar sonucunda deneme alanlarının gençleştirme çalışmaları bakımından başarılı (>%85) olduğu sonucuna varılmıştır.

Silvicultural Assessment of Regeneration Areas of Oriental Spruce (Picea orientalis (L.) Link.) in Giresun- İkisu Forest District

This study was carried out to examine natural regeneration of Oriental spruce (Picea orientalis (L.) Link.) which was an important commercial and social-cultural forest tree species to contribute silvicultural practices of the species in Giresun-Ikisu forest district. For the purpose, four natural regeneration area regenerated between 2011 and 2015 were sampled, and also three replicates 100 m2(5x20m) from each area.  Height, diameter and age of seedlings were measured in each replicates. Beside, seedlings were counted by 2m2 square to estimate regeneration success. Significant differences (p≤0.05) were found among seedlings of Picea orientalis, Abies nordmanniana and Fagus orientalis for diameter, height, and age according to results of analysis of variance.  There was significant phenotypic correlations (p≤ 0.05, r>0.54) among the characters based on results of correlation. Natural regeneration was successful (> 85 %) based on number of counted seedlings.

___

  • Saatçioğlu, F. (1979). Silvikültür II (Silvikültürün Tekniği). İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları. İstanbul, 562s.