Fen bilgisi öğretmen adaylarının ışık kavramı ile ilgili bilgi düzeylerinin araştırılması

Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin ışık kavramı ile ilgili bilgi düzeylerini ifade ve çizim yöntemiyle ortaya çıkarmaktır. Fizikte önemli bir yer tutan ‘ışık’ kavramının anlaşılması, kavramla ilintili diğer bazı olayların anlaşılmasında önemli rol oynar. Bu çalışmaya, Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’ne devam eden 99 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerden ‘ışık’ kavramını hem yazılı hem de çizimle ifade etmeleri istenmiştir. Öğrencilerin bu konudaki bilgilerini özgürce ifade edebilmelerini sağlamak için herhangi bir kalıp öne sürülmemiş, her türlü çizim ve anlatımın uygulanabileceği belirtilmiştir. Öğrencilere bu uygulama için 20 dakika süre verilmiştir. Öğrencilerin ışık konusundaki yazı ve çizimleri ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonunda, öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun bu konuda oldukça eksik bilgi ve kavram yanılgılarına sahip oldukları görülmüştür.

Investigation of the scinence teacher candidates' knowledge level about the concept of light

The purpose of this study is to examine the students’ knowledge level about the concept of light by using writing and drawing method. The understanding of concept of light is very important for understanding of some other related subjects. 99 teacher candidates continuing to department of science teaching contribute to this study. It was asked to students that to write and draw about the light. It wasn’t said any direction while they were writing and drawing. So they could express their thinking freely. 20 minutes were given to participants for this practice. The students’ writing and drawing about the concept of light was analyzed separately. At the end of the study, it has been seen that most of the students have deficient knowledge and misconceptions about light.

___

Acar, B. ve Tarhan, L. (2008). “Effects of Cooperative Learning on Students’ Understanding of Metallic Bonding”. Resarch in Science Education. Sayı: 38, SS.401–420

Akdeniz, A. R., Bektaş, U. ve Yiğit, N. (2000). “İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Temel Fizik Kavramlarını Anlama Düzeyi”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı: 19, SS.4-14.

Atasoy, B. (2004). Fen ve Teknoloji Öğretimi. Asil yayın dağıtım, Ankara.

Ayas, A. (2006). Kavram Öğrenimi. “Fen ve teknoloji öğretimi” (Editör: S. Çepni). Pegema yayıncılık, Ankara.

Ayas, A. ve Özmen, H. (2002). “Lise kimya öğrencilerinin maddenin tanecikli yapısı kavramını anlama seviyelerine ilişkin bir çalışma”. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi. Cilt: 19(2), SS.45-60.

Azar, A. (2001). “Üniversite Öğrencilerinin Elektrik Konusundaki Kavram Yanılgılarının Analizi”. Fen Bilimleri Eğitim Sempozyumu. Maltepe Üniversitesi, İstanbul, SS.354-348.

Bartoszeck, A.B. , Machado, D.Z. ve Amann-Gainotti, M. (2008). “Representations of internal body image: a study of preadolescents and adolescent students in Araucaria, Paraná, Brazil”. Ciências & Cognição. Sayı: 13 (2), SS.139-159.

Behrendt, H. (2001). Research in Science Education - Past, Present, and Future. Hingham, MA, USA: Kluwer Academic Publishers,. S: 101.

Cansüngü, Ö. (2000). “İlköğretim Öğrencilerinin (5.,6.,7. sınıflar) Işık ve Işıkla İlgili Kavramları Algılama Şekillerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Galili, I. ve Hazan, A. (2000). “Learner’s knowledge in optics:interpretation, structure and analysis”. International Journal of Science Education, Sayı: 22(1), SS.57-88.

Gemici, Ö., Küçüközer, H. ve Mergen Kocakülah, A. (2002). “Yeniden yapılanma sürecinde fizik eğitimi öğrencilerinin genel fizik kavramları ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesine ilişkin bir çalışma”. 5. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Ankara.

Kaptan, F. (1998). Fen Bilgisi Öğretimi. Anı yayıncılık, Ankara.

Kara, İ. (2007). “Revelation of General Knowledge and Misconceptions about Newton’s Laws of Motion by Draving Method”. World Applied Sciences Journal, Sayı: 2(S),SS. 770-778.

Kara, M. (2002). “Ortaöğretim Öğrencilerinin Işık ve Optik İle İlgili Zor ve Yanlış Anlaşılan Kavramların Tespiti Üzerine Bir Araştırma”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Nelson-Jones, R., (1996). Relating Skills: A Practical Guide to Effective Personal Relationships. University of Sydney, Sydney.

Osborne, R., Cosgrove, M. ve Schollum, B. (1982). “Chemistry and the learning in science Project”. Chemistry in New Zealand. Sayı:10, SS. 104-106 (October).

Popov, O., Zackrisson, I. ve Olofsson, K.U. (2001). “Communicating physics in drawings and words: The case of propective science teachers”. Department of matematics, technology and science education, teacher education, Umea University. 15.10.2008 tarihinde http://www.educ.umu.se/~popov/publications/drawings%20and%20words.pdf adresinden elde edilmiştir.

Prokop, P. ve Fančovičová, J. (2006). “Students’ ideas about the human body: Do they really draw what they know?” Journal of Baltic Science Education. Sayı: 2 (10), SS. 86-95.

Reiss, M.J. ve Tunnicliffe, S.D. (2001). Research in Science Education-Past, Present, and Future. Hingham, MA, USA: Kluwer Academic Publishers, s: 101.

Rennie, L. J. ve Jarvis, T. (1995). “Childrens Choice of Drawings to communicate their Ideas about technology”. Research in Science Education, Sayı:25(3), SS.239-252.

Schilling, M., McGuigan, L., ve Qualter, A. (1993). “The primary science and concept exploration (SPACE) Project”. Investigating, Sayı: 9, SS.27–29.

Şahin, Ç., İpek, H ve Ayas, A. (2008). “Student understanding of light concept primary schools: A cross-age study”. Asia-Pacific Forum on Science learning and teaching, Sayı: 9(1), Article 7.

Şen, A. İ. (2003). “İlköğretim Öğrencilerinin Işık, Görme ve Aynalar Konusundaki Kavram Yanılgılarının ve Öğrenme Zorluklarının İncelenmesi”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı:25, SS.176-185.

Yeşilyurt, M., Bayraktar, Ş., Kan, S. ve Orak, S. (2005). İlköğretim öğrencilerinin ışık kavramı ile ilgili düşünceleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt: II, Sayı:I, SS.1-24.

White, R.T. ve Gunstone, R. F. (1992). Probing understanding. The Falmer Pres, London.