EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ETKİLİ OLARAK KABUL ETTİKLERİ ÖDEVLER

Ödev, öğrenci gelişimini sağlamak amacıyla öğretmenler tarafından verilen ve bilgi, beceri kazandırma ve bunların kalıcılığını sağlamak için okul saatleri dışında yapılacak olan öğrencilere verilen görevlerdir. Bu araştırmada, eğitim fakültesinde öğrencilerin etkili olarak kabul ettikleri ödevleri belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik çalışma olarak desenlenmiştir. Araştırmanın verileri Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde farklı anabilim dallarında 4. sınıfta öğrenim gören 310 öğrenciden toplanmıştır. Verilerin toplanması için açık uçlu anket formu kullanılmıştır. Katılımcılara ‘Üniversite öğreniminiz sırasında ödev yapma konusunda sizi motive eden, yaparken en çok öğrendiğiniz, “Hah, ödev dediğin böyle olur” dediğiniz ödev hangisidir? Bu ödev sizi niçin motive etmiştir?” sorusu sorularak, serbestçe cevaplandırmaları istenmiştir. Bulgular, veriler tümdengelim ve tümevarım analizi birlikte yapılarak elde edilmiştir. Sonuç olarak; eğitim fakültesi öğrencilerinin, gelecekte öğretmen olarak kullanabilecekleri bilgi becerileri kazandırdığını düşündükleri, öğrendiklerini sınıfta uygulamalı olarak gösterebildikleri, uygulama sonucu dönüt alabildikleri, grup olarak -başarı motivasyonu yüksek öğrencilerin bireysel- yaptıkları, kendilerini bir parça zorlayan, yaptıklarında başarı duygusu yaşadıkları ve sınav notu olarak değerlendirilen ödevleri tercih ettikleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlara dayalı olarak eğitim fakültesinde görevli öğretim üyelerine, öğrencilerin gelecekte kullanabilecekleri türden bilgi becerilerini geliştirmeye yönelik, zorlayıcı ve grup ödevleri vermeleri ve ödevler hakkında mutlaka dönüt vermeleri önerileri yapılmıştır.

___

  • Duru, S. & Seğmen, S. (2017). İlkokul ve ortaokul öğrencileri ile velilerin ev ödevlerine yönelik görüşleri. İlköğretim Online, 16(1), 354-365. doi: http://dx.doi.org/10.17051/io.2017.76577
  • Ersoy, A. & Anagün, Ş. S. (2009). Sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji dersi ödev sürecine ilişkin görüşleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED), 3(1), 58-79.
  • Flunger, B., Trautwein, U., Nagengast, B., Lüdtke, O., Niggli, A. & Schnyder, I. (2016). A person-centered approach to homework behavior: Students’ characteristics predict their homework learning type. Contemporary Educational Psychology, 1-15.
  • Gündüz, Ş. (2005). Geleneksel-çevrimiçi ve bireysel-işbirliğine dayalı ödev uygulamalarının lisans öğrencilerinin akademik başarılarına ve ödeve ilişkin tutumlarına etkisi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Güneş, F. (2014). Eğitimde ödev tartışmaları. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), 1-25.
  • Hoy, W. K., & Miskel, C. G. (2010). Eğitim yönetimi teori, araştırma ve uygulama. (S. Turan, Çev.) Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • İflazoğlu Saban, A. & Arslanhan, Ş. (2015). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri ile ödev stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(40), 540-547.
  • İleri, A. S. (2013). TOBB ETÜ hazırlık sınıfı öğrencilerinin ödevlere karşı tutumu ve verilen ödevlerin öğrenci başarısına etkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kayacık, E. (2013). Öğrencilerin Kolb öğrenme stillerine göre çalışma alışkanlıkları, ödev yapma motivasyonları ve stilleri üzerine bir çalışma (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Kumar, A. (2006). Homework education: A powerful tool of learning. Erişim: 29.10.2017. https://books.google.com.tr/books?id=86vz8_XbQtUC&pg=PA14&lpg=PA14&dq=Homework+Education:+A+Powerful+Tool+of+Learning&source=bl&ots=4bo7c52ML_&sig=e9W_GYcQM-xJv_rUaFlWr4ecYxI&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwjnyv-135bXAhXmZpoKHTt CA2EQ6AEIXjAI#v=onepage&q=Homework%20Education%3A%20A%20Powerful%20Tool%20of%20Learning&f=false
  • Luke, M. (2013). Grading homework and it’s effects on the 21st century learner. University of Saint Joseph West Hartford, CT.
  • Morgan, C. & O’Reilly, M. G. (1999). Assessing open and distance learners. London: Kogan Page.
  • Núñez, J. C., Suárez, N., Rosário, P., Vallejo, G., Cerezo, R. & Valle, A. (2015b) Teachers’ feedback on homework, homework-related behaviors, and academic achievement. The Journal of Educational Research, 108(3), 204-216.
  • Núñez, J. C., Suáreza, N., Cerezo, R., González-Piendaa, J., Rosáriob, P., Mourãob, R. & Valle, A. (2015a). Homework and academic achievement across Spanish compulsory education. Educational Psychology, 35(6), 726-746.
  • Tilgel, H. (2010). Üniversite İngilizce hazırlık okullarındaki öğrencilerin bilgi ve iletişim teknolojisi destekli ev ödevlerine karşı tutumları (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Tomlinson, C. 1999. The differentiated classroom. Responding to the needs of all learners. Upper Saddle River: Pearson Merrill Prentice Hall.
  • Vatterot, C. (2009). Rethinking homework. Best practice that support diverse needs. USA, Alexandria: ASCD.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇENİN ÖĞRETİMİNDE NOT ALARAK DİNLEME ETKİNLİĞİNİN YAZMA BECERİSİNE ETKİSİ

NAMIK KEMAL ŞAHBAZ, Büşra ÇEVİK

ÖRGÜTSEL MUHALEFET ÖLÇEĞİ TÜRKÇE UYARLAMASI

Hüsnü ERGÜN, KAZIM ÇELİK

HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE DEVAM EDEN KURSİYERLERİN YAŞAM DOYUM DÜZEYLERİ VE YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ

BERTAN AKYOL, Ramazan BAŞARAN, Yasemin YEŞİLBAŞ

ZORUNLU İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİN İNGİLİZCE ÖZ-YETERLİK ALGISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ÖZGÜL BALCI

SELF-EFFICACY BELIEF PROFILES OF PRE-SERVICE AND IN-SERVICE EFL TEACHERS

Habibe DOLGUN, MUSTAFA CANER

TÜRKİYE (MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ) VE AMERİKA’DAKİ (KENT STATE ÜNİVERSİTESİ) OKULÖNCESİ ÖĞRETMEN YETİİTİRME PROGRAMLARININ KARİILAİTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ1

NECDET AYKAÇ

OKUL YÖNETİCİLERİNİN TEKNOLOJİ LİDERLİĞİ DAVRANIİLARININ İNCELENMESİ

Duygu ÖLEZ, DERYA KILIÇOĞLU

AN ANALYSISOF 8TH GRADE STUDENTS’ ACHIEVEMENT IN TRANSITION FROM PRIMARYEDUCATION TO SECONDARY EDUCATION (TEOG) EXAM

İkramettin DAŞDEMİR

HİZMET ÖNCESİ VE HİZMET İÇİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN ÖZYETERLİLİK ALGI PROFİLİ

Mustafa CANER, Habibe DOLGUN

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE ÜST BİLİŞSEL ÖZ-DÜZENLEME ÖĞRETİMİNE YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI DURUM ÇALIŞMASI: İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ VE TASARLADIĞI ETKİNLİKLER

MESUT ÖZTÜRK, MUSTAFA ÖZGÖL, YAŞAR AKKAN