TÜRKİYE (MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ) VE AMERİKA’DAKİ (KENT STATE ÜNİVERSİTESİ) OKULÖNCESİ ÖĞRETMEN YETİİTİRME PROGRAMLARININ KARİILAİTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ1

Bu araştırma, ABD Kent State Üniversitesi Erken Çocukluk Eğitimi ve Türkiye’deki Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği programlarının ders izlenceleri üzerinden karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve benzer ve farklı yanların ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırma betimsel bir çalışma olup verilerinin toplanmasında nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye’den 39 ders izlencesi ve ABD’den 27 ders izlencesi programın amaçları, içeriği, öğrenme durumları ve değerlendirme boyutları açısından analiz edilerek iki program arasındaki benzer ve farklı yönler ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca araştırmacının 3 ay süresince gözlemci olarak katıldığı derslerde ders izlencelerinin ne ölçüde alanda uygulandığı gözlemlenmiştir. Çalışmada ayrıca alanyazın taramasından yola çıkarak her iki ülkedeki okul öncesi öğretmenlik programın giriş koşulları ve öğretmenliğe atanma koşulları ve öğretmenlik uygulama süreci değerlendirme kapsamına alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Türkiye’deki okul öncesi öğretmenliği programlarında alana katkı getirebilecek çok önemli dersler yer almasına karşın bu derslerin alana yeterince entegre edilmediği, kuramsal ağırlıklarının fazla olduğu Amerika’ya göre uygulamaya daha az verildiği bulunmuştur. 2018-2019 öğretim yılında uygulamaya konacak okul öncesi öğretmenliği programlarında ise seçimlik ders oranın artırılmasına karşın uygulamanın daha aza indirilerek derslerin kuramsal ağırlığının daha da artırıldığı ve uygulama dersi olan okul deneyimi dersinin kaldırıldığı saptanmıştır.

A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE PRE-SCHOOL TEACHER TRAINING PROGRAMS IN MUĞLA SITKI KOÇMAN UNIVERSITY IN TURKEY AND KENT STATE UNIVERSITY IN THE USA

The current study aims to conduct a comparative investigation of the Early Childhood Education Program in Kent State University and the Preschool Teacher Training Program in Muğla Sıktı Koçman University on the basis of their curriculums and to determine the similarities and differences between the two programs. The study is a descriptive study employing the document analysis method. In the analysis of the data, the content analysis technique was used. Within the context of the study, 39 curriculums from Turkey and 27 curriculums from America were analyzed in terms of their objectives, content, learning situations and assessment methods to reveal their similarities and differences. Moreover, the researcher observed the extent of the compliance with the curriculums in the classes he participated in during a three-month period. Based on a literature review, the conditions of getting a place in the pre-school teacher training programs, the conditions of appointment to teaching posts after graduation and the conditions under which teachers work were also taken into consideration. The findings revealed that though there are important courses in the pre-school teacher training program in Turkey, in practice they are not given as desired in that more emphasis is given on theoretical issues. Practice is allocated less place when compared to the program in Kent University. Also, it is seen that there is decreasing of field experience compared to theoretical courses in the pre-school program in the 2018-2019 academic year.

___

  • Abazoğlu, İ.(2014). Dünyada öğretmen yetiştirme programları ve öğretmenlere yönelik mesleki gelişim uygulamaları. Turkish Studies- International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9(5), 1-46.
  • Abazaoğlu, İ.,Yıldırım, O. ve Yıldızhan, Y. (2015). Okul öncesi öğretmenliğine ilişkin genel bir bakış. JRET (journal of Research in Education and Teaching) Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4 (1),411-423.
  • Barber, M. & Mourshed, M. (2007). How the world's best-performing school systems come out on top. London: McKinsey and Company.
  • Çavuş, Ş., Kartal, O.Y. ve İmamoğlu. A. (2013). Okul öncesi öğretmen yetiştirme programı hakkında öğretmen adaylarının görüşleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD). 14 (1),101-118.
  • Clack, G. (1997). ABD’nin Portresi. Birleşik Devletler Enformasyon Ajansı tarafından yayımlanmıştır, Eylül 1997.
  • Dalbudak, Z. (2006). Anaokulu öğretmenlerinin drama etkinliklerini kullanmaları üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Güçlü, N. ve Bayrakçı, M. (2004). Amerika Birleşik Devletleri eğitim sistemi ve hiçbir çocuğun eğitimsiz kalmaması reformu. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 5 (2), 51-64.
  • Kandır, A. (2005). Türkiye’de erken çocukluk eğitiminde kaliteyi belirleyen ölçütler: erken çocukluk eğitiminde yeni yaklaşımlar. Morpa Yayınları, İstanbul.
  • Karasar, N. (2009), Bilimsel araştırma yöntem. Ankara: Nobel Yayıncılık .
  • Küçükoğlu, A.ve Kızıltaş, E. (2012). Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Rusya ve Türkiye okul öncesi öğretmen yetiştirme programlarının karşılaştırılması. İlköğretim Online, 11(3), 660-670.
  • Lucas, C. L. (1999). Teacher education in America: Reform agenda for the twenty-first century. New York: St. Martin’s Press.
  • Oktay, A. (2007). Okul öncesi eğitimin önemi ve yaygınlaştırılması, Okul öncesi eğitimde güncel konular. İstanbul: Morpa Yayınları.
  • Özoğlu, M. (2010). Türkiye’de öğretmen yetiştirme sisteminin sorunları. Seta Analiz.
  • Telci, A. M. (2011). Amerika Birleşik Devletleri eğitim sistemi ile Türk eğitim sisteminde denetim alt sistemlerinin karşılaştırılması. Yayımlanmamış Doktora tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Tuğrul, B. ve Diğerleri (2010). Okulöncesi öğretmenlik uygulamalarının verimliliğini arttırma yönünde öğrenci, öğretmen ve öğretim elemanlarının görüşlerinin incelenmesi, Uluslararası
  • Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu II, 16–18 Mayıs 2010 – Hacettepe Üniversitesi, Beytepe-ANKARA.
  • Türkoğlu, A. (1998). Karşılaştırmalı eğitim: dünya ülkelerinden örneklerle. Adana: Baki Kitabevi.
  • UNESCO (2012). Unesco strategy on teachers (2012-‐ 2015). [Available online at http://unesdoc.unesco.org/images/0021/002177/217775e.pdf]. Retrieved on May,12, 2016.
  • YILDIRIM, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • YÖK. (2007). Öğretmen yetiştirme ve eğitim fakülteleri –öğretmenin üniversitede yetiştirilmesinin değerlendirilmesi (1982-2007). Ankara: Yükseköğretim Kurulu Yayını. http://catalog.kent.edu/colleges/eh/tlc/early-childhood-education-bse/#programrequirementstext www.teachercertificationdeqres.com//ohio https.www.ohiohighered.org. College credit plus info families/ ohio higher Ed.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

SINIF İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ ALGI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

BAHADIR GÜLBAHAR, Gülşah AKSUNGUR

HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARINDA TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

EMEL SARITAŞ, ÜMRAN ŞAHİN

ÖĞRETMENLERİN DEĞİŞİM EĞİLİMLERİNİN YORDANMASINDA ÖZ YETERLİK İNANÇLARININ VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN ROLÜ

ÖNER USLU, ESRA ÇAKAR ÖZKAN

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETİM DENEYİMLERİNDEN SONRA BİLİMSEL SORGULAMA HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ayberk Bostan Sarıoğlan

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇENİN ÖĞRETİMİNDE NOT ALARAK DİNLEME ETKİNLİĞİNİN YAZMA BECERİSİNE ETKİSİ

NAMIK KEMAL ŞAHBAZ, Büşra ÇEVİK

HİZMET ÖNCESİ VE HİZMET İÇİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN ÖZYETERLİLİK ALGI PROFİLİ

Mustafa CANER, Habibe DOLGUN

İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNDE MOTİVASYON VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞIN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

ÖZNUR TULUNAY ATEŞ, BEKİR BULUÇ

TÜRKİYE (MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ) VE AMERİKA’DAKİ (KENT STATE ÜNİVERSİTESİ) OKULÖNCESİ ÖĞRETMEN YETİİTİRME PROGRAMLARININ KARİILAİTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ1

NECDET AYKAÇ

EĞİTİM FAKÜLTELERİ’NİN BULUNDUKLARI KENTLERDEKİ EĞİTİM KURUMLARINA KATKISI (ARTVİN ÖRNEĞİ)

ARSLAN BAYRAM, KIVANÇ BOZKUŞ

BİLİŞSEL GELİŞİMDE FARKLI BİR GÖRÜŞ GELİŞTİREN HENRY WALLON VE JEAN PIAGET’NİN GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ

YUSUF BUDAK, DİLEK GENÇTANIRIM KURT, SULTAN SELEN KULA