BİLGİ EVLERİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN MANEVİYATLARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARIYLA İLİŞKİSİ

Özet: Bu çalışmanın amacı, bilgi evlerinde görev yapan öğretmenlerin maneviyat durumlarının örgütsel bağlılıklarıyla ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Esenler ilçesinde hizmet veren bilgi evlerinde görev yapan 130 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri “Kişisel Bilgi Formu”, “Maneviyat Ölçeği” ve “Öğretmenler İçin Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verilerine normallik testi, bağımsız gruplar t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA), Scheffe testi, Pearson korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulguara göre, öğretmenlerin maneviyatı ile örgütsel bağlılıkları arasında orta seviyede, pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca maneviyatın örgütsel bağlılığın anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Aksoy, M. (2015). Hemşirelik Öğrencilerinin Maneviyat ve Manevi Bakımı Algılayışı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı, Erzurum. Aydoğan, D. ve Büyüköztürk, Ş. (2017). “Özgünlük Ölçeğinin Uyarlanması ve Özgünlük İle Mutluluk Arasındaki İlişkide Maneviyatın Aracı Rolü”. The Journal of Happiness & Well-Being 5(8): 41.
  • Balay, R. (2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Bekiş, T. (2013). İş Yeri Maneviyatının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı, Niğde.
  • Çakıroğlu, D. (2017). Algılanan Örgütsel Maneviyatın Psikolojik Sözleşmeye Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. (Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Çakıroğlu, D. ve Altınöz, M. (2018). Örgütsel Maneviyata Yönelik Bir Değerlendirme. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(18): 101-124.
  • Çavuş, R., Topsakal, Ü. ve Kaplan, A. (2013). İnformal Öğrenme Ortamlarının Çevre Bilinci Kazandırmasına İlişkin Öğretmen Görüşleri: Kocaeli Bilgievleri Örneği. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3(1): 15-26.
  • Durna, U. ve Eren, V. (2005). Üç Bağlılık Unsuru Ekseninde Örgütsel Bağlılık. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 6(2): 210-219.
  • Esenler Belediyesi, (2019). http://m.esenler.bel.tr/icerik/12/1621/esenler-genclik-ve-bilgi-evleri.aspx [01 Şubat].
  • Esenler Belediyesi, (2019). https://www.esenler.bel.tr/tr/icerik/277/1621/esenler-genclik-ve-bilgi-evleri.aspx [03 Şubat].
  • Gouldner, H. P. (1960). Dimensions of organizational commitment. Administrative Science Quarterly, 468-490.
  • Güner, Ayşad, G. (2015). Öğretim Elemanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Giresun Üniversitesi Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı: 18.
  • Karasar N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Ankara: 81.
  • Kavi, E. ve Koçak, O. (2010). İstanbul’daki Bilgi Evlerinin Sosyal İçerme Boyutu Açısından Değerlendirilmesi. Uluslararası 8. Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi: 567-578.
  • Kılıç, F. (2019). Çocuk Evlerinde Çalışan Bakım Elemanlarında Psikolojik Sermaye Algısı, İş Doyumu ve Maneviyat Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Anabilim Dalı, Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı: 69.
  • Marques, J., Dhiman, S., King, R. (2007). Spirituality In The Workplace What It Is Why It Matters How To Make It Work For You, Personhoodpress, USA: 9-66. Sadykova, G., Tutar H. (2014). İşyeri Maneviyatı ve Örgütsel Güven Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Sayıştay Dergisi, 93.
  • Seyhan, M. (2014). İşletmelerde Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Bağlılığı Etkileyen Faktörler: Gümrük Memurları Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış Dönem Projesi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Dönem Projesi, 2014: 41.
  • Seyyar, A. (2009). “Çalışma Hayatında ve İşyerinde Maneviyat”, Kamuda Sosyal Politika, 11(4).
  • Şirin, T. (2018). Maneviyat Ölçeği’nin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Turkish Studies Social Sciences, Volume 13/18, Summer: 1283-1309.
  • Tekingündüz, S. (2012). Örgütsel Bağlılık Üzerinde Örgütsel Güven ve İş Tatmininin Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Çalışması. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı.
  • Türkmen, H. (2010). İnformal (Sınıf-Dışı) Fen bilgisi eğitimine tarihsel bakış ve eğitimimize entegrasyonu. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3 (39), 46-59.
  • Üstüner, M. (2009). Öğretmenler İçin Örgütsel Bağlılık Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1): 1-17.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİLGİ EVLERİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN MANEVİYATLARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARIYLA İLİŞKİSİ

Süleyman ÇAKIR, Orkun Osman BİLGİVAR

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ROMANTİK İLİŞKİLERDEKİ BENLİK DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ

Merih DEMİRKOL

TÜRKİYE’DE YAPILAN İRRASYONEL SAYILARA YÖNELİK NİTEL ÇALIŞMALARIN İÇERİK ANALİZİ: META SENTEZ ÇALIŞMASI

Özge ERDEM UZUN, Şenol DOST

COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE MENTAL İYİ OLUŞUN YORDAYICILARI

Hülya ŞAHİN BALTACI, Işıl ÖZKILIÇ, Deniz KÜÇÜKER, Turnel ALTAN

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNDEN DİN OKURYAZARLIĞINA BİR BAKIŞ

Sibel OĞUZ HAÇAT, Mehmet TOPAL

MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN ŞİDDET TUTUM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Duygu ULUSOY YILMAZ, Emine Serra POLAT

İLKÖĞRETİM TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ DİNLEME/İZLEME METİNLERİNİN SÖZ VARLIĞI BAKIMINDAN İNCELENMESİ

Hüseyin SAYIN, Yusuf DOĞAN

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ARİTMETİK ORTALAMA VE AÇIKLIK KAVRAMLARINA İLİŞKİN BİLGİLERİNİN İNCELENMESİ

Nadide YILMAZ, İffet YETKİN

ÖĞRETMENLERİN ALGILARINA GÖRE OKUL YÖNETİCİLERİNİN LİDERLİK STİLLERİ İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE ÖRGÜTSEL İLETİŞİM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Emre ÖNCÜ, Sinan YALÇIN, Ahmet ÖZPOLAT

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN BİREYSEL YILMAZLIKLARI VE AKADEMİK İYİMSERLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Songül TÜMKAYA, Nihat YETKİN