Bazı Değişkenlere Göre Annelerin Çocuklarının Öz Bakım Becerilerini Destekleme Uygulamaları

Okul öncesi dönemde çocuktan büyüdükçe temel gereksinimlerini karşılaması beklenir. Bu dönemde çocuğa sağlanan öz bakım becerilerini destekleme uygulamaları önemli bir yer tutar. Bu becerilerin kazanılmasında ebeveynlere özellikle de annelere önemli rol ve sorumluluklar düşer. Çalışmanın amacı, çocukların ve anne-babaların sahip oldukları koşulların (çocuğun cinsiyeti, yaşı, okula devam etme süresi, devam ettiği okul türü, annenin yaşı, öğrenim durumu, çalışma durumu, babanın yaşı, öğrenim durumu ve ailenin sosyo-ekonomik durumu) annelerin çocukların öz bakım becerilerini destekleme uygulamalarında anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Araştırma nicel araştırma desenlerinden genel tarama modelindedir. Araştırma örneklemini Muğla ili merkez ilçelerinde resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 330 çocuğun annesi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Genel Bilgi Formu ve Öz bakım Becerilerinde Ebeveyn Desteği Envanteri (ÖBEDE) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çocukların yaşları ve okula devam etme süreleri arttıkça annelerin öz bakım becerilerini destekleme uygulamalarının arttığı ve çocuğu özel okul öncesi eğitim kurumuna devam eden anneler lehine anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Diğer değişkenlerle annelerin çocuklarının öz bakım becerilerini destekleme uygulamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırma bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.

___

  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınevi.
  • Demirtaş, K. (2001). Annelerin değerlendirmesine göre çocukların öz bakım becerileri ile anne tutumları arasındaki ilişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Demiriz, S. ve Dinçer, Ç. (2000). Okul öncesi dönem çocuklarının öz bakım becerilerinin annelerinin çalışıp çalışmama durumuna göre incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 58-65.
  • Dinçer, Ç., Demiriz, S., & Ergül, A. (2017). Okul öncesi dönem çocukları (36–72 ay) için Öz bakım Becerileri Ölçeği-Öğretmen Formu’nun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 45, 59-78.
  • Friedman, B. A., Bobrowski, P. E. and Geraci, J. (2006). Parents’ school satisfaction: ethnic similarities and differences. Journal of Educational Administration, 44(5), 471-486.
  • Friedman, B. A., Bobrowski, P. E. and Markow, D. (2007). Predictors of parents’ satisfaction with their children’s school. Journal of Educational Administration, 45(3), 278-288.
  • Jacob, B. A. and Lefgren, L. (2007). What do parents value in education? An empirical investigation of parents' revealed preferences for teachers? The Quarterly Journal of Economics, 22(4), 1603-1637.
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Yurtsever Kılıçgün, M. (2013). Öz bakım Becerilerinde Ebeveyn Desteği Envanterinin (OBEDE) geliştirilmesi ve standardizasyonu. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 14(3), 19-36.
  • MEB, (2013). MEB okul öncesi eğitim programı, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Öncü, Ü., Nalbantoğlu, B., Güzel, E., Nalbantoğlu, A., Demirsoy., U., ve Çakan., M. (2011). Bir-beş yaş arası çocukların persantillerine ailenin sosyoekonomik düzeyinin ve annenin beslenme konusundaki bilgisinin etkisi. Çocuk Dergisi, 11(2), 64-72.
  • Önder, A. (2003). Okul öncesi çocukları için eğitici drama uygulamaları. İstanbul: Morpa.
  • Ramazan, O. ve Demir, S. (2011). Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 36-48 aylık çocukların bilişsel gelişim düzeyleri. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 1(2), 83-98.
  • Senemoğlu, N. (2012). Gelişim öğrenme ve öğretim. Ankara: Pegem Yayınevi.
  • Turan, T., Kartal, A., Kuzu Kurban, N., Zencir, M. ve Acun Kapıkıran, N. (2010). Okul öncesi dönem çocuğu olan annelerin ebeveyn davranışlarının çocuklarının öz bakım ve sosyal becerileri ile ilişkilerinin incelenmesi. Bilimsel araştırma projesi sonuç raporu. Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Yalçın, M., Başar, M. ve Çetinkaya, A. (2013). Okul öncesi eğitime 5-6 yaşında başlayan çocuklar ile 3-4 yaşında başlayan çocukların öz bakım becerilerinin veli görüşlerine göre incelenmesi (Uşak İli Örneği). Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 208-244.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

İlköğretim Öğretmenlerinin Motivasyonunu Etkileyen Faktörler ve Okul Yöneticilerinin Uyguladıkları Stratejiler: Etiyopya Örneği

Kelemu Zelalem BERHANU, Ali SABANCI

5 Yaş Çocuklarının Zihinlerindeki Bilim İnsanı İmajı İçerisinde Stem Alanlarının Yer Alma Durumlarının İncelenmesi

Gülşah GÜNŞEN, Gülden UYANIK, Berrin AKMAN

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Perspektifinden Mikroöğretim Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Oktay ASLAN, Cennet ELMAS

Öğretmen Örgütsel Kimlik Algısı (ÖÖKA) Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Hasan TABAK, Mehmet BOYACI

2018 Yılı Ortaöğretim Kimya Dersi Öğretim Programı Kazanımlarının Orijinal Ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi

Yıldızay AYYILDIZ, Abdullah AYDIN, Canan NAKİBOĞLU

Uzmanların Pısa ve Tımms Sınavlarının Eğitim Politika ve Programlarına Etkisine İlişkin Görüşleri

Eda GÜRLEN, Abdul Samet DEMİRKAYA, Nuri DOĞAN

Öğretmen Algılarına Göre Tükenmişliğin Örgütsel Sessizliği Yordama Düzeyi

Funda ERYILMAZ BALLI, Emine ÖNDER

Türk Eğitim Sisteminde Liyakat (Meritokrasi) Esaslı Eğitim Yöneticiliği

Ramazan GÖK

Yabancılara Türkçe Öğretiminde Konuşma Becerisi ve Telaffuz Eğitimi

Yunus ŞENYİĞİT, Alpaslan OKUR

Bütünleştirmenin Normal Gelişim Gösteren Çocuklar Üzerindeki Etkisi Ölçeğinin Türkçe Formunun Uyarlama Çalışması

Ümit ŞAHBAZ, Hakan ATILGAN, Dilek AŞIKOĞLU AYDEMİR