SANAL BAĞLAMDA YEREL-KENTLİ KLİŞELERİ: "BİR BAŞKADIR" DİZİSİ ÖRNEĞİ

Teknolojik değişmelere paralel olarak kültür yeni ifade imkânları bulmuştur. Bu doğrultuda internetin kullanımının artması ile ortaya çıkan sanal kültür ortamı kendinden önceki sözlü ve yazılı kültürden beslenip kendine özgü bir yapı meydana getirmiştir. Bu ortam içerisinde sinema başta olmak üzere diğer medya öğeleri çevrimiçi internet sitelerinde yer almaktadır. Netflix bu internet sitelerinden biridir. Dünyada ve Türkiye’de gün geçtikçe kullanıcı sayısını artıran Netflix’in tercih edilmesinde birçok faktör etkilidir. Bunlardan bazıları yerli ve yabancı pek çok dizi, film ve belgesele sahip olması, içeriklerinin sürelerinin televizyon yapımlarına göre kısa olması, reklam içermemesidir. Bu site içerisinde yayınlanan birçok içerikte kendinden önceki kültür ortamında klişe haline gelen ögelerin var olduğunu görülmektedir. Bunlardan bazıları Türk sinemasında yerel ve kentli kimliklerinin sunumu ile ilgilidir. Küreselleşen dünyada teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim ve ulaşım kolaylaşmış birçok endüstri kolunun başarılı işleyişi ile neredeyse toplumlar arasındaki belirgin farklar ortadan kalmıştır. Fakat sinemada yerel ve kentli kimliklerin gösteriminde geçmişten günümüze büyük değişikler olmamıştır. Bu bağlamda sanal ortamda toplamda sekiz bölüm olarak yayınlanan Bir Başkadır dizisinde klişe haline gelmiş olan yerel ve kentli kimlikleri kadın ve erkek karakterler üzerinden incelenecektir.
Anahtar Kelimeler:

Sanal Bağlam, Yerel, Kentli, Klişe

Local-Urban Cliches in the Virtual Context: The Example of the Series "Bir Başkadır "

In parallel with the technological changes, culture has found new possibilities of expression. In this direction, the virtual culture environment that emerged with the increase in the use of the internet has created a unique structure by feeding on the oral and written culture before it. In this environment, other media items, especially cinema, are available on online websites. Netflix is one of these websites. The number of users increases day by day in the world and Turkey is the most effective factor in the choice of Netflix. Some of these are that it has many domestic and foreign TV series, films and documentaries, the duration of the content is shorter than the television productions, and it does not contain advertisements. It is seen that there are elements that became cliché in the cultural environment before it in many content published on this site. Some of these are related to the presentation of local and urban identities in Turkish cinema. With the development of technology in the globalizing world, communication and transportation have been facilitated, and the significant differences between societies have almost disappeared with the successful operation of many industries. However, there have not been great changes from the past to the present in the display of local and urban identities in cinema. In this context, local and urban identities, which have become a cliché in the series Bir Başkadır, which is published in a total of eight episodes in the virtual environment, will be examined through male and female characters.

___

  • Adorno, Theodor W. (2011). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi. Çev. N. Ülner. M. Tüzel. E. Gen. İletişim Yayınları. İstanbul.
  • Güvemli, Zahir (1960). Sinema Tarihi. Başlangıçtan Bugüne Türk ve Dünya Sineması. Varlık Yayınları. İstanbul.
  • Kuruoğlu, Huriye ve Aydın, Bermal (Edt.) (2014). Toplumsal Cinsiyet ve Medya. Detay Yayıncılık. Ankara.
  • Özdemir, Nebi (2015). Medya, Kültür ve Edebiyat. Grafiker Yayınları. Ankara.
  • Özön, Nijat (1984). 100 Soruda Sinema Sanatı. Gerçek Yayınevi. İstanbul.
  • Günay, Umay (2017). Türk Kültürüne Eleştiri. Akçağ Yayınları. Ankara.
  • Zijderveld, Anton. C. (2010). Klişelerin Diktatörlüğü. Çev. K. Canatan. Açılım Kitap Yayınları. İstanbul.