Bazı Organik Gübre Uygulamalarının Asmanın (Vitis Vinifera L. Çiloreş) Fenolojik Gelişmesi İle Salkım, Tane ve Şıra Özellikleri Üzerine Etkisi

Bu araştırmada, organik bağcılıkta önerilen çiftlik gübresi, yeşil gübre bitkileri, saman malçı ve asmanın öğütülmüş budama artıkları ile bunlarla oluşturulan kombinasyonlar uygulanmıştır. Bu uygulamaların bağlarda herhangi bir ticari gübre kullanılmaksızın Çiloreş üzüm çeşidinde fenolojik gelişme tarihleri ile salkım, tane ve şıra özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla asmaların fenolojik gelişme tarihlerinden; uyanma, tam çiçeklenme, ben düşme ve olgunluk, salkım özelliklerinden; salkım ağırlığı (g), salkım hacmi (ml), tane özelliklerinden; tane ağırlığı (g), tane hacmi (ml), kabuk oranı (%), şıra özelliklerinden ise şıra oranı (%), SÇKM (%) ve asitlik (%) değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde, yapılan uygulamalar arasında fenolojik devrelere gelme bakımından önemli farklılıkların olmadığı saptanmıştır. Deneme sonucunda organik bağda ortalama salkım ağırlığının 198.9 g, salkım hacminin 216.4 ml, tane ağırlığının 2.59 g, tane hacminin 2.50 ml, kabuk oranının %12.8, şıra oranının %70.5, SÇKM %14.1 ve asitliğin %0.501 olduğu belirlenmiştir. Denemenin yapıldığı her iki yılda da incelenen salkım, tane ve şıra özelliklerinden salkım ağırlığı, salkım hacmi, tane ağırlığı, tane hacmi ve kabuk oranında uygulamalar arasında önemli bir farklılık olmazken ikinci yılda SÇKM ve asitlik değerleri uygulamalara göre önemli farklılık göstermiştir

The Effects of Some Organic Fertilizer Apllications on Phenological Growth with Cluster Berry and Must Characteristics of Grapevine (Vitis vinifera L. Cilores)

This study was conducted on the applications of farm yard manure, green manure, straw, pruning debris of grapevine with combinations of these materials. In the scope of the study, effects of the applications on the phonological growth dates, cluster, berry and must characteristics were investigated without using chemical fertilizer. By this aim, for phonological observations; bud break, full blossom, veraison and maturity dates, for cluster characteristics; cluster weight (g) and cluster volume (ml), for berry characteristics; berry weight (g), berry volume (ml), skin rates %), for must attributes; must rates %), TSS (%) and acidity (%) grades were observed.According to the results, there were not significant differences between treatments for phonological growth. Mean cluster weight, cluster volume, berry weight, berry volume, skin rate, must rate, TSS and acidity were observed as 198.9, 216.4, 2.59, 2.50, %12.8 %70.5, %14.1 %0.501 respectively. Among the results of two years, there were not significant differences in cluster weight, cluster volume, berry weight, berry volume and skin rates while TSS and acidity values showed alterations.

___

  • Anlarsal, A. E. ve Yağbasanlar, T., 1996. Çukurova Bölgesi Kıraç Koşullarında Fiğ (Vicia sativa L.) ile Bazı Tahıl Cinslerinin Farklı Oranlardaki Karışımlarının Kaba Yem Üretimine Etkisi. Türk. Tar. ve Orm. Dergisi. 20: 157-163.
  • Anlarsal, A. E., Yücel, C. ve Ülger, A. C., 1996. Çukurova Koşullarında Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin (Adi Fiğ, Yembezelyesi, Mürdümük) Bakla İle Karışım Olarak Yetiştirilme Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 3. Çayır-Mer’ a ve Yem Bitkileri Kongresi 17-19 Haziran1996, Erzurum.
  • Anonim, 1997. Descriptors for Grapevine (Vitis ssp.). International Plant Genetic Resources Institute, Rome, 58p.
  • Anonim, 2003. Devlet İstatistik Enstitüsü Tarım İstatistikleri, Tarımsal Yapı ve Üretim. Ankara.
  • Arslan, A. ve Gülcan, H., 1996. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Değişik Fiğ ve Arpa Karışımlarında Biçim Zamanının Ot Verimi ve Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye 3. Çayır-Mer’ a ve Yem Bitkileri Kongresi 17-19 Haziran1996, Erzurum.
  • Buğdaycıgil, M., Sabancı, C. O., Özpınar, H. ve Eğilioğlu, G., 1996. Değişik Fiğ + Arpa Karışım Oranlarının Ot Verimine ve Kalitesine Etkisi. Türkiye 3. Çayır-Mer’ a ve Yem Bitkileri Kongresi 17-19 Haziran1996, Erzurum.
  • Atalay, D.A., Özdemir, G. ve Karataş, H., 2003. Diyarbakır Bağcılığının Mevcut Durumu Sorunları ve Çözüm Önerileri. GAP III.Tarım Kongresi. 02-03 Ekim 375-378 s., Şanlıurfa.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. Fersa Matbacılık San. Tic. Ltd. Şti. Kızılay- Ankara.
  • El Galil, H.A.A., El Dsouky, M.M., El Wasfy, M.M., 2003. Effect of Some Cultural Practices on King’s Ruby Grapevines Production under Assiut Conditions. A- Effect of Organic Manure and Yeast Applications on Growth and Nutrient Status as well as Yield and Berry Quality. Assiut Journal of Agricultural Sciences 34(6):173-192.
  • Faria, C.M.B., Soares, J.M., Leao, P.C.S, Costa, N.D., 2004. Green manure in grapes and in melon crop in the Submedio Sao Francisco River Valley. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento Embrapa Semi Arido 67: 33p.
  • Gürsöz, S., 1993. GAP Alanına Giren Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bağcılığı ve Özellikle Şanlıurfa ilinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Nitelikleri ile Verim ve Kalite Unsurlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Enst. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Hatipoğlu, R., Anlarsal, A.E., Tükel, T ve Baytekin, H., 1990. Çukurova Bölgesi Kıraç Koşullarında Yetiştirilen Fiğ + Arpa Karışımında Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Botanik Kompozisyona Etkisi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 5(3): 173- 182.
  • Ingels, C.A., Scow, K.M., Whisson, D.A., Drenovsky, R.E., 2005. Effects of cover crops on grapevines, yield, juice composition, soil microbial ecology, and gopher activity. Amer. Jour. of Enolgy and Viticulture 56(1):19-29.
  • İlter, E. ve Altındişli, A., 1996. Ekolojik Tarım ve İlkeleri. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım: 1-6. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO). Bornova-İzmir. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu. 19-23 Eylül, Tekirdağ.
  • Pantic, Z., 1973. The effect of green manuring vineyard on grape yields. Nauka u Praksi 3(3):249-255.
  • Wutke, E.B., Carvalho, C.R.L., Costa, F., Terra, M.M., Pires E.J.P., Secco, I.L., Riberio, I.J.A., 2004. Influence of green cover on fruit quality of table grape variety Niagara Rosada. Revista Brasileira de Fruticultura 26(1):92-96.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kola (Cola Sp.) Ağacı Polenlerinin Mofolojik Özellikleri ve In Vitro Çimlenmeleri Üzerinde Araştırmalar

J. B. D. MBOGNING, E. YOUMBI, B. A. NKONGMENECK

Isparta Ekolojik Koşullarında Bazı Tritikale Hat/Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi

İ. AKGÜN, M. KAYA, D. ALTINDAL

Türkiye’de Seracılık İşletmelerinde Çok Yıllık Bitkilerde Muhasebe Uygulama Sorunları ve Çözüm Önerileri

N. TETIK

Mikrodenetleyici ve Radyo Frekansı Kullanılarak Alternatif İklim Kontrol Sisteminin Geliştirilmesine Yönelik Bir Çalışma

A. KÜRKLÜ, N. ÇAĞLAYAN

ANTALYA İLİ KUMLUCA İLÇESİNDEKİ SERALARIN MEVCUT DURUMU, SORUNLARI VE UYGUN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

N. Y. EMEKLİ, R. BAŞTUĞ, K. BÜYÜKTAŞ

KINALI KEKLİKLERDE (Alectoris chukar) BAZI YUMURTA ÖZELLİKLERİNİN VE CANLI AĞIRLIKLARIN BELİRLENMESİ

S. ALKAN, K. KARABAĞ, M. S. BALCIOĞLU, A. GALİÇ

BULANIK EŞLİ KARŞILAŞTIRMA YÖNTEMİYLE ÇİFTÇİLERİN AMAÇ HİYERARŞİSİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

C. GÜNDEN, B. MİRAN

Isparta Yöresinde Yetiştirilen Arpa Köy Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğelerinin Belirlenmesi

Z. AKMAN, B. KARA

Bazı Organik Gübre Uygulamalarının Asmanın (Vitis Vinifera L. Çiloreş) Fenolojik Gelişmesi İle Salkım, Tane ve Şıra Özellikleri Üzerine Etkisi

S. TANGOLAR, G. ÖZDEMİR, S. GÜRSÖZ, A. ÇAKIR, S. G. TANGOLAR

Kirazlarda (Prunus avium L.) Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çiçek Tozu Çim Borusu Gelişimi Üzerine Bazı Kimyasal Uygulamaların Etkileri

F. TOSUN, F. KOYUNCU