SOSYOLOJİK AÇIDAN AĞIR HAYATIN AĞIR ROMAN’I VE METİN KAÇAN

Metin Kaçan, özgün üslubuyla yaşadığı dönemin sosyal ve siyasal çekişmelerini toplumcu gerçekçi bir anlayışla sorgulayan özgün bir sanatçıdır. Kaçan, eserlerinde simgesel bir anlatımla endüstriyel mekanizma içinde kendini ve kendilik değerlerini kaybetmiş insanların yalnızlığını, kent yaşamının bireyleri yozlaşan ve ötekileşen düzlemi içinde ele alır. Metin Kaçan, yaratıcı dil oyunlarıyla kurguladığı edebi metinlerinde ruhsal bir yolculuğa çıkar. Bu sorgulama ve ruhsal yolculuk, bireyin ve toplumun kendi benlik alanlarına yaptığı simgesel bir göndegeler düzlemidir.Yazarın 1990 yılında yayımlanan „Ağır Roman‟ adlı eseri Türk edebiyatında önemli etki yaratır. „Ağır Roman‟ yazıldığı dönemde birçok eleştiriye tâbi tutulur. „Ağır Roman‟ sosyo-kültürel ve psikolojik açıdan farklı cephelerde incelemelere konu olabilecek zengin bir izleksel içeriğe sahiptir. Kaçan‟ın eserinde toplumsal yaşamda meydana gelen olumsuz değişim ve dönüşümleri eleştirmesi, evrensel anlamda dünyanın çürüyen ve köksüzleşen gidişatına bir başkaldırıdır. Eserde kendi değerlerine ve kendi benlik alanlarına ötekileşmiş birey ve toplumların çığlığına kulak veren yazar, yozlaşan toplum, ezilen insanların hayatını sosyalist algı ve eğilimle irdeler. Kaçan, „Ağır Roman‟ adlı eserinde ele aldığı konular ve kullandığı argo dil nedeniyle yazın dünyasında tepkilerle karşılaşır. Yazın çevreleri bu roman nedeniyle ikiye bölünür. Bir kısmı, romanda kullanılan argonun yerleşik yazınsal beğeniyi zedelediğini ve romanın yazın estetiğinden yoksun olduğunu savunurken, diğer bir kısım ise yazarın yeni bir dil ve estetiği yarattığını, Türkiye‟nin yazınında şimdiye kadar yapılmamış bir şeyi gerçekleştirdiğini savunur. Kaçan, argoyu yalnızca roman kişilerinin sosyo-kültürel yaşantısının bir görüntüsü olarak değil, aynı zaman da anlatıcının da dili olarak kullanır.Kaçan, „Ağır Roman‟ adlı eserinde romanın başkişisi Gıli Gıli Salih'in kimliğinde yaşama tutunabilme çabası ve kimlik bunalımı yaşayan modern toplumun bireylerinin yaşamlarına odaklanır. Romanda içinde doğup büyüdüğü toplulukta en iyi olmak isteyen anlatı kişisi Salih‟in kendini kanıtlamak için verdiği mücadele, yaşadığı bireysel ve toplumsal çelişkiler, kendi benliğinden verdiği ödünler ve uğradığı düş kırıklıkları simgesel bir dil ile anlatılır.

FROM A SOCIOLOGICAL PERSPECTIVE, LIFE IS HEAVY “AĞIR ROMAN” AND METİN KAÇAN

Metin Kaçan socialist realist style of his time with his original question with an understanding of the social and political conflicts is an original artist who. Metin Kaçan, a symbolic narrative in the works of a man who has the values of the industrial mechanism of self loneliness of city life is corrupt and takes otherness the individuals in the plane. Kaçan embarks on a spiritual journey made by creative literary texts in language games. This questioning and spiritual journey, the individual's own self and society a symbolic reference made in the fields of the plane. Author published in 1990, „Ağır Roman‟, to make a significant impact on Turkish literature. „Ağır Roman‟ many uncritically written in that period are kept. „Ağır Roman‟ socio-cultural and psychological investigations can take matters into different fronts has a rich thematic content. It criticized the negative changes and transformations that have occurred in social life Kaçan's work in the universal sense is a rebellion in the course of the world's decaying and rootless. Work the author gives ear to the cries of their own values and their own self field other individuals and society, degenerating society, the oppressed people of the world and reveals the socialist tendencies and their perception of life. Kaçan, „Ağır Roman‟ summer due to strong language and use that as issues addressed in his response to the world is facing. Write environment are divided because of this novel. A portion of that damage resident literary appreciation of the argon used in novels and argue that lack the novel type aesthetic, the other part that the author created a new language and aesthetics, Turkey in the summer of yet so far argued that perform something. Kaçan, slang, not only as an image of the socio-cultural life of the novel, the persons at the same time as the language of the narrator. Author, „Ağır Roman‟ main characters of the novel in his Gili Saleh living with efforts to keep living in a crisis of identity and identity focuses on the modern individual. The community is born and raised in the novel best" Salih understood the people who want to struggle to prove himself, lived in individual and social contradictions, compromises and frustrations suffered given his own self is expressed as a symbolic language.

___

  • Adler, Alfred (2003). İnsan Tabiatını Tanıma (Çev, Ayda Yörüken), İş Bankası Kültür Yay., İstanbul.
  • Alver, Köksal (2006). Edebiyat Sosyolojisi, Hece Yay., Ankara.
  • Arslan, Sultan Birgül (2009). Michel Houellebecq ve Metin Kaçan’da Çağdaşçılık Sonrası Yaklaşımların Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi: Kuşatılmış Yaşamlar ve Ağır Roman, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi) Adana.
  • Aslan, Rüstem (1999). “Ağır Roman’dan Fındık Sekiz’e Metin Kaçan’da Ritüel ve Hayat, Metin Kaçan Cervantes’in Yeğeni, (Editör: Fulya Tükel), Can Yay, İstanbul.
  • Budak, Selçuk (2000). Psikoloji Sözlüğü, Bilim ve Sanat Yay., Ankara.
  • Ecevit, Yıldız (2004). Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, İletişim Yay., İstanbul.
  • Ecevit, Yıldız (2003). “Ağır Roman ve Estetik”, Metin Kaçan Cervantes’in Yeğeni, (Editör: Fulya Tükel), Can Yay., İstanbul.
  • Erbarıştıran, Tufan (2003).“Metin Kaçan’ın Kitapları Üzerine Bir Deneme”, Metin Kaçan Cervantes’in Yeğeni, (Editör: Fulya Tükel), Can Yay., İstanbul.
  • Dökmen, Üstün (2002). Yarına Kim Kalacak? Evrenle Uyumlaşma Sürecinde Varolmak Gelişmek Uzlaşmak, Sistem Yay., İstanbul.
  • Freud, Sigmund, (2003). Sevgi ve Cinsellik Üzerine, (Çev. Akın Kanat). İlya Yay., İzmir.