The Kantian Tension of New Realism

Özellikle son yirmi yılda, dünyanın farklı bölgelerinden görece genç bir grup filozof Kant felsefesinin bazı unsurlarına karşı bir itiraz dillendirmeye başladı. Kendilerine yeni gerçekçilik teması altında farklı adlar veren bu filozoflar, her ne kadar Kant'ın yerine ne konacağı konusunda hemfikir olmasalar da, Kantçı epistemolojinin belli bazı vurgularına karşı tam bir fikir birliğinde gibi görünmekteler. Felsefe ve felsefi ontolojide "gerçekçi" bir perspektifi benimsediklerini vurgulayan bu isimler, gerçekliğin spekülatif de olsa yaratıcı bazı araştırma yaklaşımları yoluyla anlaşılabileceğini, bu araştırmada insan merkezciliğin (anthropocentrism) hiçbir türüne yaklaşmamak kaydıyla ve buna karşın, gerçekliğe üst seviyede bir bağlılığın olanaklı olduğunu göstermeyi amaçladıklarını vurgulamaktalar. Bu gerçekçi ontoloji araştırmasının taraflarına göre vaat ettikleri gerçekçilik ancak Kantçı epistemoloji ve onun kısıtlayıcı kabullerini aşmakla olanaklıdır. Bu çalışmada, sözü edilen yeni gerçekçi ontoloji arayışlarının çözümlemesi ve Kantçı epistemolojiyle girştikleri tartışmanın irdelenmesi amaçlanmaktadır

The Kantian Tension of New Realism

Particularly in the last two decades a group of young philosophers from different parts of the world have initiated an objection against Kant. Though these philosophers are not always in complete aggrement with each other with regard to what they put instead of Kant, they are almost in full aggreement in their arguments against Kantian epistemology. These young philosophers call themselves as “realists” and like to develop a new realist ontology which is going to be away from anthropocentrism of any kind, yet remaining faitfull to the reality as mcuh as possible. According to these philosophers Kantian epistemology is the one that they have to overcome if they are to achieve this quite a challenging task. This piece of work aims to introduce this new debate and answer in what sense these emerging realist movement needs to break up with Kantian epistemology

___

  • BRAIDOTTI, R. (2013). İnsan Sonrası, çev. Öznur Karakaş, İstanbul: Kolektif Kitap.
  • FERRARIS, M. (2012). Manifesto of New Realism, trans. by Sarah De Sanctis, New York: Sunny Press.
  • GRATTON, P. (2014). Speculative Realism, London: Bloomsbury Publishing.
  • HALLWARD, P. (2011). “Anything is Possible: A Reading of Quentin Meillassoux’s After Finititude”, The Speculative Turn, ed. by Levi Bryant, Nick Srnicek & Graham Harman, Melbourne: re.press series.
  • HARMAN, G. (2011a). “On the Undermining of Objects: Grant, Bruno, and Radical Philosophy”, The Speculative Turn, ed. by Levi Bryant, Nick Srnicek & Graham Harman, Melbourne: re.press series.
  • HARMAN, G. (2011b). The Quadruple Object, Winchester, England: Zero Books.
  • HEFT, P. (2016). “The Philosopher’s New Clothes: An Introductory Survey into Object-Oriented Ontology”, Yayınlanmamış Denison University Yaz Okulu Projesi Notları, Erişim Tarihi: 20.06.2017 (http://www.petersaysstuff.com/wpcontent/uploads/2016/08/The-Philosophers-New-Clothes-An-Introductory-Survey-intoObject-Oriented-Ontology.pdf).
  • KANT, I. (1929). Critique of Pure Reason, trans. by N. K. Smith, London: Macmillan.
  • MEILLASSOUX, Q. (2008). After Finititude: An Essay on the Necessity of Contingency, trans. by Ray Brassier, London: Continuum.
  • SHAVIRO, S. (2014). The Universe of Things: On Speculative Realism, London: University of Minnesota Press.