Tasarım İlke ve Yöntemlerinin Mücevher Tasarımı Bağlamında İncelenmesi

Günümüzde tasarımcılar, yaşadığı çevrenin büyük bir bölümünü hatta kendi yaşam alanı dışında, milyonlarca insanın yaşam biçimini de belirlemektedir. Endüstriyel toplumda yapılan tasarım çözümleri anlık ve sezgisel sonuçlardan oluşmaz. Bütün tasarım kararları problemi çözme aşamaları ile bağlantılıdır; temel aşama ihtiyacı veya problemi açıklığa kavuşturmak ve sonra önerilen çözümleri test etmektir. Bu süreç yaratıcı eğitimin ve günlük yaşamımızın temel aşamalarıyla bağlantılıdır. Tasarım sadece üretim aşamasının görsel bölümünü oluşturmaz. Problem çözme deneyimi günlük hayatta, eğitimde ve tasarım aşamalarında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Hızla gelişen endüstrileşme, teknolojik gelişmeler ve sanatsal etkinlikler ile birlikte, mücevher tasarımı kapsamı içinde görsel tasarım ilkelerini inceleyen bu çalışmada, ağırlık oluşum sürecine, çizen kişinin yaratmak istediği etkinin, amaç ve içerik faktörüne bağlı, zaman ve malzemeyi doğru kullanılmasına yol gösterecek önerilere yer verilmiş ve konunun çerçevesinden taşmamak için mümkün olduğunca bir araya toplama amaçlanmıştır. Hızla gelişen endüstrileşme, teknolojik gelişmeler ve sanatsal etkinliklerle birlikte, mücevher tasarımı kavramı irdelenmiş, görsel tasarım ilkeleri detaylı olarak ele alınmaya çalışılmıştır.

___

  • Celbiş, Ü. (1992). Tasarım Kuram ve Yöntemleri Ders Notları, İstanbul: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü.
  • Doğan, N. (1978). Tasarımda İnsan Etmenlerin Fizyolojik ve Psikolojik Özellikler. (Yeterlik Tezi) İstanbul: Devlet Güzel Sanatlar Akademisi.
  • Erhan, İ. (1978). Endüstri Tasarımında Kullanıcı-Araç İlişkileri Açısından Görsel Bildirişim. İstanbul: Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yayın No:84.
  • Güngör, H.İ. (1969). Temel Tasar. Ankara: Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu.
  • Hotan, H. (1978). Mimari Perspektif ve Gölge, İstanbul: Maya Matbaacılık Yayıncılık. Kimberyl, E. (2001). Geometry of Design Princeton Architectural New York.
  • Savaş, R. (1977). Form ve İnşa, Ankara: Eğitim Enstitüleri Resim-İş Bölümü. Yaygın Yükseköğretim Kurumu.
  • Schricker, R. (1988). Darstellungsmethodik: Entwicklungen, Experimente, Architectur, İnnenarchitektur, Design. Stuttgart: Deutsche Verlags.