Akademik Makale Yazımında Sayfa Düzeni ve Tipografi Seçimi

Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı üniversiteler ve çeşitli kurumların düzenlediği sempozyum, bienal gibi etkinlikleri için hazırlanan bildiri, tez, makale gibi çalışmalar önem arzetmektedir. Bu çalışmaları hazırlayan akademisyen, araştırmacılar açısından, yazım kurallarının farklılığı ve çeşitliliği, bilginin yaygınlaşması konusunda çelişkiler oluşturabilir.  Bu çelişkiler, metnin hazırlanması sırasında kullanılan harf katakterleri ve onların seçimi, uygulama biçimleri, tipografi olarak sayılabilir." Bu bağlamda, kurumların, önerdikleri, Tez Yazım Kurallarından "Word" programı ile metin oluşturma, Times New Roman, Arial veya benzeri harf karaktelerinin ve 12, 10, 9 punto yazı büyüklüğünü kullanma önermelerini sorgulamak ve hazırlanan sav’a katkılarını irdelemek bu metnin ana konusunu oluşturmaktadır.Makale, bildiri ve tezlerin savları ile üretimleri sırasında oluşacak farklılıklar, metnin kısıtlardır. Araştırma, hazırlanan “Yazım” kuralları ve kullanılan harf karakterleri üzerinden üzerinden örnekleme, betimleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Bu metin,  bilimsel metin oluşturma ve yazımsal tasarım  (Tipografi) üzerine hazırlanan tezlerde, araştırmalarda, dikkat edilmesi gerekenleri ortaya koymak amacındadır. Sonuç olarak, Makale veya tezlerde kullanılan fontların ve sayfa düzenlerinin, araştırmaların güdümlemelerden uzak, özgün, bağımsız olması son derece önemlidir.

___

  • Calibri Fontu, (t.y.). Wikipedia içinde. Erişim adresi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Calibri (Erişim tarihi: 05.02.2017).
  • Dalman, D. (2009). Kitap Tasarımı ve Tipografide Okunaklılık. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: MÜGSE.
  • Ergüven, A. (2007, Aralık). Grafik Tasarım. Görsel İletişim Kültürü Dergisi “Tutucu Bir Modernist, Stanley Morison”, İstanbul: Güzel Sanatlar Matbaası.
  • Müstecaplıoğlıu, M. A. (2013). MÜGSF 6. Uluslararası Öğrenci Trienali. Sözlü bildiri. İstanbul.
  • Ponty, M. M. (2006). Algının Önceliği. (Y. Yıldırım, Çev.) İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Sanat-Tasarım Dergisi Makale Yazım Kuralları, (2013). MÜGSF. Erişim adresi: https://gsf.marmara.edu.tr/notice/sanat-ve-tasarim-dergisi-makale-cagrisi/
  • Simonson, M. (2001). Arial'in Fahişesi. Erişim adresi: https://www.marksimonson.com/notebook/view/the-scourge-of-arial (Erişim tarihi: 05.02.2017)
  • Spiekermann, E. (2001). Font Shop Com. Erişim adresi: https://www.fontshop.com/designers/erik-spiekermann (Erişim tarihi: 09.02.2017)
  • Warde, B. (1930). Kristal Kadeh veya Basım neden görünmez olmalı. H. Armstrong, Grafik Tasarım Kuramı. (M. E. Uslu, Çev.) (2012). İstanbul: Espas Yayınları.