Endüstri Ürünleri Tasarımı Eğitiminde Hesaplamalı Tasarım Yaklaşımı

Dijital teknolojiler, tüm bilim ve sanat alanlarında olduğu gibi Endüstri Ürünleri Tasarımı Meslek Disiplini eğitiminde de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Eğitim kurumları, ders içeriklerine dijital tasarım ve üretim teknolojilerini içeren dersler ekleyerek öğrencilerini profesyonel hayata hazırlamaktadırlar. Tasarlama yöntemlerinde, sadece teknik birer çizim aracı olarak kullanılan bilgisayarlar, özellikle içinde bulunduğumuz zaman diliminde hızlı bir biçimde gelişen donanım ve yazılımların yardımı ile mimarlık, mühendislik, grafik ve endüstriyel tasarım gibi meslek disiplinlerinde, güçlü birer tasarım enstrümanı olarak yerini almıştır. Bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) teknolojilerinde sıklıkla kullanılmaya başlanan parametrik ve hesaplamalı tasarım modelleme sistemleri, yaratıcı süreci hızlandırarak, tasarımcılara alternatif form üretme konusunda sonsuz olasılık sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı hesaplamalı tasarım yaklaşımının, tasarım eğitimi içindeki yerini ve önemini incelemektir.

___

  • Algoritma, (t.y.). Wikipedia içinde. Erişim adresi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Algoritma, (Erişim tarihi: 25.06.2013)
  • Akipek, F. (2007). Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim Teknolojilerinin Mimarlıktaki Kullanımları. Megaron YTÜ Mim. Fak. E-Dergisi, Cilt 2, Sayı 4.
  • Çinici, Ş.Y. (2012). “Computation” Çevirisi ve Anlaması Kolay Olmayan Dil, Düşünce ve Mimarlık, Dosya Dergisi, 29. Sayı TMMOB mimarlar odası Ankara şubesi, Kasım 2012, ss. 12-19.
  • Denning, P. (2009). Beyond Computational Thinking. Communications of the ACM, Vol. 52 No. 6, June 2009, ss. 28-30.
  • Erdoğan, E. ve Gönenç Sorguç, A. (2011). “Hesaplamalı Modeller Aracılığıyla Mimari ve Doğal Biçim Türetim İlkelerini İlişkilendirmek”, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi, 28, ss. 269-281.
  • Parametre. (t.y.). Türk Dil Kurumu güncel Türkçe sözlük içinde. Erişim adresi: http://www.tdk.gov.tr (Erişim tarihi:. 25.06.2017)
  • Uzun, A. (2001). Günümüz Ürün Geliştirme Sürecinde Bilgisayar Tabanlı Üçboyutlu Modelleme. Yayımlanmamış Y. Lisans Tezi, M.Ü.G.S.E., İstanbul.
  • Yazar, T. ve Uysal, S. (2016). Grasshopper ile Parametrik Modelleme. İstanbul: Pusula 20 Teknoloji ve Yayıncılık
  • https://www.bbc.co.uk/education/guides/zp92mp3/revision/1 (Erişim tarihi: 27.12.2016)