VIRGINIA WOOLF’UN “KENDİNE AİT BİR ODA” İSİMLİ ESERİ BAĞLAMINDA FEMİNİST BİR MANİFESTO OLARAK BELLEK

Bu araştırmada İngiliz Edebiyatı’nın modern yazarlarından biri olan ve feminist hareketin öncüllerinden kabul edilen Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda” eserinden hareketle belleğin sanat eserleri aracılığıyla feminizm çerçevesinde yürüttüğü etkinlik alanı incelenecektir. Erkek hegemonyasının dayandığı parametreler insanlık tarihinin başlangıcını kendine mesken edinmiş ve günümüze kadar sarsıcı bir baskı politikasının temel taşlarını oluşturmuştur. Bu politikanın hareket motivasyonu çeşitli tema ve içeriklerle beslenmiş nihayetinde kadın ve erkek arasındaki eşitlik dinamizmi dengeli bir yapı sergileyemeyerek erkeğin politik, siyasal, ekonomik ve sosyolojik konumunun detaylandırılmış varyasyonları ve erkeğin tasarladığı yaşayış ve varoluş biçimleri kitlesel bellekte yönetimsel bir etkinlik alanı yaratmış ve kadının bu alandaki hareket mekanizması kısıtlanarak dış etkenler tarafından yönetilen bir pozisyona sürüklenmiştir. Aynı arenayı paylaşan kadın ve erkeğin heterojen niteliklerini de kapsayarak ortak ve eşit bir hak konseptinde ve sosyal bir adalet düzeninde varolması ideolojisi ile şekillenen feminist hareket farklı perspektiflerde gerçekleştirdiği kitlesel örgütlenmeler, propogandalar ve üretilen sanat eserleri desteği ile belleğin yapısında bir kırılma yaratmıştır. Kırılmanın ivmesi arttıkça belleğin derin katmanlarında gerçekleşecek olan transformasyonlar klasikleşmiş kadın algısının farklı düzeylerde keşfine imkân tanıyacak böylelikle kadın ve erkeği yekpare bir sistemle yeniden biçimlendirecek olan bellek sosyolojik düzeyde bir devinimin inovatif ve sürekli bir kaynağının temsili haline gelecektir.

___

  • Altınbaş, D. (2010). Feminist Tartışmalarda Liberal Feminizm. Kadın Araştırmaları Dergisi., 21-52.
  • Assmann, J. (2015). Kültürel Bellek. (A. Şenel, Çev.) İstanbul: Ayrıntı.
  • Enginyurt, D. (2018). Sosyal Hareketler Sosyolojisi Açısından Feminizm. USE Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi, 36-59.
  • Erol, İ. H.-D. (2018). Kadının Kurmaca Edebiyatta İkincil Statüde Kalması Üzerine Bir Deneme (Virginia Woolf – Kendine Ait Bir Oda Eseri Örneği). AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi.
  • Kanadoğlu, O. K. (2021). Feminizm ve Kadın Hakları. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 141-169. Marshall, G. (2005). Sosyoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Midilli, S. (2018). Toplumsal Bellek Bağlamında Bir Hatırlatma Alanı Olarak Sinema: ‘Çanakkale Savaşı’ Örneği . V. Uluslararası Batı Kültürü ve Edebiyatları Araştırmaları Sempozyumu, 407-427.
  • Öztürk, H. K. (2017 Cilt 18, Sayı 2). Mary Wollstonecraft'ın Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi Kitabında Rousseau Eleştirisi. Ahi Evran Ünv. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (Kefad).
  • Soylu, D. M. (2021). Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda” Eserindeki Kadın ve Kütüphane Algısı. Türk Kütüphaneciliği, 461-463.
  • Taş, G. (2016). Feminizm Üzerine Genel Bir Değerlendirme: Kavramsal Analizi, Tarihsel Süreçleri ve Dönüşümleri. Akademik Hassasiyetler Dergisi.
  • Tunç, M. (2013). Feminist Grup Çalışması: Temeli, Kapsamı Ve Süreci. Toplum Ve Sosyal Hizmet, 209-230. Woolf, V. (2012). Kendine Ait Bir Oda. (S. Öncü, Çev.) İstanbul: İletişim.