KIRKLARELİ’NDE KADIN ÖRGÜTLENMESİ VE KADIN ÖRGÜTLENMELERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Bu çalışma Kırklareli’nde bulunan kadın örgütlerinin bir incelemesidir. Çalışmanın hareket noktası Kırklareli’nde kadın örgütlerinin yapılanmasında dikkat çeken çok yönlü soru(n)ların ortaya konmasının amaçlanmasıdır. Kırklareli’nde kadın ile ilgili yürütülen her etkinlikte aynı yüzlerin görünür olması kadın örgütlerinin belirli bir zümreye ait olduğu izlenimi vermektedir. Bu çalışma genel tablonun yerele yansımış bir portresini vermektedir. Kırklareli’nde bulunan dernek, vakıf, kooperatif, platform, birlik, komisyon, ağ, merkez veya grup şeklinde oluşturulan kadın örgütlenmeleri çalışmanın ana odağını oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kırklareli’nde kadınların ne amaçla örgütlendiği, kadın sorununu nasıl tanımladığı, kadın sorununa karşı geliştirdikleri ve yürüttükleri program, eylem, faaliyet ve amaçlarının ne olduğunun saptanması çalışmanın temel noktasıdır. Kadın meselelerinin çözümünde kadın örgütlerinin önemli bir paya sahip olduğunu ve örgütlü bir kadın hareketinin kadınların aile, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamda güç kazanmasında kilit rolü olduğunu düşünüldüğünde Kırklareli’nde kadın örgütlerinin yapılanmasında karşılaşılan sorunların ortaya konması önem arz etmektir.

WOMEN ORGANISATIONS IN KIRKLARELI AND THE ISSUES ENCOUNTERED IN THE WOMEN ORGANISATIONS

This is a study on women organisations in Kırklareli. The point of this study is to present the issues that mostly attract attention in structuring the women organisation. The fact that the same faces are seen in all the activities carried on in Kırklareli gives the impression that the organisation always appeals to the same group of women. This gives the reflection of the general tendency in the local aspect. Women organisations, formed as associations, foundations, cooperatives, platforms, unions, and nets or formed as centrally or as in group, composes the main focus of the study. In this framework, the main point of this study is to determine the reason why women have formed an organisation, how they define the women problem and how they carry on the programme, their aims and activities.  Considering the fact that women organisations have a significant role in solving women problems, and that organised women movement plays an important role in obtaining power in the fields of family life, economy, social and politics, it is important to set forth the problems faced in structuring women organisations in Kırklareli.

___

  • Ağduk, M. (2013). Cumhuriyet’in asil kızlarından ‘90’ların Türk kızlarına…1990’larda bir ‘Türk Kızı’: Tansu Çiller. A. G. Altınay (Der.). Vatan, Millet, Kadınlar. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bora, A. ve Günal, A. (2014). 90’larda Türkiye’de feminizm. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • http://www.kirklarelikentkonseyi.org.tr (Erişim Tarihi: 15.09.2017)
  • http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 03.03.2018)
  • Karakuş, F. (2011). Örgütlenme: Nereden nereye? Feminist Politika, Sayı 9.
  • Kılıç, Z. (1998). Cumhuriyet Türkiye’sinde kadın hareketine genel bir bakış, 75 yılda kadınlar ve erkekler. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları. Kırklareli İl Yıllığı, 1967.
  • Kümbetoğlu, B. (2001). Kadın gruplarında yapı ve katılım sorunları. A. İlyasoğlu ve N. Akgökçe (yay. haz.) Yerli bir feminizme doğru. İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Pervan, M. (2013). İlerici Kadınlar Derneği (1975-80) ‘’Kırmızı çatkılı Kadınlar’ın tarihi’’. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Sancar, S. (2011). Türkiye’de kadın hareketinin politiği: Tarihsel bağlam, politik gündem ve özgünlükler. S. Sancar (Der.), Birkaç arpa boyu… 21. yüzyıla girerken Türkiye’de feminist çalışmalar. İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
  • Trakya’da Yeşilyurt Gazetesi, ‘’ Türk Kadınlar Birliği’nden’’, 8 Kasım 1956.
  • Trakya’da Yeşilyurt Gazetesi, ’’Şehrimizde Türk Kadınlar Birliği Müteşebbis İdare Heyeti Kuruldu’’, 10 Mayıs 1955.
  • Yılmaz, İ. (2011). Türkiye’de kadın hareketinin demokratikleşmeye etkisi. Feminist Politika, Sayı 10.