Fikret Özçelik, Hadis Usûlünde Râvî Değerlendirme Metodu -İbn Ebî Hâtim Örneği-, İstanbul: Nida Yayıncılık 2020, 490 sayfa.

Fikret Özçelik’in Hadis Usûlünde Râvî Değerlendirme Metodu -İbn Ebî Hâtim Örneği- adlı eseri İbn Ebî Hâtim er-Râzî ve Cerh ve Ta‘dîl’deki Metodu adlı doktora tezinin matbu hâlidir. Eser İbn Ebî Hâtim (ö. 327/938) gibi önemli bir ismi konu edinmesi açısından önemli ve heyecan vericidir. Zira ülkemizde cerh-ta‘dîl ilmine dair kaleme alınan eserler hâlâ istenilen düzeyde olmayıp hem genel olarak cerh-ta‘dîl ilminin yapısına dair eserlere hem de her bir münekkide dair detaylı araştırmalara duyulan ihtiyaç devam etmektedir. Bu yazıda önemli bir ricâl münekkidini inceleyen Özçelik’in mezkûr eserinin İbn Ebî Hâtim’in cerh-ta‘dîl metodunu ne oranda ve hangi düzeyde tespit edebildiği incelenecektir. Üç bölümden oluşan eserde uzunca bir Giriş bölümü yer alır. Yazar burada konunun önemi, takip edilen yöntem, literatür taraması gibi konulardan bahsedip cerh-ta‘dîl ilminin doğuşu, önemi ve bu ilmi ortaya çıkaran faktörleri inceler. Birinci Bölüm İbn Ebî Hâtim’in hayatı ve ilmî kişiliğine, İkinci Bölüm el-Cerh ve’t-ta‘dîl’de kullandığı tabirlere, Üçüncü Bölüm ise İbn Ebî Hâtim’in râvi değerlendirme metoduna dairdir.
Anahtar Kelimeler:

Hadis, Ravi, Usul

Fikret Özçelik, Hadis Usûlünde Râvî Değerlendirme Metodu -İbn Ebî Hâtim Örneği-, İstanbul: Nida Yayıncılık 2020, 490 sayfa.

Fikret Özçelik's work named Râvî Evaluation Method in Hadith Method -İbn Ebî Hâtim Example- is the printed version of his doctoral thesis named İbn Ebî Hâtim er-Râzî ve The Method in Cerh ve Ta'dîl. The work is important and exciting in that it deals with an important name like Ibn Abi Hatim (d. 327/938). Because the works written on the science of cerh-ta'dil in our country are still not at the desired level, and the need for both works on the structure of the science of cerh-ta'dil in general and detailed research on each critic continues. In this article, it will be examined to what extent and at what level Özçelik's aforementioned work, which examines an important ricâl critic, can detect İbn Ebî Hâtim's cerh-ta'dil method. The work, which consists of three parts, has a long introduction. Here, the author talks about the importance of the subject, the method followed, the literature review, and examines the birth of the science of cerh-ta'dil, its importance and the factors that reveal this science. The first part is about the life and scientific personality of Ibn Abi Hatim, the second part is about the expressions he used in al-Cerh ve't-ta'dil, and the third part is about Ibn Ebî Hatim's method of evaluation of narrators.
Keywords:

Hadith, Usul, Ravi,

___

  • Fikret Özçelik, Hadis Usûlünde Râvî Değerlendirme Metodu -İbn Ebî Hâtim Örneği-, İstanbul: Nida Yayıncılık 2020, 490 sayfa.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4973
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fred M. Donner. İslâm’ın Doğuşunda Muhammed ve İnananlar. (trc. Ekrem Berkay Ersöz). Ankara: Phoenix Yayınevi, 2021, 326 sayfa.

Necmettin Salih EKİZ

Ahmet Yaşar Ocak. Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri: Tarihsel, Sosyolojik ve Eleştirel Bir Yaklaşım. İstanbul: Alfa, Nisan 2021. 446 sayfa.

Abdullah Taha ORHAN

Osmanlı Zirve Döneminin İhtilaflı Medresesi: Süleymaniye Dârülkurrâsı

Mehdin ÇİFTÇİ

Hz. Peygamber’in Medine’nin Safile Bölgesinde Namaz Kıldığı Mekânlar

Fatımatüz Zehra KAMACI

Brett Wilson. Milliyetçilik Çağında Kur’an Tercümeleri: Türkiye’de Yazılı Kültür ve Modern İslâm (trc. Ceren Can Aydın). İstanbul: Alfa Yayınları, 2018, 326 sayfa.

Gülnur KÜLÜNKOĞLU

أصول فقه الإباضية معالم ومصادر [İbazıyye’nin Fıkıh Usûlü: Özellikler ve Kaynaklar]

Ertuğrul BOYNUKALIN

Elizabeth Urban. Conquered Populations in Early Islam. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2020, 217 sayfa.

Rumeysa YAŞAR

Taha Abdurrahman. Dini Amel ve Aklın Yenilenmesi (trc. Mehmet Emin Güleçyüz). İstanbul: Pınar Yayınları, 2019, 296 sayfa.

Muhammet ATEŞ

Fikret Özçelik, Hadis Usûlünde Râvî Değerlendirme Metodu -İbn Ebî Hâtim Örneği-, İstanbul: Nida Yayıncılık 2020, 490 sayfa.

Muhammet İkbal ASLAN

Zekeriyya b. İsmail el-Yûsufî. el-Cevâbü’l-Latîf alâ Kitâbi’ş-Şeyh Muhammed Avvâme Hükmü’l-ameli bi’l-hadîsi’d-daîf. Kahire: Merkezü İhyâ li’l-Buhûs ve’d-Dirâsât, 1441/2020, 416 sayfa.

Osman ÇAVUŞ