Fred M. Donner. İslâm’ın Doğuşunda Muhammed ve İnananlar. (trc. Ekrem Berkay Ersöz). Ankara: Phoenix Yayınevi, 2021, 326 sayfa.

İslâm’ın doğuşu ve yükselişi Batılı araştırmacıların en çok ilgisini çeken konular arasında yer almıştır. Bu konuda başta İngilizce olmak üzere muhtelif Batılı dillerde çeşitli çalışmalar kaleme alınmıştır. Bunlardan biri de yakın zamanda Ekrem Berkay Ersöz’ün çevirisiyle Türkçe’ye kazandırılan Fred M. Donner’ın İslâm’ın Doğuşunda Muhammed ve İnananlar başlıklı kitabıdır. Chicago Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü’nde uzun yıllar görev yapan Donner’ın 2012 yılında Harvard University Press tarafından yayımlanan Muhammed and the Believers: At the Origins of Islam başlıklı çalışmasının Türkçe çevirisi olan bu kitapta yazar genel okuyucu ve öğrenci kitlesini hedef aldığını bizzat ifade etmiş (s. 23) ve bu doğrultuda gayet sade ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Bu durumun kitabın çevirisine de yansıdığını ve çevirmenin aynı sadeliği ve anlaşılırlığı Türkçe’de de muhafaza ettiği ifade edilebilir. Hasan Onat (ö. 2020) kitabın editörlüğünü yapmış fakat yayımlandığını görmeye ömrü vefa etmemiştir.
Anahtar Kelimeler:

İslam, Muhammed, Müslüman

Fred M. Donner. İslâm’ın Doğuşunda Muhammed ve İnananlar. (trc. Ekrem Berkay Ersöz). Ankara: Phoenix Yayınevi, 2021, 326 sayfa. [tr]

The birth and rise of Islam has been among the subjects that have attracted the most attention of Western researchers. Various studies have been written on this subject in various Western languages, especially in English. One of them is Fred M. Donner's book titled Muhammad and the Believers in the Birth of Islam, which was recently translated into Turkish by Ekrem Berkay Ersöz. In this book, which is the Turkish translation of Donner's study titled Muhammed and the Believers: At the Origins of Islam, published by Harvard University Press in 2012, who worked at the Institute of Oriental Studies at the University of Chicago for many years, the author himself stated that he was targeting the general reader and student audience (p. 23) and used a very simple and understandable language in this direction. It can be stated that this situation is also reflected in the translation of the book, and the translator maintains the same simplicity and clarity in Turkish. Hasan Onat (d. 2020) was the editor of the book, but he did not live to see it published.

___

  • Fred M. Donner. İslâm’ın Doğuşunda Muhammed ve İnananlar. (trc. Ekrem Berkay Ersöz). Ankara: Phoenix Yayınevi, 2021, 326 sayfa.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4973
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Osmanlı Zirve Döneminin İhtilaflı Medresesi: Süleymaniye Dârülkurrâsı

Mehdin ÇİFTÇİ

أصول فقه الإباضية معالم ومصادر [İbazıyye’nin Fıkıh Usûlü: Özellikler ve Kaynaklar]

Ertuğrul BOYNUKALIN

Zekeriyya b. İsmail el-Yûsufî. el-Cevâbü’l-Latîf alâ Kitâbi’ş-Şeyh Muhammed Avvâme Hükmü’l-ameli bi’l-hadîsi’d-daîf. Kahire: Merkezü İhyâ li’l-Buhûs ve’d-Dirâsât, 1441/2020, 416 sayfa.

Osman ÇAVUŞ

Fred M. Donner. İslâm’ın Doğuşunda Muhammed ve İnananlar. (trc. Ekrem Berkay Ersöz). Ankara: Phoenix Yayınevi, 2021, 326 sayfa.

Necmettin Salih EKİZ

Brett Wilson. Milliyetçilik Çağında Kur’an Tercümeleri: Türkiye’de Yazılı Kültür ve Modern İslâm (trc. Ceren Can Aydın). İstanbul: Alfa Yayınları, 2018, 326 sayfa.

Gülnur KÜLÜNKOĞLU

Taha Abdurrahman. Dini Amel ve Aklın Yenilenmesi (trc. Mehmet Emin Güleçyüz). İstanbul: Pınar Yayınları, 2019, 296 sayfa.

Muhammet ATEŞ

Ahmet Yaşar Ocak. Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri: Tarihsel, Sosyolojik ve Eleştirel Bir Yaklaşım. İstanbul: Alfa, Nisan 2021. 446 sayfa.

Abdullah Taha ORHAN

Fikret Özçelik, Hadis Usûlünde Râvî Değerlendirme Metodu -İbn Ebî Hâtim Örneği-, İstanbul: Nida Yayıncılık 2020, 490 sayfa.

Muhammet İkbal ASLAN

Elizabeth Urban. Conquered Populations in Early Islam. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2020, 217 sayfa.

Rumeysa YAŞAR

Sadruşşerîa’nın Ta‘dîl Teşebbüsüne Tarihsel Arka Plan Denemesi ve İdrakin Mahiyeti Tartışmaları Üzerinden Temellendirilmesi

Güvenç ŞENSOY