AVRUPA ŞÜPHECİLİĞİ VE TÜRKİYE: NASIL BİR AVRUPA?

Avrupa Birliği (AB) içindeki Türkiye algısı ve üyelik ilişkisinin seyri Türkiye’deki Avrupa ve AB algısını etkilerken Avrupa şüpheciliği de hem AB’nin tutumuna bağlı olarak hem de dünyada yaşanan gelişmelere yönelik genel bir Batı şüpheciliğiyle bir arada gelişmektedir. Avrupa bütünleşmesinin içinde bulunduğu çıkmazlar bu durumu daha karmaşık hale getirmektedir. Bu noktada Türkiye’nin kendi iç dinamiklerinin de AB’ye bakışı etkilediği kadar AB içindeki Avrupa şüpheciliğinin de farklı boyutlarda Türkiye-AB ilişkilerinde kendini gösterdiği gözden kaçmamalıdır. Bu makalede de Türkiye’deki Avrupa şüpheciliğinin “Avrupa” fikrine ve AB algısına referansla incelenmesi amaçlanmıştır.

___

  • Taggart, P.ve Szczerbiak, A.(2013)“Coming in from the cold? Euroscepticism and government participation and party positions on Europe”, Journal of Common Market Studies, 51 (1): 17-37.
  • The Guardian (2014) “European Elections: Results from across Europe”, 25 Mayıs 2014, , (20 Ocak 2015).
  • Treib, O. (2014) “The Voter says no, but nobody listens: causes and consequences of the Euroscpetic vote in the 2014 European elections”, Journal of European Public Policy, 21 (10): 1541-54.