AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARININ TÜRKİYE SÖYLEMLERİNDE BİR GÜVENLİK TOPLULUĞU OLARAK AVRUPA

Bu çalışma Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nda, Aralık 1999 veAğustos 2015 dönemi arasında Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin söylemler üzerinden inşa edilen “güvenlik” kavramı üzerine odaklanmaktadır. Çalışma, postyapısalcı bir kavramsal çerçeveden hareketle, söz konusu söylemlerin bu iki ana söylemsel alanda belirli Avrupa kimlikleri inşa ettiğini iddia etmekte ve bukapsamda “güvenlik” kavramının farklı Avrupa kimliklerinin inşasında oynamakta olduğu rolü ele almaktadır. Avrupa Parlamentosu tartışmaları ve Avrupa Komiserlerinin konuşmaları ile her iki söylem alanındaki karar alıcılarla yapılan 59 bireysel mülakat Eleştirel Söylem Analizi (ESA) metodu yoluyla incelenerek“güvenlik” kavramı üzerinden geliştirilen Türkiye-AB söylemlerinin ortaya koyduğu Avrupa tahayyülleri ortaya konmaktadır.

___

  • Weldes, J., Laffey, M., Gusterson, H. ve Duvall, R. (1999) Cultures of Insecurity: States, Communities, and the Production of Danger, (Minneapolis: Universityof Minnesota Press).
  • Wodak, R., de Cillia, R., Reisigl, M., Liebhart, K., Hirsch, A. ve Mitten, R. (1999) The Discursive Construction of National Identity, (Edinburgh: Edinburgh University Press).
  • Wodak, R. (2001) “The discourse-historical approach”, içinde R. Wodak ve M. Meyer (der.), Methods of Critical Discourse Analysis, (Londra: Sage), ss: 63-95.