İDEAL GÜÇ AVRUPA: AVRUPA BİRLİĞİ-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ ÜZERİNDEN BİR ÇÖZÜMLEME

Bu makalenin amacı, Avrupa Birliği (AB) uygulayıcıları (pratisyenleri) ve Avrupa çalışmaları tarafından sürekli olarak üretilen ve yeniden üretilen “ideal güç Avrupa” meta-anlatısını Türkiye örneği üzerinden çözümlemektir. Öne sürülen ana argüman, AB uygulayıcılarının ve araştırmacılarının Birlik ile ilgili olarak inşa etmiş/etmekte olduğu “ideal güç Avrupa” meta-anlatısının, Birliğin dış eylemleri genelinde ve Türkiye ile ilişkileri özelinde geliştirdiği pratikleri meşrulaştırdığıdır. Makale AB dış politikası ve hakkında oluşmuş olan akademik yazının post-yapısalcı bir eleştirisini yapmakta, bunu yaparken örneklerini AB-Türkiye ilişkilerinden seçmektedir. Dolayısı ile bu, bir kavramsal yaklaşımın belirli bir örneğe uygulanmasından çok, bir kavramsal yaklaşımın örneklerle ilerletilmesine yönelik olarak yazılmış bir makaledir.

___

  • Wallensteen, P. (2010), “Strategic Peacebuilding: Concepts and Challenges”, içinde D. Philpott ve G. Powers (der.), Strategies of Peace: Transforming Conflict in a Violent World, (New York: Oxford University Press), ss. 45-64.
  • Yılmaz, H. (2007) “Turkish identity on the road to the EU: basic elements of French and German Oppositional discourses”, Journal of Southern Europe and the Balkans, 9(3): 293-305.
  • Zielonka, J. (2013) “Europe's new civilizing missions: the EU's normative power discourse”, Journal of Political Ideologies, 18(1): 35-55.