AVRUPA’YI ARARKEN

“Batı’nın yükselişi” anlatısı içinde yer alan hem Avrupa hikâyesi hem deAvrupa Birliği’nin hikâyesi ile onun birleşme “yolu”, “Avrupa’nın hikayesi”nin yorumlarıdır. Bu makale, “Avrupa’nın hikayesi”ni sorunsallaştıran tartışmalara, farklı “Avrupa”yı birleştirme projelerine ve Osmanlı İmparatorluğu’nun/Türkiye’nin bu projeler içinde nasıl konumlandırıldığına odaklanarak katkı sunmayı amaçlamaktadır. Makale Avrupa birleşmesinin tarihine ve farklı zamanlarda Avrupa’yı birleştirmeye yönelik farklı projelerin nasıl var olduğuna yoğunlaşarak bu lineer tarihin anlatılarını bozmaya çalışmaktadır. Makalenin ilk bölümü, çoklu “Avrupalar” olduğunun altını çizerek Avrupa’ya atfedilmiş farklı etimolojik ve mitolojik anlamları tartışmaktadır. Takip eden bölümler “Avrupa”yı birleştirmeye yönelik farklı projeleri ve Osmanlı İmparatorluğu’nun/Türkiye’nin bu projelerde nasıl yer aldığını incelemektir. Burada amaç, Avrupa ile ilgili tarihine odaklanıp, farklı zamanlarda “Avrupa’yı” birleştirmeye yönelik nasıl farklı projeler olduğunu göstererek Avrupa bütünleşmesinin lineer tarih anlatısını bozuma uğratmaktır. Makale, Osmanlı İmparatorluğu/Türkiye’yi dâhil etme ve dışlama durumları aracılığıyla tartışılan Avrupa’nın sınırlarının farklı kavramsallaştırmalarına sahip olan bu farklı projelerin de altını çizmektedir.
Anahtar Kelimeler:

post-kolonyalizm, Avrupa, Türkiye

___

  • Shilliam, R. (2008) “What The Haitian Revolution Might Tell Us About Development, Security, and The Politics of Race”, Comparative Studies in Society and History, 50 (3): 778-808.
  • White, H. (1973) Metahistory: The Historical Imagination in Nineteenth-century Europe, (Baltimore ve London: Johns Hopkins University).
  • Zarakol, A. (2010) After Defeat: How The East Learned to Live with The West, (Cambridge: Cambridge University Press).