AVRUPA BİRLİĞİ - TÜRKİYE DIŞ TİCARET AKIMLARININ GENİŞLETİLMİŞ PANEL ÇEKİM MODELİYLE TAHMİNİ

Bu çalışmanın amacı, 2001-2013 dönemi için Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticaret akımlarının belirleyicilerini ve Linder Hipotezinin geçerliliğini analiz etmektir. Bunun için AB’ye üye ülkeler ve Türkiye arasında iki model kurulmuş ve genişletilmiş panel çekim modeliyle test edilmiştir. Tahmin edilen modellerden biri, avro alanına üye ülkeler ile Türkiye arasında, diğeri ise Türkiye’nin en fazla dış ticaret gerçekleştirdiği yedi AB üyesi ile Türkiye arasındadır. Ampirik analiz sonuçlarına göre Türkiye ile AB üye ülkelerinin gayrisafi yurt içi hâsılaları (GSYİH) dış ticaret akımlarını pozitif, uzaklık negatif etkilemektedir. Ayrıca, araştırma dönemindeki ekonomik krizlerin, Türkiye ve en çok ihracat yaptığı AB ülkeleriyle dış ticaret akımlarını olumsuz etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Son olarak, Linder Hipotezinin desteklendiğine dair bir kanıt elde edilememiştir.

___

  • Akçay, B., Arsava, A.F., Bilici, N., Eraktan, G., Karluk, S.R., Morgil, O. ve Baykal, S. (2006) “Euro Alanının Ekonomisine İlişkin Bir Değerlendirme”, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 5(2): 1-27.
  • Akçay, B. (2008) “Avrupa Birliği’nin Ekonomik Kriterleri ve Türkiye”, Maliye Dergisi, (155): 11-38.
  • Anderson, J. (1979) “A Theoretical Foundation for the Gravity Equation”, American Economic Review, (69): 106-116.
  • Antonucci, D. ve Manzocchi, S. (2006) “Does Turkey Have a Special Trade Relation With the EU? A Gravity Model Approach”, Economic Systems, (30): 157-169.
  • Arıca, F. (2014) “Türkiye’nin Dış Ticaret Potansiyelinin Genişletilmiş Linder Hipotezi Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Bir Panel Data Analizi”, yayımlanmamış Doktora Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, SBE, Çanakkale.