21. YÜZYILDA AFRİKA-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ: İKİ BİRLİK, TEK VİZYON

Afrika kıtasındaki ülkelerin çoğu az gelişmiş, geri kalmış, yoksul, gelişmekte olan ve Üçüncü Dünya ülkeleri gibi kavramlarla ifade edilen “Güney” ülkeleri arasında yer almaktadır. Afrika, sömürgeci güçlerle eşit olmayan ilişkilerini yoğunlukla 1950-1960 döneminde sürdürdüğü bağımsızlık mücadeleleri ile sonlandırmasına rağmen, 21. yüzyılın başına kadar geçen süre içerisinde silahlı çatışmaların önlenmesi, istikrarın tesis edilmesi, kıta düzeyinde entegrasyonun güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında yeterince başarılı olamadı. Afrikalı liderler, bu durumu değiştirmek ve kıtanın marjinalleşmesini önlemek amacıyla, aralarında eski sömürgeci güçlerin de yer aldığı Avrupa Birliği ile ilişkilerini derinleştirmekte ve genişletmektedirler. Afrika Birliği ile Avrupa Birliği arasında “iki birlik, tek vizyon” anlayışıyla kıta-kıta bağlamında geliştirilen bu ilişki türü, Kuzey-Güney perspektifinin yeniden analiz edilmesine olanak sağlayan bir örnek sunmaktadır.

___

  • “AB-Afrika stratejik ortaklık ilişkileri başlatıldı” (2007) Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Bölümü CRI Online, 10 Aralık, , (2 Aralık 2014)
  • 2050 Africa’s Integrated Maritime Strategy (2050 AIM Strategy) Version 1.0, (2012) “African Union”, , (30 Kasım 2014).
  • 5th EU-Africa Business Forum Joint Business Declaration at the 4th EU-Africa Summit, (2nd April 2014), EU-Africa Business Forum, , (3Aralık 2014).
  • Abraham, K. (2003) The African Quest, Jointly published by Ethiopia International Institute for Peace and Development (EHPD) & The Horn of Africa Democracy and Development (HADAD), Ethiopia.
  • ACP-EC Partnership Agreement (Cotonou Agreement), , (26 Kasım 2014).