İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA İÇEN VE İÇMEYENLERİ ALGILAMA BİÇİMLERİ

Bu çalışma ile ilköğretim birinci ve ikinci kademe öğrencilerinin sigara içen ve içmeyen bireylerin bazı olumlu ve olumsuz özelliklerini nasıl algıladıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya katılan 373 öğrencinin, 201’i (%53.9) birinci, 172’si (%44.1) ikinci kademe öğrencisidir. Araştırmada 16’sı olumlu 13’ü olumsuz olmak üzere 29 maddeden oluşan kontrol listesi kullanılmıştır. Veriler Ki Kare tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, ikinci kademe öğrencilerinin sigara içenleri cesaretli, özgür, temiz, heyecanlı ve başarılı olarak algılama düzeyleri birinci kademe öğrencilerine oranla yüksektir. İkinci kademe öğrencileri sigara içmeyenleri de daha yüksek oranda özgür ve gözde bireyler olarak algılamaktadırlar. Sigara içmeyle ilgili olumsuz özellikler dikkate alındığında, ikinci kademe öğrencilerinin birinci kademe öğrencilerine oranla sigara içenleri gergin, aptal, kendini düşünmeyen, daha çok beğenilmek isteyen, başkasına hayranlık duyan kişiler olarak algılama düzeyleri daha yüksektir. Buna karşılık birinci kademe öğrencilerin de ikinci kademe öğrencilerine oranla sigara içenleri çirkin ve kendini düşünmeyenler şeklindeki algılama düzeyi daha yüksektir. Birinci ve ikinci kademe öğrencilerinin sigara içen ve içmeyen bireyleri algılama düzeylerinde anlamlı olmayan bazı farklılıklar da vardır. Ancak algılama düzeyleri arasındaki en düşük farklılık sağlıkla ilgili maddedir.

-

By doing this study, it was intended to determine how students in the firstand second phases of primary education perceive some positive and negativepeculiarities of smoking individuals. 201 (53,9%) students from first and 172(44,1%) students from second phase, out of 373 participating students, constitutethe sample of the study. In the study, a control list that includes 16 positive and13 negative items, a total of 29 items, was used. χ2-square technique was used toanlyse the data gathered. Findings from the study showed that the second phasestudents’ perception level was higher in proportion to first phase students, inregarding smoking individuals as brave, free, clean, enthusiasm and successful.The second phase students also perceive nonsmokers as freer and more favoriteperson. Considering the negative peculiarities of smokers, the perception level ofthe second phase students was higher in proportion to the first phase students, inregarding smokers as tense, fool, individuals not thinking of themselves,individuals expecting admiration from others, individuals feeling admiration forothers. In conjunction with this, the perception level of the first phase studentswas higher in proportion to the second phase students, in regarding smokers asugly and individuals not thinking of themselves. There were significantdifferences between both groups, considering their perception levels of smokersand nonsmokers. The lowest difference, however, was found on the item relatedto health.Key words: Students, smoking, social learning.
Keywords:

-,

___

  • Tekinsoysal, S. (2003) Sigara İçen ve İçmeyen Bireylerin Sigara İçmeye İlişkin Tutumları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon: KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Yılmaz, B. (2000). Şema odaklı bilişsel terapiler. Türk Psikoloji Bülteni, 19, 53-58.