Fakülte Ölçekli Sanat Eğitiminde Üç Boyutlu Heykel Çalışmaları ve Yeni Eğilimler

Türkiye’de güzel sanatlar eğitimi veren fakültelerin müfredat programında yer alan “çağdaş sanat” dersleri resim sanatı üzerinden anlatılmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler çağdaş sanat terimini sadece modern resim sanatı ile ilişkilendirmektedirler. Bu nedenle öğrencilerin çağdaş sanatı gerektiği gibi anlayamadığı ve değerlendiremediği gözlemlenmiştir. Ayrıca çağdaş sanatlara ait ders içeriklerinin pratik anlamda da desteklenmemesi öğrencilerin bu alanla ilgili eser üretiminde önemli bir sorun haline gelmiştir. Çağdaş sanatlar ders içeriği; güzel sanatlar eğitimi bölümü programlarında yalnızca teorik anlatımlarla sınırlanmamalı, aynı zamanda da uygulamalarla (üç boyutlu ve diğer) desteklenmelidir. Bu amaçla, lisans düzeyindeki sanat eğitimcisi adaylarına yönelik olarak; üç boyutlu heykel çalışmaları ile birlikte çağdaş sanatlardaki yeni eğilimleri içeren, kuramsal-deneysel bir araştırma-inceleme modeli geliştirilmiştir. Disiplinlerarası sanat anlayışından hareketle tasarlanan bu model, çağdaş sanatların özünü öğrencilere en doğru şekilde aktarmak üzere tasarlanmıştır. Öğrencilerin çağdaş sanatlar alanında üç boyutlu çalışmalarında kuramsal bilgi ve pratik becerilerindeki kaliteyi yükseltmeyi amaçlayan bu araştırmamızda, çağdaş sanat eğitimine uygun, geleceğin sanat eğitmenlerine yönelik “Çağdaş Sanatta Yeni Eğilimler” adlı bir ders önermekteyiz. Nitel bir eylem araştırması yöntemi ile 11 haftalık süreçte 10 öğrenci ile planlanan araştırmamızın veri toplama araçları şu şekildedir: Öğrencilerin ve araştırmacıların günlükleri, görüşmeler ve workshop uygulamasına dair uzman görüşleri. Araştırmamızın bulgularında; sanat eğitimcisi adaylarının çağdaş sanatlar alanında teorik bilgi ve deneyim yönünden yetersiz oldukları ve bu alanda ön yargılı bir tutuma sahip oldukları sonucu çıkmıştır. Araştırmamızın uygulama sonucunda “Çağdaş Sanatta Yeni Eğilimler” modeli ile öğrencilerin: çağdaş sanatın yapısının, işlevinin, anlam ve öneminin farkına varan ve çağdaş sanat üretimini önemseyen yeni bir tutum içine girdikleri saptanmıştır. Buna ilaveten, önerdiğimiz bu özgün ve yeni modelin: sadece lisans son sınıf heykel öğrencilerine değil, tüm diğer sanat dallarına yönelik planlanmasına dair bir ihtiyacın belirdiği saptanmıştır.

Three-Dimensional Sculpture Studies and New Trends at The Faculty Scale Art Education

‘Contemporary Art’ courses are taught through the pictorial arts at the educational faculties of fine arts in Turkey. For this reason, students associate the contemporary art term only with modern pictorial art. Therefore, it is observed that students are not capable of evaluating and understanding the contemporary art. In addition to these, course contents of the contemporary arts are not given in practical sense, resulted in a serious problem in producing works in the related area. The contents of contemporary courses should not be limited to theory-based telling at the educational programs of fine arts, but also they must be supported with practices (by means of three dimensional methods and the others). For this purpose, this research and investigating model comprising theoretical and practical studies in the field of three-dimensional sculpture studies and new tendencies has been developed towards the students who will be art teachers. This study has been designed to explain the true meaning of contemporary art to the students, through benefiting from the interdisciplinary art approach. For this reason we propose a course under the title of “New Trends in Contemporary Art” which is relevant to contemporary art education, and in our study we aim to increase the quality of practical skills of the candidate art teachers. The data that we obtained from our quantitative activity research based on 10 students during a period which lasted for 11 weeks are as follows: dairies of the student and the researchers, interviews and expert evaluations on workshop activities. The findings are that: the candidate art teachers lack of theoretical knowledge and the experience and they have prejudices. The experimental follow up of our research revealed that in line with the “New Trends in Contemporary Art” model: students are aware of the structure, function, meaning and importance of the contemporary art, and they giving value for it. Additionally, it has been concluded that this genuine and new model that we proposed has not only been for the needs of the sculpture students, who are in their last university education year, but also for all other art branches.

___

  • Akkaya, T. (2014). Akademik ve disiplinlerarası yeni sanat eleştirisi Kuramı. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat.
  • Artun, A. (2014). Sanat Müzeleri Müze ve Modernlik. (3. Baskı). İstanbul: İletişim.
  • Bell, J. (2009). Sanatın yeni tarihi. (U.C. Ünlü, N. İleri, R. Gürtuna, Çev.). İstanbul: NTV.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. (19. Baskı). Ankara: Pegem.
  • Cauquelin, A. (2016). Çağdaş Sanat (Kültür Kitaplığı), (2. Baskı), (Avcı Ö., Çev.), Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Germaner, S. (1997). 1960 Sonrası sanat, akımlar, eğilimler, gruplar, sanatçılar, İstanbul: Kabalcı.
  • Huntürk, Ö. (2016). Heykel ve sanat kuramları, İstanbul: Hayalperest.
  • Jencks, C. (1989). What is post-modernizm?. London: St. Martin’s Press.
  • Kuspit, D. (2010). Sanatın sonu. (Y. Tezgiden Çev.). (3. Basım). İstanbul: Metis.
  • Lorente, J.P. (2016). Çağdaş sanat müzeleri. İstanbul: Koç Üniversitesi.
  • Robinson, K. (2003). Yaratıcılık: Aklın sınırlarını aşmak, (N.G. Koldaş, Çev.), İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Saehrendt, C. ve Kittl, S.T. (2012). Bunu ben de yaparım! (Z. A. Yılmazer, Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • San, İ. (2004). Sanat ve eğitim: yaratıcılık, temel sanat kuramları, sanat eleştirisi yaklaşımları. (3. Baskı). Ankara: Ütopya.
  • Tolstoy, L.N. (2013). Sanat nedir? (M. Beyhan, Çev.). (5.Baskı). İstanbul: Türkiye İş Bankası.
  • Topuz, S. (1997). “20. Yüzyılda heykel–malzeme ilişkileri, değişim ve dönüşümler”, Arredemanto Dekorasyon, (ss.141-144), Temmuz-Ağustos.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Nitel araştırma yöntemleri. (9. Baskı).Ankara: Seçkin.
  • Whitham, G. ve Pooke, G. (2013). Çağdaş sanatı anlamak, (T. Göbekçin, Çev.) (2. Basım), İstanbul: Optimist.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8889
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi