İNSİDENTAL SPLENEKTOMİYLE SONUÇLANAN İATROJENİK YARALANMALARDA ALTTA YATAN NEDENLER NELERDİR?

Amaç: Cerrahi raporlar özellikle farklı nedenlerle yapılan operasyonlar esnasında gerçekleşen insidental splenektomiler hakkında detaylı bilgi içermezler. Bu çalışma kliniğimizde uygulanan iatrojenik splenektomileri analiz etmek ve predispozan faktörleri değerlendirmek amacıyla düzenlendi. Hastalar ve Yöntem: 10 yılı aşkın bir sürelik bu çalışmada splenektomi operasyonu geçiren tüm hastalar analiz edildi. Bu hastalar arasında iatrojenik splenektomi uygulanan hastaların demografik özellikleri, insizyon tipleri, primer operasyon prosedürleri, yaralanma lokalizasyonları ve mekanizması kaydedildi. Bulgular: Yaş ortalaması 63.9 olan 19/322 (%5.9) hasta saptandı. İatrojenik splenik yaralanma nedeniyle splenik travma saptanan hastalarda en sık gözlenen primer operasyon üst gastrointestinal prosedürler (%63) ve en sık insizyon tipi ise göbek üstü ve/veya göbek altı orta hat insizyonu (%72) idi. Splenik yaralanmadaki en çok katkısı olan faktör operasyon esnasındaki traksiyon (%52) olarak tespit edildi. En sık yaralanma lokalizasyonu ise 8 hastada olmak üzere splenik hilus idi. Sonuç: Splenektomi sadece postoperatif dönemde değil aynı zamanda uzun sürelik takip döneminde de immonolojik defektler nedeniyle ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için planlanan cerrahiye en uygun insizyon yapılmalı ve uygun retraktor seçimi ile ameliyatta etkin görüş sahası sağlanabilmelidir. Eğer iatrojenik yaralanma olursa günümüzdeki teknik gelişmeler kullanılarak organ koruyucu prosedür uygulanmaya çalışılmalıdır.

-

-
Keywords:

-,

___

  • 1. Carmignani G, Traverso P, Corbu C. Incidental splenectomy during left radical nephrectomy: reasons and ways to avoid it. Urol Int 2001;67:195-198.
  • 2. Cassar K, Munro A. Iatrogenic splenic injury. J R Coll Surg Edinb 2002;47:731-741.
  • 3. Polo Sabau J, Peligros Gomez MI, Carrion Galindo R, Polo Melero JR, Menarguez Palanca J. Splenectomy indications at a general hospital Rev Clin Esp 1999;199:126-131.
  • 4. Coon WW. Iatrogenic splenic injury. Am J Surg 1990;159:585-588.
  • 5. Danforth DN Jr, Thorbjarnarson B. Incidental splenectomy: a review of the literature and the New York Hospital experience. Ann Surg 1976;183:124-129.
  • 6. Peck, D. A, Jackson, F. C. Splenectomy after surgical trauma. Arch. Surg 1964;89:54.
  • 7. Rogers DM, Herrington JL Jr, Morton C. Incidental splenectomy associated with Nissen fundoplication. Ann Surg 1980;191:153-156.
  • 8. Dowdall JF, McAnena OJ. Linear stapling of the short gastric vessels reduces blood loss and splenectomy at oesophageal and gastric surgery. Surg Endosc 2006; 20:770-772. Epub 2006 Jan 19.
  • 9. Kyaw MH, Holmes EM, Toolis F, et al. Evaluation of severe infection and survival after splenectomy. Am J Med 2006;119:276.e 1-7
  • 10. Standage BA, Goss JC .Outcome and sepsis after splenectomy in adults. Am J Surg 1982 ;143:545-548.
  • 11. Peters TG, Steinmetz SR, Cowan GS Jr. Splenic injury and repair during bariatric surgical procedure.South Med J 1990;83:166-169.
  • 12. Eaton MA, Valentine J, Jackson MR, Modrall G, Clagett P. Incidental splenic injury during abdominal vascular surgery: a case-controlled analysis. J Am Coll Surg 2000;190:58-64.
Marmara Medical Journal-Cover
  • ISSN: 1019-1941
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ZELLWEGER SENDROMU ÖN TANILI HASTADA MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME SIRASINDA ANESTEZİK YAKLAŞIM

Berrin IŞIK, Hande ARPACI, Gözde KARACA, Ömer KURTİPEK

BRUSELLOZUN İLK BULGUSU OLARAK BRUSELLA EPİDİDİMO-ORŞİTİ: BİR OLGU SUNUMU VE LİTERATUR DERLEMESİ

Yılören TANIDIR, Abdülkadir GÜMRAH, Cem AKBAL, Tufan TARCAN

İSTANBUL’DA BİR TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNDE YATAN HASTALARIN MEMNUNİYET DÜZEYİ

Muhammed ÖNSÜZ, Ahmet TOPUZOĞLU, Utku CÖBEK, Sercan ERTÜRK, Fatma YILMAZ, Selim BİROL

Zellweger sendromu ön tanılı hastada manyetik rezonans görüntüleme sırasında anestezik yaklaşım

Berrin IŞIK, AYŞE HANDE ARPACI, Gözde KARACA, Ömer KURTİPEK

ACİL SERVİSE BAŞVURAN ZEHİRLENME OLGULARININ GERİYE DÖNÜK ANALİZİ

Onur YEŞİL, Haldun AKOĞLU, Özge ONUR, Özlem GÜNEYSEL

In vitro effects of intravenous propofol infusion on cytokine gene expression in rats

Emel ÖZVEREN, Feyza İNCİ, Rüya GÖZ, F. Yılmaz GÖĞÜŞ, Mustafa DENİZ

75 YAŞ VE ÜZERİ LOKAL İLERİ VE METASTATİK KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE PRİMER VE PALYATİF TEDAVİ OLARAK RADYOTERAPİ UYGULAMASI: 45 VAKANIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE LİTERATÜR İNCELEMESİ

Görkem AKSU, Merdan FAYDA, Mert SAYNAK, Esra KAYTAN SAGLAMER, Ethem NEZİH ORAL, Ahmet KİZİR, Ahmet KARADENİZ

Radiotherapy as the primary and palliatıve treatment for 75 years and older patients with locally advanced and metastatic non-small cell lung cancer: Analysis of 45 cases wıth a review of the literature

Görkem AKSU, Merdan FAYDA, Mert SAYNAK, Esra Kaytan SAĞLAMER, Ethem Nezih ORAL, Ahmet KİZİR, Ahmet KARADENİZ

KONJENİTAL TOXOPLASMA GONDİİ ENFEKSİYONU

NAZAN DALGIÇ

Double intrauterine device: Presented with protruding urethral stone

Engin KANDIRALI, Mehmet Ata TOPÇUOĞLU, Atilla SEMERCİÖZ, Ahmet METİN