MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL SERMAYE PROFİLLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Bu çalışmada, meslek yüksekokullarında eğitim gören üniversite öğrencilerinin sosyal sermaye profillerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Literatürde sosyal sermaye konusunda yapılan çalışmaların sayısı son yıllarda artmakla birlikte üniversite öğrencileri özelinde yapılmış çalışma sayısının yok denecek kadar az olması bu araştırmanın temel güdüsünü oluşturmuştur. Çalışmada, Onxy ve Bullen tarafından geliştirilen ve Ardahan (2012) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Sosyal Sermaye Ölçeği” ile Gökçe ve Ekşi Uğuz (2009)’un geliştirdiği anket formu harmanlanmış ve oluşturulan yeni anket formu meslek yüksekokulunda öğrenim gören 450 öğrenciye uygulanmıştır.İstatistik analizleri sonucunda, meslek yüksekokulu öğrencilerinin sosyal sermaye düzeyi beklenenin aksine yüksek çıkmamıştır. Araştırmadan, meslek yüksekokulu öğrencilerinin sosyal sermaye profillerini belirlemede kullanılacak ölçeklerin mümkün olduğunca çok değişkeni barındırması gerektiği, ancak yine de soyut bir kavram olan sosyal sermayeyi ölçmenin zor olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın tüm üniversite öğrencilerine genellenmesi güç olmakla birlikte bu konuda yapılan her araştırmanın, elde edilen sonuçlara katkı sağlayan ve onları zenginleştiren bir adım olduğu düşünülmektedir. 

___

  • ABDİOĞLU, Hasan ve YAVUZ, Seren (2013), “İşletmelerde Sosyal Sermayenin Ölçümlenmesi ve Raporlanmasına Yönelik Bir Araştırma”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, C:15, S:1, ss.25-56.
  • ADAM, Frane ve BORUT, Roncevic (2003), “Social Capital: Recent Debates and Research Trends”, Social Science Information Journal, C:42, S:2, ss.155-183.
  • ARDAHAN, Faik (2012), “Sosyal Sermaye Ölçeği geçerlilik güvenirlilik çalışması”, International Journal Of Human Sciences, C:9, S:2, ss.773-789.
  • BOURDIEU, Pierre (1986), The Forms Of Capital. [Sermaye Şekilleri]. In John G. Richardson (Ed.), Handbook Of Theory And Research For The Sociology Of Education, Greenwood, New York.
  • COLEMAN, James (1988), “Social Capital in The Creation Of Human Capital”, American Journal of Sociology, S:94, ss.94-120.
  • ERBAŞI, Ali (2015), “İlçeler Düzeyinde Sosyal Sermaye Analizi: Konya ve Karaman Örneği”, Sosyoekonomi Dergisi, C:23, S:25, ss.47-78.
  • ERSELCAN, Feray (2009), “Disiplinlerarası Ortak Bir Çalışma Alanı Olarak Sosyal Sermaye”, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, C:35, S:2, ss.248-256.
  • FIELD, John (2006), Sosyal Sermaye (Çev. Bahar Bilgen ve Bayram Şen), Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • FUKUYAMA, Francis (1999), “Social Capital and Civil Society”, The Institute of Public Policy Conference, 1 October, Virginia.
  • GÖKÇE Orhan ve EKŞİ UĞUZ Hülya (2009), “Selçuk Üniversitesi Öğrencilerinin Sosyal Sermaye Profilleri Üzerine Bir Çalışma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, S:18, ss.323-352.