ANGELA CARTER’IN YENİ HAVVA’NIN ÇİLESİ ADLI ROMANINDA GROTESK BEDENLER VE MEKANLAR

Angela Carter’ın geniş yankı uyandırmış olan Yeni Havva’nın Çilesi adlı romanı, karanlık, çürümüş ve yıkıcı bir ortamın toplumsal cinsiyet ve politika ile ikiliklerin çöküşü gibi meselelerin sorunsallşatırılmasına arka plan oluşturduğu distopik bir metindir. Romanın ikilikleri parçalarına ayırmasına odaklanmak – özellikle insan ve insan olmayan, biyolojik beden ve makina, içerisi ve dışarısı, insan eliyle yapılmış ve doğal gibi ikiliklerin arasındaki problematik farklılık bağlamında odaklanmak – önemlidir. Bu parçalara ayırma durumu özellikle Eve/lyn, Mother, Zero ve Tristessa adlı karakterlerin fiziksel tasvirlerinde aşikardır. Bu karakterlerin hepsi “fazlalık” biçimleri olarak sunulmaktadır. Dahası, işgal ettikleri mekanlar bunların fazlalıklarını ve de grotesk tasvirlerini pekiştirip yeniden üretmektedir. Bu bağlamda, bu makale Yeni Havva’nın Çilesi’ndeki grotesk mekanlarda var olan grotesk bedenlerin, beden ve çevre arasındaki ilişkiyi ekolojik bir çerçevede tartışmaya olanak sağlamakta olduğunu söylemektedir.

GROTESQUE BODIES AND SPACES IN ANGELA CARTER’S THE PASSION OF NEW EVE

Angela Carter’s widely-acclaimed novel The Passion of New Eve is a dystopian text in which a bleak, rotten, and destructive setting provides the backdrop for the problematization of such issues as gender and politics, and the collapse of binaries. It is significant to focus on the novel’s dismantling of binaries, especially in terms of the problematized distinction between human and non-human, biological body and machine, inside and outside, man-made and natural. Such dismantling is especially manifest in the physical characterization of Eve/lyn, the Mother, Zero, and Tristessa. All of these characters are presented as forms of excess. Moreover, the spaces they inhabit reinforce and perpetuate their excessiveness as well as grotesque depictions. In this respect, this paper argues that grotesque bodies embedded within grotesque landscapes in The Passion of New Eve makes it possible to have an ecological discussion of the relationship between the body and the environment. 

___

  • BAKHTIN, MIKHAIL (1965), Rabelais and His World. Trans. H. Iswolsky. Indiana UP, Bloomington. CARTER, Angela (1982), The Passion of New Eve. Virago, London. DESCARTES, René (1995). Discourse on the Method and the Meditations. Trans. F. E. Sutcliffe. Penguin, London. GATENS, Moira (1996), Imaginary Bodies: Ethics, Power and Corporeality. Routledge, New York and London. MCAULEY, Alex (2008), “Surfing the Interzones: Posthuman Geographies in Twentieth Century Literature and Film.” Diss. U of North Carolina at Chapel Hill. MERCHANT, Caroline (1989), Ecological Revolutions: Nature, Gender, and Science in New England. U of North Carolina P, Chapel Hill. RUSSO, Mary (1994), The Female Grotesque: Risk, Excess and Modernity. Routledge, New York and London. THOMPSON, D (1997), The End of Time: Faith and Fear in the Shadow of the Millennium. Minerva, London.