Performansa dayalı ödeme: sağlık bakanlığı uygulaması

Çalışanlara yapılan ödeme biçimleri çok çeşitlidir. Bunlardan biri de performansa dayalı ödeme sistemidir. Son yıllarda performansa dayalı ödeme sistemleri çok önem kazanmıştır. Kamu sektöründen ziyade özel sektörde uygulama alanı bulmuştur. Ülkemizde sınırlı olarak uygulanmaktadır. En başarılı uygulandığı kurum ise Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Bakanlığı performans kriterlerini çok iyi bir biçimde ortaya koymuş ve oluşturduğu puanlama yöntemiyle performans değerlemesi yapmaktadır. Kapsam dahilindeki personele performansa dayalı ödeme yapılmaktadır. Personelin performansındaki artış sistemin başarısının kanıtıdır. Ancak, her sistemin başarılı yönleri olduğu kadar eleştirildiği yönleri de bulunmaktadır. Önemli olan uygulanabilir bir sistemin kurulması ve sürekli gelişen şartlara paralel olarak güncellenmesidir.

Performance- based payment: implementation of the ministry of health

Of employees are many and varied forms of payment. One of these is performance-based pay system. Performance-based pay systems has gained much attention in recent years. Range of applications are mosyly found in the private sector rather than in the public sector. The application of performance based payment in our country is limited as well. One of the most successful implementations has been applied in the Ministry of Health. Ministry of Health has put out a very good performance criteria. In this implementation, performance evaluation has been based on some form of scoring which is also predetermined on the basis of accepted criteria. Performance payment to the personnel is made within the scope of this scoring. One of thesys tern's success area could be seen as an increase in staff performance. However, besides some of the successful aspects of each system, there are some negative sides as well. The important thing is the establishment of a system which is evolving in parallel and constantly to meet with the changing environment.

___

Aydın, S. (2008), "Sağlıkta Performans: Ne İçin Nereye Kadar", http: //www.performans, saglik.gov .tr/content/files/performansjyazilari/performa ns_nereyekadar.pdf (Erişim Tarihi 21/02/2011).

Aydoğdu, F. (2005), "Mevcut Maaş Sistemi ve 1990 Sonrası Personel Giderlerinin Bütçe ile İlişkisi", Devlet Bütçe Uzmanlığı Araştırma Raporu, Ankara

Balcı, A. ve Kırılmaz, H. (2005), "Performansa Dayalı Ücretlendirme Sistemleri ve Kamu Sektöründe Uygulanabilirliği", Bilgi Çağında Türk Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması-I, Ed. Ahmet Nohutçu ve Asım Balcı, Beta Yayınlan İstanbul.

Benligiray, S. (2007), Ücret Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul.

Can, H. (2005), Organizasyon ve Yönetim, Siyasal Kitabevi, Ankara.

Ceylan, Z. (2009), "Performansa Dayalı Ücretlendirme Modelleri ve Türkiye Açısından Bir Değerlendirme", Sayıştay Dergisi, Temmuz-Aralık Sayısı 74-75.

Demir, M. ve Güler, H. (2008), "Sağlıkta Performansın Performansına Eleştiriler", http://www.performans.saglik.gov.tr/content/files/performans_yazilari/performa ns_nereyekadar.pdf (Erişim Tarihi 21/02/2011).

Güler, H. (2010), "Sağlık Sistemimizde Değişim ve Gelişim Perspektifinden İlkler: IlI.Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi", Sağlığın Başkenti DeVgisi, Eylül-Aralık Sayısı.

Kestane, D. (2003), "Performansa Dayalı Ücret Sistemi ve Kamu Kesiminde Uygulanabilirliği", Maliye Dergisi, Ocak-Nisan Sayısı, 142.

Özer, A. (2009), "Performans Yönetimi Uygulamalarında Performansın Ölçümü ve Değerlendirilmesi", Sayıştay Dergisi, Nisan-Haziran Sayısı, 73.

Özkaya, Y. E. (2010), Ufuk Üniversitesi, İnsan Kaynakları Yönetimi Ders Notları.

Öztürk, A. (2010), "Sağlıkta Performans ve Kalite", Sağlık Dergisi, Eylül Sayısı.

Sağlık Bakanlığı (2006), "Sağlıkta Performans Yönetimi", Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara.

Sağlık Bakanlığı (2008), "Sağlıkta Dönüşüm, Performans Toplantıları-2", Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara.

Sabuncuoğlu, Z. (2000), İnsan Kaynakları Yönetimi, Ezgi Kitabevi, Bursa.

Usta, A. (2010), "Kamu Kurumlarında Örgütsel Performans Yönetim Süreci", Sayıştay Dergisi, Temmuz-Eylül Sayısı, 78.