TÜRKİYE’DE UYGULANAN VERGİ POLİTİKALARININ TARİHSEL GELİŞİMİ VE KURUMSAL İKTİSAT ÇERÇEVESİNDE ELEŞTİRİSİ

Vergileme süreci, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de siyasi iktidarların ideolojileriyle uyumlu olarak ortaya koydukları politika tercihleri paralelinde ilerlemektedir. Seçilmiş hükümetlerin uygulamaya koyduğu politikalar neticesinde oluşan vergi iklimi beraberinde yeni bir uyum sürecini getirir. Değişen vergileme politikaları mükelleflerin harcama, tüketim, tasarruf davranışlarını, mülkiyet anlayışlarını ve dolayısıyla vergi kültürlerini etkilemekte olup bu dinamik ve dairesel çevrim devam etmektedir. Uzun yıllar süren vergi politikalarının meydana getirdiği vergi kültürü yanında vergi ahlakı ve vergi uyumunun anlaşılabilmesi ancak ve ancak ilgili döneme tekabül eden konjonktürel şartların tarihsel bir perspektifte ele alınması ile daha iyi anlaşılabilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti’nde kuruluştan günümüze uygulanmakta olan vergi politikaları iki temel döneme ayrılarak kronolojik bir yöntem ile özetlenmiş olup son bölümde politikalar Kurumsal İktisat penceresinden eleştirilerek tartışılmaya çalışılmıştır.

HISTORICAL DEVELOPMENT OF THE TAX POLICIES APPLIED IN TURKEY AND CRITISISM WITHIN THE PERSPECTIVE OF INSTITUTIONAL ECONOMICS

The taxation process in our country proceeds in parallel with the policy preferences put forward by the politicians in line with their ideologies as in the world. The tax climate that emerges as a result of the policies implemented by the elected governments brings along a new adaptation process. Changing taxation policies affect taxpayers’ spending, consumption and saving behavior, their preception of private equity and eventually their tax culture, and this dynamic and circular cycle continues. Understanding tax ethics and tax compliance, as well as tax culture created by long-run tax policies, can only be better understood by considering the conjunctural conditions corresponding to the relevant period in a historical perspective. In this study, tax policies being implemented today from the establishment in the Republic of Turkey is divided into two basic periods and summarized in a chronological term policies have been discussed in the last chapter criticized by considering the Institutional Economics.

___

Mali Çözüm-Cover
  • ISSN: 1303-5444
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası