Otomatik konumlanabilen konveyör sistemi

Bu çalısmada, kamyon kasasından yere, yerden kamyon kasasına veya düz olarak yük tasıma sağlamak için PLC kontrollü otomatik yönlenebilen bir konveyör sistemi gerçeklestirilmistir. Prototip olarak gerçeklestirilen bu sistem, mesafe olarak ve yükseklik olarak büyütülüp kolayca üretilebilir. Tasarlanan sistemim kontrolü için kapasitif sensörler kullanılmıstır. Konveyör dikey hareketini iki adet asenkron motordan sağlamaktadır. Yatay hareketini ise, tek yönde hareket eden bir adet asenkron motorlarla gerçeklestirmektedir. Tasarlanan sistem çalısmasında istenilen hareketleri basarıyla gerçeklestirmektedir.

Automaticly positioned conveyor system

In this study, PLC automatic controlled cargo transport conveyor system had been manufactured for trucks. The system was desined as a prototype. Capacitive sensors were used to control the system. Vertical movement of the conveyer was controlled by two asynchronous motors. One asynchronous motor was used to control the horizontal movement of the conveyor. The prototype successfully performed desired movements.

___

  • 1. Yücelen, T., 2005, "SIMATIC S7-400 PLC İle Konveyör Otomasyonu ve Buna iliskin SCADA Yazılımının Gerçeklestirilmesi ", Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Kontrol Mühendisliği Programı Elektrik-Elektronik Fakültesi, İstanbul.
  • 2. Çilek, A., 2005, "PLC (Programlanabilir Lojik Kontrol Cihazı) ve SCADA (Yönetsel Denetim ve Veri Toplama) ile Endüstriyel Otomasyon Uygulaması", Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • 3. Akçalı, İ. D., 1999, “Otomatik Kontrol”, Ç.Ü. MACTİMARUM Yayın No:9, S:272, Adana.
  • 4. Ünlü, İ., 2009, “Tarımsal Ürünlerin Bazı Mekanik Özelliklerini Belirlemede Kullanılacak Otomatik Kontrollü Test Cihazı Tasarımı", Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • 5. Alım, Y., Yavuz, S., Doğar, M., 1986, “Konveyör Seçimi ve Tasarımı”, Sınai Eğitim Gelistirme Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • 6. Özençi, M.T., 1986, “Konveyör Bantları”, Eregli Demir ve Çelik Fabrikaları Egitim Müdürlügü Yayınları.
  • 7. Asık, E., (1988), “Bantlı Konveyörler”, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yayını, No:98, Ankara.
  • 8. Yıldırım, T., Vatansever, S., Karabıyır, O., Öztemur, M., 2007, “Konveyör Bant Üzerinde Sıvı Dolumu Ve Karısımı Yapan Otomasyon Sistemi”, Proje Çalısması, Yıldız Teknik Üniversitesi- Elektronik Ve Haberlesme Mühendisliği Bölümü, İstanbul.
  • 9. MEGEP, 2009, “Makine Teknolojisi Hareket ve Güç İletme Elemanları3”, s: 19-20, Ankara, (2006), Erisim:http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/521MMI181.pdf
  • 10. Çankır, K., "Lastik Konveyör Bantlarının Eklenme Yöntemleri ve Teknik Ayrıntıları", Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay (Antakya), 73s, (2006).
  • 11. Aksoy, S., “Proses Kontrol Ders Notu”, Sakarya Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Adapazarı, 2008.