TÜRKİYE'NİN BAŞLICA OROJENİK OLAYLARI VE PALEOCOĞRAFİK EVRİMİ

Bu kısa makale, /azarın 1959da M.T.A. Dergisinde (no. 53) yayınlanmış olan «Türkiye'nin Orojenik Gelişmesi» adlı çalışmasının bir devamıdır. Burada, başlıca orojenik olaylara bağlı olarak gelişen paleocoğrafik evrim bahis konusu edilmektedir. Özellikle, Alpin öncesi orojenezlerle ilk, orta ve geç Alpin hareketlerin etki alanları belirtilmekte ve Paleozoyik, Alt Kretase, Üst Kretase-Paleosen sonunda ve Miyosen başındaki paleocoğrafik durumlar, bu dönemlerdeki kara ve deniz bölgeleri ayrı ayrı haritalar üzerinde gösterilmektedir. Ayrıca, Türkiye'nin bugünkü jeoloji yapısını özetle yansıtan, basitleştirilmiş bir tektonik harita da makaleye eklenmiştir. 

MAIN OROGENIC EVENTS AND PALEOGEOGRAPHIC EVOLUTION OF TURKEY

 The results briefly outlined here represent the continuation of the author's research upon the geotectonic evolution of Turkey previously published under the title of «Orogenic Evolution of Turkey (I959)». This part of the work principally comprises the effects of the Prealpine-Alpine orogenic events and related changes in the paleogeography of the region. In particular, evidences on the Precambrian, Caledonian and Hercynian movements of the Premesozoic era together with the Early-Middle and Late-Alpine phases of the MesozoicCenozoic period are discussed. Paleogeographic evolution related to these movements is demonstrated as series of maps and a simplified tectonic map which shows present-day structural features of Anatolia is given. 

___

  • ABDÜSSELÂMOĞLU, Ş. (1959): Almacık dağı ile Mudurnu ve Göynük civarının jeolojisi. Fen. Fok. Monog., sayı 14, İstanbul.
  • BLUMENTHAL, M. (1952): Das Taurische Hochgebirge des Aladağ, neuere Forschungen zu seiner Geographie, Stratigraphie und Tektonik. M.T.A. Yayınl., seri D, no. 6, Ankara.
  • (1956): Yüksek Bolkardağ'ın kuzey kenar bölgelerinin ve batı uzantılarının jeolojisi. M.TA Yayınl., seri D, no. 7, Ankara.
  • BRİNKMANN, R. (1972): Mesozoic troughs and crustal structure in Anatolia. Geol. Soc. Am. Bull., vol. 83, p. 819-826, Mârch 1972.
  • KETİN, İ. (1953): Tektonische Untersuchungen auf den Prinzeninseln nahe İstanbul. Geo/. Rundschau. Band 41, p. 161-172.
  • (1959): Türkiye'nin orojenik gelişmesi. M.T.A. Derg., no. 53, Ankara.
  • (1966a): Anadolu'nun tektonik birlikleri. M.T.A. Derg., no. 66, Ankara.
  • (I966b): Güneydoğu Anadolu'nun Kambrien teşekkülleri ve bunların Doğu İran Kambrieni ile mukayesesi. M.T.A. Derg., no. 66, Ankara.
  • TOKAY, M. (1952): Karadeniz Ereğlisi-Alaplı-Kızıltepe-Alacaağzı bölgesi jeolojisi. M.T.A. Mecm., 42/43, Ankara