SİRYA İLE ARDANUÇ ARASINDAKİ BÖLGENİN JEOLOJİSİ HAKKINDA

Bu jeolojik araştırma, Mayıs-Ağustos 1960 tarihleri arasında Artvin ilinin merkezî kısmında yapılmıştır. Bu bölgenin genel jeolojik haritası 1:42 000 ölçekli Ardanuç topografik haritasına dayanmaktadır. Artvin ilinin orta bölgesinin bir kısmı olan bu dağlık bölge, Artvin'in doğusunda bulunmakta olup, Doğu Pontidler'in blok halindeki fay bölgesine aittir. WNW-ESE da bulunan bir kesit, bölgenin dağlık karakterini temsil eder; 7.5 km lik bir yatay uzaklıkta yükseklik, 200 ile 2000 metre arasında değişmektedir. Bölgede pek az orman vardır, daha çok çam ağaçları bulunmaktadır.

A CONTRIBUTION TO THE GEOLOGY OF THE REGION BETWEEN SİRYA AND ARDANUÇ

This geological investigation of the central part of the province of Artvin was carried out between May and August, 1960. The general geological map of this area is based on the topographical map of Ardanuç 1 : 42,000. This mountainous area—a part of the central region of the province of Artvin—is located eastwards of the city of Artvin. It belongs to the block - faulted area of the eastern Pontides. The mountainous character of this area is represented by a WNWESE section; the altitude is changing from +200 m till +2000 m at a horizontal distance of about 7.5 km. The whole area is thinly forested, mostly with pine trees. 

___

  • GATTİNGER, T. E.; ERENTÖZ, C.; KETİN, İ. (1962): Türkiye Jeoloji Haritası (Trabzon Paftası, l : 500 000).
  • POLLAK, A. (1961) : Karadeniz sahilinde, Giresun vilâyeti dahilinde Lahanos cevher yatakları. M.T.A. Derg., no. 56, Ankara.
  • SCHULTZE-WESTRUM, H. H. (1961) : Giresun civarındaki Aksu deresinin jeolojik profili — Kuzeydoğu Anadolu'da Doğu Pontus cevher ve mineral bölgesinin jeolojisi ve maden yatakları ile ilgili mütalâalar. M.T.A. Derg., no. 57, Ankara.
  • WIJKERSLOOTH, P. de (1946) : Karadeniz doğu sahilleri cevher bölgesi ve bilhassa Kuvarshane bakır yatakları (vilâyet Çoruh) hakkında bazı malûmat. M.T.A. Mecm., no. 1/35, Ankara.
  • ZANKL, H. (1961) : Magmatismus und Bauplan des Ostpontischen Gebirges im Querprofil des Harşit Tales, NE Anatolien. Geol. Rundschau, Bd. 51.