BABADAĞ KALEDONİEN MASİFİ VE ANTRAKOLİTİK ÖRTÜLERİ

Denizli'nin güney tarafında yükselen Babadağ (Akbabadağı, 2308 m) WNWESE doğrultusunda küçük bir sıradağ halinde uzanır. Kuzeydoğu yamaçları derin vadilerle yarılmış olup, daha ziyade metamorfik formasyonlarla, fosilli Silurien tabakalarından müteşekkildir. Güney ve güneybatı yamaçları ile zirve nahiyelerinde ise, fosilli Antrakolitik (Karbonifer-Permien) arazisi vardır. Silüriene ait arazi ile çevresindeki metamorfik formasyonların üzerinde arızalı bir rölyef göze çarpar. Antrakolitik kalkerlerin üzerinde karstik rölyef şekilleri, şist ve greler üzerinde de yaylalar gelişmiş bulunur. Zirve nahiyelerinin kuzey ve kuzeydoğuya bakan yamaçlarında yer yer Pleistosen glâsyasyonunun morfolojik şekilleri müşahede edilir.

LE MASSIF GALEDONIEN DE BABADAĞ ET SES COUVERTURES ANTHRACOLITHIQUES

La montagne de Babadağ (Akbabadağı), situee dans la region Egeenne de la Turquie, s'eleve, au SW de la ville de Denizli, a plus de 2300 m (2308 m). Elle apparait comme une petite chaine accidentee s'allongeant en direction ESE - WNW sur 40-50 km; sa largeur atteint 15 a 20 km. Ses versants nord abrupts sont entailles par des vallees profondes; au contraire, ses versants sud et les environs des hautes cimes, representent souvent les plateaux karstiques; les reliefs schisteux accidentes ont entames par des vallees en gorges. La topographie karstique se continue surtout vers la plaine de Tavas. Le relief glaciaire pleistocene se voit, plutot, entre les cimes d'Akbabatepesi, de Karababatepesi et d'Akdağ.

___

  • PHILIPPSON, A. (1914) : Reisen und Forschungen im westlichen Kieinasien. Peterm. Min. no. 177-180, Heft. IV, pp. 92-94.
  • INSTITUT M.T.A. (1912-45) : Garte geologique de la Turquie, 1:800 000, Ankara.
  • YALÇINLAR, İ. (1956) : Sur la presence de couches fossiliferes paleozoiques dans le massif d'Akbabadağı (Turquie). C.R. Somm. S.G.F., no. 13-14, pp. 276-278.
  • (1962) : Terrain cambro-silurien d'Akbabadağı (Turquie). C.R. Somm. S.G.F., no. 2 p. 51.
  • NEBERT, K. & RONNER, F. (1956) : Alpidische Albitisationsvorgänge im Menderes Massiv und dessen Umrahmung. M.A.T. Bull., na. 48, Ankara.
  • OPPENHEIM, P., (1918) : Das Neogen in Kleinasien. Ztsch. Deutsch. Geol. Ges., t. 70, pp. 136-156.