OZLU BÖLGESİ KÖMÜR DAMARLARININ KISA NİCEL PALİNOLOJİK ETÜDÜ VE KILIÇ DAMARLAR SERİSİNİN YAŞI HAKKINDA GÖRÜŞLER

E.K.İ. Kozlu bölgesinde 1969 sonunda işletilmekte olan veya galerilerde mostra veren bütün kömür seviyelerinden alınan numunelerin generik palinolojik incelemesi yapılmış, ilerideki damar teşhislerine temel teşkil edebilecek pollinik spektralar düzenlenmiş ve «Kılıç Damarlar Serisi» olarak tanınan damarlar ile Vestfaliyen A nın normal serisi arasındaki yaş bağıntısı araştırılmıştır. Makrofitopaleontolojik bulgularla Büyük Kılıç damarının tabanından geçtiği öne sürülen Namuriyen-Vestfaliyen A sınınnın değeri ise, bu sınırın altında kalan Ali Molla damarının palinolojik etüdü ve yukarıda söz konusu edilen karşılaştırma muvacehesinde yeniden tartışılmaktadır. 

Etude Palynologique Quantitative Sommaire des Veines de Houille du Groupe de Kozlu et Considerations sur I'age de la des Veines

 L'etude palynologique, portant seulement sur les genres de forme de pollenospores, est realisee pour l'ensemble des echantillons preleves a toutes les veines de houille exploitees dans le Groupe de Kozlu des Houilleres d'Ereğli. II a ete egalement precede a une etude palynologique globale de quelques veines sans valeur economique mais dont la position stratigraphique par rapport aux veines nommees est etablie avec certitude. Les spectres polliniques de tous les niveaux de houille ont ete prepares en vue de servir de base pour les identifications de veines. La relation d'age, voire meme une correlation directe, entre les veines de la serie normale de l'Assise de Kozlu (Westphalien A) et la serie de veines connues sous le nom de «veines Kılıç» («Etage des Kilits» de G. Ralli, correspondant a un complexe Namurien sup. + Westphalien A inf.) est discutee, en meme temps que la valeur de la limite NamurienWestphalieri naguere definie d'apres des considerations purement macropaleontologiques.

___

AĞRALI, B. (1969): Amasra ve Zonguldak havzalarındaki Alt Karbonifer seviyelerinin palinolojik mukayesesi. T.f.K. Bült., c. XII, no. 1-2, s. 95-112, Ankara.

& KONYALI, Y. (1969): Amasra Karbonifer havzası mikrosporlarının incelenmesi (I-II). M.T.A. Derg., no. 73, s. 49-148, Ankara.

(1970): Amasra Karbonifer havzası mikrosporlarının incelenmesi (III). M.T.A. Derg., no. 75, s. 50-90, Ankara.

ARNI, P. (1940): Şimali Anadolu'nun garbındaki taşkömür havzasına mensup bulunan müsmir Kozlu karbon sahası cenup çevresinin jeolojisi ve kıymetlendirilmesi hakkında rapor. M.T.A. Rap., no. 1136, Ankara.

ARTÜZ, S. (1959): Zonguldak bölgesindeki Ali Molla, Sulu ve Büyük kömür damarlarının sporolojik etüdü. İst. Üniv. Fen Fak. Monogr. (Tabiî Bilimler ks.), no. 15, İstanbul.

EGEMEN, R.M. (1959): Zonguldak havzası, Kozlu, İhsaniye tabakalarında bulunan bazı fosil bitkilerin tetkiki, İst. Üniv. Fen Fak. Mecm., seri B, c. XXIV, sayı 1-2, İstanbul.

JONGMANS, W.J. (1939): Vorlaufiger Bericht über die palaeobotanischen und Hierauf Basierten stratigraphischen und tektonischen Verhaltnisse in den Kohlenbecken Anatoliens. M.T.A. Rap., no. 900 (yayınlanmamış), Ankara.

JONGMANS, W.J. (1939): Verzeichniss der Flören in den Anatolischen Kohlenbecken. M.T.A. Rap., no. 954 (yayınlanmamış), Ankara.

(1940): Türkiye Karbonifer florası, c. I-VI. M.T.A. Rap., no. 1348 (yayınlanmamış), Ankara.

PATIJN, R.J.H. (1949): Zonguldak kömür havzasında 1948 yazında yapılan jeolojik araştırmalar hakkında rapor. M.T.A. Rap., no. 1826 (yayınlanmamış), Ankara.

(1950): 1949 yazında Zonguldak kömür havzasında yapılan jeolojik çalışmalar hakkında rapor. M.T.A. Rap., no. 1914 (yayınlanmamış), Ankara.

(1951): Zonguldak kömür havzasında 1950 yazında yapılan jeolojik araştırmalar hakkında rapor. M.T.A. Rap., no. 1878 (yayınlanmamış), Ankara.

(1952): 1951 yazında Zonguldak kömür havzasında yapılan jeolojik araştırmalar hakkında rapor. M.T.A. Rap., no. 1967 (yayınlanmamış), Ankara.

RALLİ, G. (1933): Le bassin houiller d'Heraclee et la flöre du Culm et du houiller moyen. İstanbul.

ZEILLER, R. (1902): Etude sur la flöre du bassin houiller d'Heraclee. Mem. Soc. geol. France, t. 8, Paris.