BURSAİT MİNERALİNDE PARLAKLIK VE MİKROSERTLİK ÖLÇMELERİ

Uludağ masifinde (Bursa, Batı Anadolu) granit-mermer kontaktında bulunan pnömatolitikhidrotermal kökenli tungsten mineralleşmesi içinde bulunan yeni minerale bursait adı verilmişti; daha sonra bu mineral P. de Wijkerslooth (1955) tarafından incelenmiş ve deskripsiyonu yapılmıştır. O zamanın şartları içinde fotometre ve mikrosertlik ölçen aletlerin olmayışı nedeniyle bursait mineralinin parlaklık ve mikrosertlik ölçmeleri yapılamamıştı. Cevher mikroskopları üzerindeki yeni gelişmelerle bursait minerali üzerinde bu yazıya konu olan çalışmalar yapılabilmiştir. Çalışmalar, elimde mevcut cevher numunesine ait iki parlak kesit üzerinde yapılmıştır. Cevher kalkopirit, pirit, pirotin ve bursait içerimleri (inklüzyonları) ihtiva eden çok miktarda bulunan sfaleritten meydana gelmiştir. Bursait aynca sfaleritin kenar kısımlarında ve gang mineralleri içinde de bulunmaktadır. Ayrıca yer yer sfaleritin yerini alan az miktarda manyetite de rastlanmaktadır. Sfalerit yer yer spekülarit damarcıkları tarafından kat edilmiştir. Bazı hallerde kalkopirit kovelin tarafından sarılmıştır. Gang minerali olarak kalsit, kuvars, tremolit ve granat bulunmaktadır.

REFLECTANCE VALUES AND MICROHARDNESS TESTS OF BURSAITE

Among the pneumatolytic-hydrothermal deposits, in the contact zone between marbles and granites of the Uludağ massif (Bursa, Western Turkey), a new mineral was discovered and namedBursaite; subsequently this mineral was studied and described by P. de Wijkerslooth (1955). However, due to the absence of modern photometer system and microhardness equipment, it was impossible at that time to measure the reflectance and to carry out the microhardness tests. New developments in the equipment of ore microscopes permit us now the investigation of the reflectance and microhardness of the bursaite. At my disposal exist two polished sections of the original ore samples. The ore consists of a very large amount of sphalerite, containing inclusions of chalcopyrite, pyrite, pyrrhotite and bursaite. Bursaite occurs also in the vicinity of sphalerite and in the gangue minerals. There is a very subordinate amount of magnetite, which is partly replaced by sphalerite. Sphalerite is locally traversed by specularite veinlets. Chalcopyrite is sometimes surrounded by covellite. As gangue minerals calcite, quartz tremolite and garnet are observed. 

___

  • WIJKERSLOOTH, P. de (1955): Morphological and optical properties of Bursaite. Unesco, Symp. Appl. Geol. Near East, Ankara.
  • TOLUN, R. (1955): A new mineral: Bursaite. Unesco, Symp. Appl. Geol. Near East, Ankara.
  • RAMDOHR, P. (1969): The ore minerals and their intergrowths. Pergamon Press.
  • UYTENBOGAARD, W. & BURKE, E.A.J. (1971): fables for microscopic identification of ore minerals. Elsevier Publ. Co..