KARADENİZ SAHİLİNDE, GİRESUN VİLÂYETİ DAHİLİNDE LAHANOS CEVHER YATAKLARI

Lahanos cevher yatakları, Pontos cevher bölgesinin maden yatakları grıı- pıına mensuptur. Bu cevher bölgesindeki zuhurlar, alacalı metal cevherlerine ve az çok yüksek alacalı metal ihtiva eden pirit yataklarına mütaallik olup, Kara­deniz sahilleri boyunca, takriben Sam­sun’dan doğuya, Transkafkasya bölgesi­ne kadar uzanırlar. Bu havalide maden­cilik yapıldığı yolundaki söylentiler, eski çağlara kadar uzanmakta olduğu gibi, Ceneviz ve Venedikliler zamanında da bu sahil boyunca bir sıra ticaret üs nok­talarının bulunduğu ve daha sonraki zamanlarda da eski bir madencilik faali­yetinin bu havalide hüküm sürmüş ol­duğu, mostra zonlarında kalmış olan sayısız cüruf yığınlarından ve metruk ocaklardan anlaşılmaktadır. Halen kayda değer madencilik sahası olarak, sadece Murgul bakır ocakları (Sovyet hududu yakınlarında) faaliyet halindedir.
Anahtar Kelimeler:

-

DIE LAGERSTATTE LAHANOS IM VİLAYET GİRESUN AN DER TÜRKISCHEN SCHWARZMEERKÜSTE

Die Lagerstatte Lahanos gehort zu der Lagerstattengruppe der pontischen Erzprovinz. Bei den Vorkommeri dieser Metallprovinz handelt es sich um zahlreiche Lagerstatten von Buntmetallerzen bzw. Pyriten mit mehr oder weniger hohen Buntmetallgehalten, die langs der türkischen Schwarzmeerküste etwa von Samsun ostwarts und darüber hinaus bis nach Transkaukasien verbreitet sind. Nachrichten über den Bergbau in dieser Gegend gehen bereits bis in die Antike zurück. Aber auch aus der Zeit als die Genuesen und Venezianer ein Netz von Handelsstützpunkten an diesem Küstenstrich aufreohterhielten. und auch aus spateren Zeitperioden finden sich oft umfangreiche Spuren eines alten Bergbaues mit zahlreichen Schlackenhalden und alten Grubenbauen, die sich zumeist nur in den Ausbisszonen der Lagerstatten bewegten. Zur Zeit steht an nennenswerten Bergbauen nur die Kupfererzgrube Murgul nahe der russischen Grenze in Betrieb.

___

  • KOVENKO, V. (1943) : Giresun vilâyetinde Esbiye ve Görele dolnyl arındaki Karaeıik, Ağlık, İs¬rail, ilh. madenleri. M. T. A. Mean. No. 1/29, Ankara.
  • MAUCHER, A. (1960): Die Kieserze von Keltaş, ein Beispiel submariner Glcitfalten in exhalativ- sedimentären Erzlagerstätten. Neues Jalirb. f. Min. Abli. Bd. 94. : 1960 senesinde Tirebolu ve Murgul’da yapılan tetkik gezileri hakkında seyahat raporu (neşredilmemiş).
  • SCHULTZE - WESTRUM, H. H. (1960) : Giresun-Trabzon vilâyetlerinde yapılan harita çalışma¬ları hakkında rapor (neşredilmemiş).
  • WIJKERSLOOTH. P. de (1946) : Karadeniz doğu sahilleri cevher bölgesi ve bilhassa Kuvarshanc bakır yatakları (Vilâyet Çoruh) hakkında bazı malûmat. M. T. A. Mean. No. 1 '35, Ankara.
  • ? MARKUS, K. (1958/59) : M. T. A. raporu (neşredilmemiş).