ANKARA BÖLGESi FAUNA TEAKUBU ETÜDÜNÜN ESASLI SONUÇLARI

Türkiye coğrafi mevkii bakımından imtiyazlı bir yer işgal eder ve Eski Dünya'nın başlıca kara kıtaları, Asya, Avrupa ve hattâ Afrika, arasında bir geçit yolu teşkil eder. Türkiye fosil Memeliler bakımından çok zengindir ve bunlar 9 değişik jeolojik seviyeye aittirler. Türkiye'de keşfedilen 31 Memeli yatağı Ankara NW sı hariç dağınık vaziyettedir. Asya ve Avrupa Türkiyesi'ndeki faunalar — ki büyük kısmı klâsik Ponsiene aittir. Miosenden Pleistosene kadar değişen bir yaş dağılışı gösterirler, yalnız Amasya civarındaki Çeltek'te Eosen faunası vardır. Hiç şüphesiz en önemli bölge Ankara NW sıdır. Burada şimdiye kadar yapılan araştırma ve kazılar, bize Memeli faunası ihtiva eden ve kesintisiz olarak devam eden seviyeler teakubunu bulmamız fırsatını verdi. Buradaki Memeli faunalarının bazı elemanları, önceden Eurasia ve hattâ Türkiye için biliniyordu, fakat diğer birçoğu yenidirler.

RESULTATS ESSENTIELS DE L'ETUDE DE LA SUCCESSION FAUNIQUE DE LA REGION D'ANKARA (TURQUIE)

La Turquie occupe une position geographique privilegiee et constitue une sorte de carrefour entre les principales masses continentales de l'Ancien Monde : Asie, Europe et nieme Afrique. La Turquie est tres riche en Mammiferes fossiles qui appartiennent a 9 niveaux geologiques differents. Les 31 gisements de Mammiferes fossiles decouverts en Turquie sont sporadiques, a l'exception des gisements situes au NW d'Ankara. Les faunes de Turquie d'Asie et d'Europe—dont la majeure partie est representee par la faune du Pontien classique—s'etagent depuis le Miocene jusqu'au Pleistocene, sauf la faune eocene de Çeltek trouvee aux environs d'Amasya.

___

  • OZANSOY, F. (1955) : Sur les gisements continentaux et les Mammiferes du Neogene et du Villafranchien d'Ankara (Turguie). C. R. S. Acad. Sci., T. 240, p. 992-994, 1. tabl., Paris.
  • (1957a) : Kuzey Amerika Tersiyer kronolojisinin Eurasia ve dolayısiyle Türkiye'ye tatbiki. M. T. A. Derg. No. 49, Ankara.
  • (19576) : Türkiye Tersiyer Memeli faunaları ve stratigrafik revizyonları. M. T. A. Derg. No. 49, Ankara.
  • (1958) : Etudes des gisements continentaux et des Mammiferes du Cenozoigue de Turguie. These presentee â la Fac. Sc. Univ. Paris, Paris.