GÜNEYBATI TOROSLAR'DAKİ KUZEY HAREKETLERİ (AKSEKİ GÜNEYİ)

Öncelikle pratik bakımdan tanzim edilmiş bulunan 1:5000 ölçekli ve Akseki güneyindeki Çukurköy taşkömür zuhurlarının montanjeolojik durumunu aydınlatacak olan harita, rejyonaljeolojik önem taşıyan bazı sonuçlar da vermiştir. Bu çalışmamızda sadece jeolojik-tektonik sonuçlardan söz ederek bunların tartışmasını yapacağız. Durumun montanjeolojik tarifi ile kömür zuhurlarının ekonomik yönden değerlendirilmesi konusundan bilerek vazgeçmiş bulunuyoruz.

NORDBEWEGUNGEN IM SÜDWESTLICHEN TAURUS (SÜDLICH AKSEKİ)

Based on tectonic observations and the investigation of minor structures north-directed movements were distinguished in the area of Akseki (Southeastern Taurus). In connection with these movements and by gravitational gliding fossiliferous limestones of the Upper Permian have overthrust Upper Cretaceous deposits (marls, cherts and flysch sandstones).

___

  • AYGEN, T. (1956) : Balya bölgesi jeolojisinin incelenmesi. M.T. A. Yayınl, seri D, no. 11, Ankara.
  • NEBERT, K. (1959) : Anadolu'daki sima magmatizmasına ait silis teşekkülleri. M.T.A. Derg., no. 53, s. 1-20, Ankara.
  • (1963) : Çukurköy (Akseki güneyi, Antalya ili) bölgesinin jeolojik yapısı ve bir taşkömür zuhuruna ait mütalâa. M.T.A. Rap., no. 3292 (neşredilmemiş), Ankara.
  • WIPPERN, J. (1962) : Toros boksitleri ve bunların tektonik durumu. M.T.A. Derg., no. 58, s. 47-70, Ankara.
  • YAHŞIMAN, K. & GÖKTUNALI, K. (1956) : Akseki bölgesinde yapılmış olan linyit ve taşkömür tetkikatı hakkında. M.T.A. Rap., no. 2469 (neşredilmemiş), Ankara.
  • ZİEGLER, K. G. J. (1938) : Garbı Toros mıntakasında yapılmış olan maden ve jeoloji tetkikatı hakkında rapor. II. Kısım. M.T.A. Rap., no. 768 (neşredilmemiş), Ankara.